Monday, October 13, 2014

Pilte ja silte

Sel sügisel on ilmselt suviste ilmavintsutuste kompenseerimiseks premeeritud tööinimesi kolme kauni nädalavahetusega järjest. Virgemad aedlejad on isegi oma relvad juba mullast puhtaks saputanud ja seinale riputanud. Siin Linnametsas on tegemata töid veel küllaga. Kui lumi tuleks homme ja jääks, siis peaks hakkama jõuluhüatsinte müügiks ette valmistama. Olude sunnil tuli täna pool tundi Bauhofis jalutada, kuid seal oli elusate taimede hulk viidud miinimumini ning tundus, et vabanenud ruumile hakati jõulumaailma üles ehitama. Puht kaastundest võtasin koju kenakese pisikese roosakese õieka astri potikese - ehituspoe hind ja inkognito sort. Eks järgmisel aastal näe kui kõrgeks ta kerkib ja millal oma õiesilmi avama hakkab. 
Eile aga jõudsin tulpidega peaaegu lõpusirgele. Pildil varaste tulpide ala tugeva kassitõkestikuga. Millegipärast meelitab see lapike eriti vastupandamatult nurrvurrulisi. Meiekandi omad ju märga mulda ei pelga. Mingi aja pärast vaja turvatõket veidi vähendada, muidu tulbid ei leia ruumi pinnale tõusta.


Kui keegi pani tähele., siis pildil tagaplaanil on näha kahte istikunõudes elupuud. "Fastigiata" ja "Holmstrup". Juba ammu plaanitud, elustamaks talvist lagedavõitu võreseina. Ümbruskonna igas eesaias on, meie omad olid just ansamblist puudu. Juhanis oli paaripäevane okaspuu soodukas 40 protsenti alla  ning lausa lähedalt, väikesest Pääsküla müügipunktist võis leida üsna kenad puukesed. Lisaks veel samuti plaanis olnud palsamnulg "Nana". Lillesibulate lõpumüügil üle aegade hea hind 1 Euro iga pakk - selge see, et hüatsinte ei ole kunagi liiga palju. Ässitasin veel Tiina-Marigi sibulajahile. Puude põõsaste valikus olid ka erinevad jaapani lehised. Ilma Muhediku lehisepostituseta ei oleks nende poole vaadanudki, kuid nüüd selgema silmaga vaadates - see keerdoksaline "Diana" võiks isegi talvel huvitav paista.
"Blue Dwarf" 

Jaapani lehis "Jacobsens Pyramid"

Jaapani lehis "Diana"

"Blue Dwarfi"oleks eile saanud koju viia 13 euro eest., teiste eest pidanuks maksma ligi 17 eurot.
Lõuna-Eesis võib seegi  kallis tunduda, kuid ikkagi Tallinn ja ikkagi päris puu, mitte lill.
Aga jah, kõik need kiisukarvalised lehised jäid minust Juhani poeletile. Kui rõõm uute huvitavate taimede nägemisest ei ületaks kahjutunnet, et enda isiklikku väikesesse aeda ei mahu, ei sobi, pole raha - siis ei tohiks ostuvõimalusega aiakeskusi üldse külastadagi. Noja pildid said ju tehtud, mõtteline osa igast olemas :)

Kui juba hinnalisematele ahvatlustele jutt läks, siis nädal tagasi jäid Kloostrimetsa puukooli maha, kuid ei ununenud toredad lühikese okkaga jugapuud.
Harilik jugapuu "Amersfoort". Pidavat kloostrimetsa tingimustes talvituma küll.

On ju toredad ümarad okkakesed.
Veel silmarõõmu:
Värvirõõmus lehtpõõsaste müügiplats Kloostrimetsa puukoolis

Hiigel-elupuu "Zebrina" õrnad oksad nagu helgiks kui tuul neid liigutab.

"Zebrina" oks lähedalt - ilus sile ja kollaseträpsuline.

Kui Hiigel-elupuu osutuks ehk liiga suureks, siis kohe leiaks koha kitsas-sammasjas värdjugapuu "Stricta viridis". Ahvatlusi oli teisigi. Hinansilt  "39-eurot, toodud Hollandist" pisut üle meetrise hariliku elupuu "Smaragd"-i oksis tundus pisut liiga krõbedana, kuid käega üle võra libistades oli aru saada, et nende puude välimust lume raskus ei ähvarda rikkuda - puud olid väikesest peale kujundatud lühikeste tugevate külgokstega.
Lumekindel "Smaragd"
Et kõik oleks ikka ära näidatud ja et tegu oli vahepeatusega sügisvärvide ekskursioonile, siis lisan siia ka mõned värvikamad näidised heitlehiste taimede sektsioonist.ˇ

Roomava põõsas-kirsipuu leekivpunased lehed

Kõrge kukehari "Black Jack" - tundub üsna põnev  ja polnud ka kallis. 

Ma ei ole kilpkonnalillest eriti pidanud - mul pole ju meetristele lopsakalehelistele eriti kohta, kuid siin aiandipotis 40-sentimeetrise varre otsas oma suurt roosat oktoobrikuist õit võngutades suutis ta mõjuda üsna veenvalt

Rõõmsalt roosa "Pink Grootendorst"
Kloostrimetsa puukool on väga  mõnus jalutuskoht, mille tasuta  külastamiseõiguse eest ma pisut piinlikkust tundes tühjade kätega väravast väljudes  pererahvast tänasin. Küll teine kord jälle.  


7 comments:

  1. Lugesin. lugesin ja mõtlesin, et oh, mis kaunidused ja huvitavad puud Sa nüüd endale küll said. Aga kui lõppu jõudsin..... :D
    Ja ma ei saanudki aru, kas need lehised on Sul nüüd kõik kodus või ka veel kuskil poes. Ma oleksin neist 2 ilma mõtlemata kaasa haaranud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lehised on poes. Paljukest siis minu varjuaeda mahuks :) See soodukas on nüüd küll möödas, kuid kui ikka tahta, siis - kas peaks järele minema et nad Sinu parki kaunistama jõuaksid ?

      Delete
  2. minagi oleks paar tegelast kohe kaasa haaranud aga teadmine nende olemasolust on ka väärt, teab mida tahta ja jahtida tulevikus :)

    ReplyDelete
  3. Nii huvitav ja tore. See jugauu on küll nii vahva. Ja lehised on minugi lemmikud. Hakkasin mõtlema, et kas see, et "metsas" elan on õigustus, et ma hetkel okkaliste vastu pole huvi tundnud. Arvan, et ei, pigem see, et elan taimemaailmas ikka nii pinnapealselt. Aga tore, et võin aegajalt teie süvenenud postitustesse ja maailmadesse piiluda ja osa saada.

    ReplyDelete
  4. `Diana`on mul küll puudu :) aga mis siis ikka, mõni teine kord. 17 eurot korraliku istiku eest pole palju ega puu lill ole.

    Mõnus jalutuskäik sul ja sinu linnaaed on ikka väga armas ja liigirohke!

    ReplyDelete
  5. See tõpratõrjeviis näeb väga dekoratiivne välja, muide.:)

    ReplyDelete
  6. Kloostrimetsa on üks ohtlik koht jah. Eriti ohtlik oli ta siis, kui ma Lasnamäel tööl käisin. Nüüd õnneks sinnapoole linna pole pikka aega asja olnud, üks kiusatus vähem.

    ReplyDelete