Friday, December 19, 2014

Subtroopika troopikas. Gardens by the Bay 1

Hibiskused on võrratud. Olgu nad siis esindatud vanaemade punaste topeltõieliste "toakaskede" kujul, vahemereliste alatiõitsevate hekkidena, troopikavööndi põõsastikust nopitud  punase  teeõiena (kindlalt mittemürgine, mine kõiki neid teisi tea). Jah, võimalik või peaaegu võimalik ka meil koduaias. Süüria hibiski sakiliste lehtedega vartel puhkevad hea õnne korral hilissuvel pisut väheldased, ent ikkagi vägagi hibiskuseõied. Suureõieliste soohibiskuste aianduslikel hübriididel ongi pisut kaua võtnud teekond üle ookeani, kuid ega nad tulemata ei jää.

Piltidel väike pildigalerii külmaõrnade rooshibiskuste uuematest sortidest. Valitsevad selged toonid, enamasti mingi lisakiirgusega tsentris või servas. Kahjuks ei ole pakkuda nimesid, sest aeg sundis kiirustama.







Pildid said tehtud 2014 aasta aprillikuus. Koht, kus need satsiliste rüüdega eputajad kasvasid, oli maailma suurim ilma tugisammasteta kasvuhoone nimega "Flower Dome". Tervelt üks koma kaks hektarit. Sisetemperatuuri hoitakse 23-25 kraadi juures, mis nõuab enam-vähem samapalju lisaenergiat kui meiegi maal. Ainult, et mitte kütmiseks vaid jahutamiseks. Asukoht Singapur, "Aiad lahe kaldal" (Gardens by theBay). Sisse mahtusid Vahemeremaade, Lõuna-Ameerika, Austraalia ja Lõuna-Aafrika oskonnad. Arusaadavalt olid põhilisteks huviobjektideks meie silmale puittaimed. Vastupidiselt paviljoni nimele, lillerohkusega selle haljastus just silma ei paistnud. Pelargoonid, petuuniad ja roosid - vaat kellele troopikakuumus ei meeldi. Arvatavasti sattusime külastama suuremate sündmuste vaheajal. Erinevate sündmuste puhul on vahetatava ekspositsiooniga ruumiosas laiunud tulbiväljad või orhideeaiad. Praegusel hetkel on üles seatud aasiapärane ettekujutus jõulumaailmast.

Kogu  see sisepark on istutatud 2012 aastal

Lilletunnelit katavad punahuule väädid. 

Päike hakkas loojuma ja teed täitusid õhtujooksu harrastavate linlastega.
Kasvuhooned on tasulised, kuid ümbritsevatesse aedadesse on pääs kõigile vaba.
Kerge on taibata , et käesolev postitus on Laheaia-seriaali esimene osa :)

4 comments:

  1. Nii kaunid tõesti! :) Aitäh jagamast! Kaunist advendiaega sulle ja kodustele, Tii! :)

    ReplyDelete
  2. Imeline siseaed.
    Ilusat pühadeaega ja aitäh kõige hea eest!

    ReplyDelete
  3. Aitäh,sellised postitused on lausa rõõm! Ootan huviga järge,
    Kaunist pühadeaega.

    ReplyDelete
  4. Ilus ja põnev.:) Ootan järge.

    ReplyDelete