Monday, March 25, 2019

Tasapisi ta tuleb



Kes muu, kui iga-aastane oodatu KEVAD. Nõmme mändide all on alati kõige hilisemate hangede kodukoht. Osa valgeid vaalusid on küll tehislikku päritolu ehk lumerookimise tulemus. Siiski paaril kõige esimesel laigukesel valitud kohtades upitasid  juba veebruari lõpus mõned lumekupu kollased ja alpikanni roosad ninad end nähtavale.



Ümbrus ikka kõrgetes hangedes ja mitu korda on sadanud  ka märkimisväärses koguses värsket lund lisaks.


Kuskil naistepäeva eel sai isegi Horteses käidud kevadet otsimas, kuid peale mõnede pisut äpude tulbipotsikute  ja loetud viltu kalduvate hüatsintide oli põhiliselt saadaval tavaline toalille klassika - asalead, alpikannid, potiroosid ja orhideed. Pilgu alla jäid uudse kujuga vähe suuremat mõõtu plastikust kastekannud. Sellegipoolest jääb kastekannu eestpalve ikka samaks - antagu võimalikult pikka iga mu paarile plekk-vanakesele.


Nii saigi täie rahuga suhtutud virkurite aiareportaazidesse, et mida kõike keegi juba aias ette võtta on jõudnud. Veel eelmisel laupäeval oli üsna klassikaline koerailm. Aga kui siis pühapäevahommikuses päikeses selgus, et valge maa juba vähemusse jäänud sai sügisene 'best buy' punane metsatöölise jope selga, kindad kätte ja lehtpõõsad kääridega üle käidud. Palju aega läks küll ninade otsimisele, kuid õhtupoole leidus veel rehale ja labidalegi oma tööplatsike.


Mulle meeldib hüatsindilõhn, isegi toas. Nii ma siis igal kevadel toon koju aia või saiapoest mõne eriti valitud potikese. Minu lemmikuks on 'ühevarreliste hüatsintide mix' pisimates pottides ja kõige odavama hinnaga. Valin täiesti pungas taimede hulgast..Tavaliselt euro ringis, kuid sel aastal juba tervelt kaks raha. Ikkagi pole paha - seekord said päevaks värsket õhku hingama kenad kolmikud. Samas kõrval õuepeenras on ka juba esimesi hüatsintide 'pealagesid' näha.

Kuu jooksul on lisandunud roosat ja kollane on oma tippõitsemisse jõudnud.


Cyclamen coum - tumeroosa ümarleheline alpikann.

Hõbedaste lehtedega ümarlehelise alpikanni esimene heleroosa õis.

Lumehangest sulamas tubli euroopa alpikanni (Cyclamen purpurascens) puhmas, eelmise suve soetus Sadzawkast, Poola veebipoest. Eesti tingimustes kõige vastupidavam. Õitsab mõnevõrra enne naapoli alpikanni, kirjade järgi augustis, kuid võib jääda ka septembri algusesse ning naapoli oma siis vastavalt septembri lõpuossa. Anne kunagise postituse järgi ei oodanud nii suuri lehti aga ilusad. Äkki mingi erivalik. Õied olid küll tavalisele õue-alpikannile iseloomulikult väheldased.

Kevade klassika lumikellukesed, topelt vist. Aitäh kõigile kes mulle neid annetanud on!

Must lumeroos vabanes  äsja lumekaane alt

See kollane krookusepesa kuulub rooside kevadisse 'soojendusbändi'.


Aga ega kogu äsjavabanenud maa just meeliülendavalt välja ei näe, kohati on isegi lumeseent märgata:

Aiaservades virguvad igihaljad põõsad. Neile oli hea talv, kraadiklaas ei jõudnud vist päriselt 20 miinuskraadinigi




Pungõielised kanarbikud - roosad kevadeni. Aeg peagi  teatepulk eerikatele üle anda.


Seniks kuni lehtpõõsaste poolkaares alles aruatakse kevadparaadi värve ei kiirusta lodjapuu eelmise aasta andisid veel maha kandma. Järgmisel nädalavahetusel peaks üldpilt juba värskem olema.


9 comments:

  1. Mina armastan ka väga hüatsinte ja nende lõhna. Sel aastal võiks peenras olla ilusat õitsemist kui eelmist suve mõelda. neile see pidi meeldima. On sul nii kevadet kui lund. Meie aias lund pole aga kevadet on vähem.

    ReplyDelete
  2. Kuidas sealt Poola lehelt tellimine käib? Kui suur oli postikulu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oma tellimuse võib e-poodi sisse tippida. Ta laseb küll valida ka Eesti kuid lõppvormistamisel nõuab teist (kohalikku) saateaadressi. Ma olen pannud aiandi enda aadressi.Siis automaat arvutab kohaliku saatekulu ja tekib ka tellimuse nr. Igal juhul saadan kohe täiendavalt e-maili, paludes arvet. Vastus kiire,koos pangarekvisiitidega kuhu ja mitu eurot raha kanda (saab euromaksega teha).Olenevalt mida tellid mahub 15 kuni 18 taime 10 kilo sisse, mille saatekuluks viimati oli 100 PLN.Taimed saabuvad pottides.DPD-ga

      Delete
  3. Ilus varane kevad, väikesed tagasilöögid muidugi on, täna öösel oli -4,3 ja lumekirme peenardel, aga meil ka krookused kohe-kohe puhkemas.

    ReplyDelete
  4. Ilus tulemine!Need alpikanniõied on eriti armsad.Kahjuks minu euroopa alpikann andis otsad,kui seemet annab prooviks uuesti.Meil juba talve viimased päevad täiesti lumevabad,tänane hommik üllatas õrna lumekirme ja -1.7C,

    ReplyDelete
  5. Ma pole sel kevadel peale kohaliku coopi poodidesse jõudnud aga muidu on mul ka alati kevadel potihüatsint toas, see lõhn on nii hea, pärast sokutan ikka peenrasse. Kasvavad seal rõõmsalt edasi, kuigi nii suurt õisikut siinsel kehval mullal ei kasvata enam.

    ReplyDelete
  6. Uskumatult palju lund veel ja uskumatult palju õitsejaid juba :)

    ReplyDelete
  7. Mõnusat aiahooaja algust! Alpikannid on ikka väga ahvatlevad. (juba pikemat aega). Tore, et neile sinu juures meeldib. Lumine on siin ikka ka.

    ReplyDelete