Monday, May 5, 2014

Kas sellist kodulindu me tahtsime

Siin vareste, oravate ja kasside kuningriigis võib ainult kadedusega lugeda teiste kärbsenäppidest, lehelindudest, pääsukestest ja kasvõi varblasestki. Siiski tihane on mõnikord pesatäie poegi katuseotsa tuulekastis üles - st ikka alla maapinnale kassi põnevuseks kasvatanud. Rähnid käivad ka käbihooajal sepatöid tegemas. Nüüd aga ühel päeval märkasin oma aiaputka riiulil tolknevaid kuivi taimetüükaid. Mõtlesin endamisi, et ei tea miks ma need torikad küll sügisel sinna olin pannud -  et kas seemneid võtta või teetaimena kuivatada... Viskasin minema.
Teisel õhtul aga oli riiulile tassitud hoopis suurem kogus risu ja raagusid. Tahtsin needki ära korjata enne kui hilja.


Aga juba oligi hilja. Oksapusa otsas troonis päris rekordtempos punutud pesa ja muna ka juba sees sinetamas.


Insenerkonstruktor asus loost kuuldes  kohe tegtsema ning korraldas lae alla pesarõdu. nöörijupist ja kastist.


See meeldis linnule niivõrd, et edaspidi tekkis iga päeva õhtuks juurde uus muna.



Pesaomanikud lubavad armulikult putkas vajalikke tegemisi toimetada; vahel küll lennatakse rabinal välja ja tänitatakse selja taga, et kaua sa kohmitsed. Isalind laseb õhtuti kusagilt puu otsast oma võltsööbiku laulukest kuulda. Siinkandis on ainsaks eeskujuks varesekraaks, ning nii see laulgi veidi rämedavõitu kõlab.
Teame neid küll, esialgu siblivad maast putukaid otsida, hiljem loodavad üle minna marjatoidule. Musträstad muidugi, kes veel nii kodukanalikult käituks.
Praeguseks on mune juba tervelt viis. Ei tea, kas muneksid juurde nagu partlased, kui vähehaaval matti hakkaks võtma. Vähemalt vutimuna suurused ja kenasti kirjuträhnilised kah.


9 comments:

  1. Nii ilusad munad.:) Vaatasin just pühapäeval, et kuldse nokaga tyyp kõnnib aias ja jahib putukaid.

    ReplyDelete
  2. ilusad munad jah ja ega pesagi sellise ehituskiiruse juures laita saa :) ja äkki sellise teiepoolse kena kohtlemise peale jätavad marjalaaste tegemata, tänutäheks või nii :)

    ReplyDelete
  3. Ega looduse tungi vastu saa, ju kange kihk muneda ajas meeleheitlikke samme tegema :). Armas lugu ja toredad munad. Loodame, et nad siis teie aias seal suurt pahandust ei tee, eriti kui neid veel palju saab :).

    ReplyDelete
  4. Väga vahva lugu! Loodan ka, et pere saab kevade mööda kasside ja vareste vahelesegamiseta.

    ReplyDelete
  5. Tore ja visa linnuke. Ja veel toredam, kui aed ikka jätkuvalt üllatusi suudab pakkuda

    ReplyDelete
  6. Linnuke leidis pesale turvalise paiga. Meie pääsud pesitsesid selles kuuris, mis lammutamisele läks. Pesadega tala saagisid mehed lahti ja kinnitasid uue kuuri katusealuse alla. Võimalus on antud, näis, kas võtavad omaks

    ReplyDelete
  7. Nii armas :) eriti see osa, kus sa pead murrad, et miks sa need oksad sinna pannud oled :)
    Kas tegemist pole mitte kuldnokaga? Neil on sinise koorega munad? Või on musträstal ka. Igatahes väga armas, kuidas te seal toimetate :)

    ReplyDelete
  8. Meil elasid möödunud kevadel mingd siutslased terrassi vintskapi sees, kui pojad tulid, oli pidevalt selline kisa, et terrassil ei saanud omavahel rääkidagi. Vahvad tegelased sellegipoolest. Linde ma ei tunne ja nad mulle eriti ei meeldi ka, aga aias nad lihtsalt peavad olema.

    ReplyDelete