Monday, October 8, 2018

Vihmane

Nädalavahetus, mil maa lõunaosa nautis päikeselist sügisilma, põhjaosa aga pidevat vihmasadu. Õhtuks jõudis vihm lõunasse, põhjapool selgines ja kohe külmapoisid jaole. Iga kilomeeter keskmaa suunas kraadike enam külma ja härma. Linnametsas piirdus külmanäpistus põhiliselt autoklaasidega . Kõige õrnemaks taimeks osutus ilubataat, ülejäänud osas kaotusi polnud. Ületee vahtrad hakkasid lehti poetama.
Mitu vahetust aiarõivaid sai õhtuks kuivama, sest ikka veel jätkus istutamist ja ümberistutamist. Osa lillesibulaid said ka mulda.

Mõned vettinud pildid.
Sinise suurelehelise hortensia selleaastane ainus õis on säravroosa :)

Värvivaheldus: tagaplaanil on rohkelt õitsenud Luua roosa rohekaks värvunud õiepallid,
 eespool roosatab rohekalt alustanud aedhortensia Little Laim

Maheda magusa lõhnaga Lilium speciosum - peaaegu kõige hilisem

Speciosum Album on isegi veel pisut hilisem. Mõlemad pildistatud eksemplarid said kevadel ämbrisse kasvama pandud, kuid ka avamaal lõpetas Speciosum vast nädala eest.


Lillakasroosa naapoli alpikann männi all üllatas  päris arvukate õitega.   

Tumedama roosa naapoli alpikanni seemikud õitsesid põhiliselt septembris vähehaaval,
kuid lehed on päris lopsakad. Lehtede vahelt paistavad maapinale spiraali keerdunud seemnekuprad.

Siin aga on üleasustatud kärgpere. Juba soetatuna paar aastat tagasi oli ühes potsikus kaks mugulat kõrvuti sattunud. Roosa on juba ära õitsenud. Aedniku tähelepanematuse tõttu aga on loodus omapead toimetanud ja puhma keskel on näha arvukat järelpõlve. Need sinna küll kõik elama ja suureks kasvama ei mahu! Ega praegu ei taha puutuda ka, eks näe mitu noorurit kevadet näeb.

Kirssloorber on esimest suve.  Pakub paar sügisõitki. 

Punane Tommelise on oma vihmast raske õiekobara toetanud kikkapõõsa najale. 


Dryopteris Crassirhizoma - ida sõnajala ideaalne lehvik püsib talveni kena. 

Väänkelluka seemnekuprad metalltoel on ise ka nagu mingi metallehistöö

Üldpilt on veel üsna helge näoga. Kui ilmaennustused paika peavad, siis ehk on põhjust aiamööblit veel enne varju alla viimist sihipäraseltki kasutada.


9 comments:

  1. See on lausa müstiline kui hästi sul alpikannid kasvavad. Segasin ka uued mullad ja uue koha peal (neljas katse:), eks paista kas peavad talve vastu. See kuni viis kraadi soojem paistab tõesti ikka oluline olevat. Samas, ka sisemaal kasvavad. Nu näis kuda pilt kevadel on.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eks need alpikannid on ka kaotusi kandnud. Head õitsemist pidi soodustama suvine kuiv puhkeperiood ehk istutada mingi puu või põõsa alla. Mul küll sel kõrbesuvel oli lausa hirm, et kõrbevad täielikult ning kastsin korduvalt. Lisaks peab talvitumine õnnestuma. Kardan, et mul ongi liiga riskantselt kõrgel nad. Igaks juhuks võiks seemnest ise ka hoole all uusi taimi kasvatada, mu kõige esimene päris suureks kasvanud mugulaga tumeroosa igatahes läks välja üleelmisel talvel koos mitmete teistega. Seemned valmivad kesksuvel ja kohe külvates idanevad väga hästi.

      Delete
  2. alpikannid teevad lausa kadedaks, just see võimas õitsemine. Et liiliad sul nii hilised on, paneb imestama. Mu omad ammu juba kõik õitsenud, speciosum kaasaarvatud. Ja Tommelise on ilmselgelt kõige tublim roos üldse, ka minul aina õitseb edasi. Kuidas sa väänkelluka järelkasvuga toime tuled ? Ma iga aasta luban need aiast välja visata aga ikka jäävad viskamata ja muudkui külvavad

    ReplyDelete
    Replies
    1. Järelkasvust ma veel midagi ei tea, see süstjas väänkellukas Codonopsis lanceolata õitseb mul esimest aastat - tervitused Hellele!

      Delete
  3. Mulle meeldivad need männiokkalised alad. Nii vahva vaadata, sest endal ju ei ole :)

    ReplyDelete
  4. Põnev.
    Mul just lõpetas yks trompetliilia hybriid, õie värvi järgi võiks arvata, et Speciosum yks ta esivanematest.
    Meil on talviti päris kõvu kylmakärgatusi, alpikannid Elvast siiapoole vist ei talvitugi.
    Tommelise on vintskem kui kõik Fairy sordid kokku :) st õied vastupidavad sygisvihmadele. Ilus!

    ReplyDelete
  5. Ilus ja värvilime! Üllatav,et teieni see viimane külm ei ulatunud,eks männid aitasid kaasa,muidu ju põhjapool olid päris korralik esimene külmanäpistus.Ja need alpikannid,sul on hästi paljunenud.Mul ka sel aastal Naapoli alpikannil tited puhma keskel-esimesed mul ja ka mõtlesin millal neid mujale istutada.Ka ümaralehisel on tited,aga nemad on õnneks ise laiali külvanud.Täitsa kahju et sel aastal juurde ei ostnud.

    ReplyDelete
  6. Tervitused vastu võetud! :) Ilus on sul seal ja alpikannid on superilusad.

    ReplyDelete
  7. Ma olen sinu aia fänn, no kõik meeldib :) See, kuidas sa ühest mitu teed ja kuidas sa oma taimi valid ja need kõrged männid.

    ReplyDelete