Sunday, December 28, 2014

Gardens by the Bay 2

..ehk aiad lahe ääres - Singapore, aprill 2014
Pärast viimase kasvuhoone valmimist paar aastat tagasi on mereäärne aedade kompleks valmis kogu oma kavandatud ilus.

Aiavaade lahe suunas. Paremal on näha see suur kasvuhoone, millest üleeelmises postituses juttu oli. Tiigid on aia ökosüsteemi tähtsad osad. Maapinda nõrguv kastmisvesi puhastatakse loomulikul teel vastavate taimede poolt. Tiikides peetakse kalu, kes koos arvukate kiilidega hoolitsevad selle eest, et veekogud ei muutuks nakkusi kandvate sääskede kasvulavaks.

Vaateratas meenutab hiidsuurt jalgratta ratast. Muljeid ülalt ei ole jagada, sest valisime kõrgatraktsioonidest katuseaiad, mille kohta ülevaade sai tehtud kevadises postituses.

Ratta alusele on rajatud väike troopikaaed. Basseini varustavad veega vaateratta konditsioneerid. Iga üleminev kabiin tilgutab plirts-plärts lisa. Vees ujuvad koid ja kilpkonnad. Varjualuses on pingid ja jäätisemüügikohad. Aed tasuta ning mõeldud vaateratta külastajatele täiendava lisaboonusena. 

Veenuskingad eelistavad kasvada varjulisemates kohtades. Ratta-alune aed oli rajatud galeriidena piletihoone sisehoovi  seinte varju

Kuigi külastasime aeda kahel korral, siis vabas õhus paiknevate aiaosadega jäi tutvus väga põgusaks.
Pildil hiina stiilis aiaosa

See veenusking jäi pildile teisest, niiske pilvemetsa kasvuhoonest.

Sands- katusebasseiniga kasiinohotell, maailma üks kallimaid hooneid,
 Singapuri sümbolhoone valmimisest saadik 2011.a. Tubade hinnad algavad pisut vähem kui 400 Singapuri dollarist, kuid reserveerida tuleb kindlasti ette.  Katuse ühes otsas asub tasuline vaateplatvorm, basseinidele tavaturist pilku heita ei saa.

Võiks arvata, et selllisele hoonele ei pääse vabalt lähedalegi, kuid tegelikult lausa suunatakse metrooga või ka jala lähenenud turist läbima hiidhoone sisemuses asuvaid kaubanduskeskusi ja ehk ka einestama uhketes söögikohtades. 

Hotellitoad asuvad hoone "välispinnal " Pilt hoonet läbivalt jalgteelt mille kaudu suundusime edasi aedadesse

Vaade merest võidetud  reservmaale, mille hoonestamiseks on plaanid juba olemas.
Esialgu aga istutakse sinna kiirekasvulisi puid. Kes soovib, võib seal ka jalutada. Erinevalt Hollandist, kus merelt vallutatakse maad tammide ja pumplasüsteemide rajamisega, täidetakse Singapuris kohe kogu ruum imporditud pinnasega. Põhjuseks eelkõige tugevad tõusud ja mõõnad piirkonnas.

Seda roosaõielist ronitaime kasvas mitmel pool, nime määramist ei ole tõsiselt ette võtnud


Siin on näha  omapärased arhitektuurilis-aianduslikud kunstiteosed "superpuud".
Konstruktsioonid on haljastatud. Neil on oma oluline osa aia kõrgtehnoloogilises ökosüsteemis.
Turist  võib lunastada 5 dollarit majsva pileti ja jalutada puid ühendaval taevasillal. Üles ei pea ronima vaid sõidutatakse liftiga. 
Paari puu ladvus paiknevad söögikohad. 

Õhtul pimenedes pakuvad superpuud muusikalist valgusetendust. Meil vedas päris hästi, sest sattusime just selle grupi hulka, kes pääses üles taevasillale täpselt etenduse alguseks. Elekter valgusetenduseks toodetakse puude servadesse paigutatud päikesepatareide abil. Puude abil toimib ka kasvuhoonete jahutussüsteem ning kompleksi soojaveevarustus.

Vaade "puu" jalamile. Nähtavad taimed on päris, kuigi värvilises valguses võivad tehisliku mulje jätta.

Youtube'ist valisin esitlemiseks Alan Quiboquibo poolt jäädvustatud video tema aiakülastusest. 



3 comments:

  1. Armas on praegusel külmal ajal midagi ilusat ja rohelist vaadata. Ma tegelikult veel kevadet väga ei igatse, olen mõnuga oma laisas mugavusmullis. Ilu naudin sellegipoolest.

    ReplyDelete
  2. Väga omapärane. Need "superpuud" meenutasid minule hoopis seeni, uhke värk igal juhul.

    ReplyDelete