Wednesday, May 15, 2019

Aeoniumid, need ilmatusuured 'mägisibulapõõsad'

See postitus tekkis sellest, et hakkasin kirjutama lühikest kommentaari ühele foorumipostitusele

  Aeonium Arboreumi sort 'Zwartkop', üks efektsemaid kestvike hulgas.
Pilt  https://worldoffloweringplants.com/aeonium-arboreum-zwartkop-black-rose-black-beauty/
Aeoniumid ehk eesti keeles kestvikud. Vahemerelise kliima sukulendid, kelle liikide ja teisendite loetelu on hetkel 216 nimetuse pikkune (Catalogue of Life). Neid on aegade jooksul liigitatud erinvate sugukondade alla, nüüd siis enamik ehk üheskoos kuni järgmise muudatuseni.

Kanaari saartel kasvab looduses eriti palju kestvikuliikisid. Nad on kõige kaunimad ja paremas kasvuhoos talvel. Suvi tuleb lihtsalt kuidagiviisi üle elada. Kui temperatuur liigub pisut alapoole nulli, hävivad lehekesed. Ka kuum päike võib lehtedele liiga teha, samuti nagu õhu kuivus kasvuperioodil ja liigne niiskus puhkeperioodil. Uuel kasvuperioodil kasvavad hävinute või vananenute asemele uued lehed. Nii venivad kestviku varred üha pikemasks kuni taimed võtavad paraja põõsa mõõtmed. Paljad paksud varred, mille tippudes paiknevad rohelised, punakad või mõnel liigil ka vallatult kirjud leherosetid. Toataimekasvatajatele igatahes paras pähkel.


'Elu Aias' äsjase blogipostituse viimasel pildil võib näha efektset kasvuhoonetaime Inglismaalt. Vaadake kindlasti ka teisi vahvaid Inglismaa aiareisi pilte sellest blogist!


Aeonium balsamiferum, palsamkestvik.
https://eluaias.blogspot.com/2019/05/loodus-tammub-jalalt-jalale 
Nagu näha, on ka sellel kestviku liigil olemas tumedaleheline vorm. Ka spetsialistidel on mõningaid kestviku liike raske omavahel eristada, sest nende välimus on muutlik ja nad hübridiseeruvad kergesti. Teistest sarnastest sukulentidest eristamisel on abiks kestvike lehekeste eriline kinnitus, mis ärakukkunud lehekese kohale jätab märgatava piirjoonega jälje. Mina kohtasin Maltal puiskestviku roheliste lehtedega põhivormi - usutavasti, sest Maltal just see liik kasvab.



https://pohlavars.blogspot.com/2019/02/maltal-veebruaris-3-poosas-magisibul-ja.html

Kestvikud ja teised sukulendid Praha hypertufa kompositsioonide näitusel 2017

Mitmetel kestvikuliikidel on väga efektsed kollased õied, ent leidub ka tagasihoidlikumaid. Iga vars, mille otsa tekib õis, hävib. Looduses on mitmel kestvikuliigil pigem levinudki ühevarrelised isendid, kelle paljunemine on võimalik vaid seemnetega. Aednikud aga on massiliselt paljundanud just neid 'erandeid' sukulentide hulgast, millel varsi rohkem või mis ajavad stooloneid kõrvale. Sellistest kujundatakse ka skulptuurse kujuga näituse-eksemplare, Neid leidus ka mu külastatud Praha hypertufa molditaimede näitusel. Peab ikka olema tegu tõeliste entusiastidesega, Tsehhis on ju külmad talved ning aknalauast kindlasti ei piisa näituse eksponaatide ettevalmistamiseks. https://pohlavars.blogspot.com/2017/11/hypertufa.html

Pisut teisest vallast. Minu peenras kasvab taim, mis väidetavalt on pikalehise kiviriku Saxifraga longifolia mitmepealine vorm. [Pilt tuleb kui jõuan pildistada, kuid ta ei näe üldse nii eriline välja] Seesama taim, mis särab ühepealisena kindlasti vastu iga vähegi edasijõudnud kivilasõbra peenralt  

Kel huvi, võib jätkata mahuka ja sisuka kestvikuteemalise artikliga Daves' Gardeni lehelt https://davesgarden.com/guides/articles/view/1058
Ning kes jaksab selle artikli nii umbes poole peale lugeda, jõuab ka sellie pildini:


Aeonium davidbramwellii 'Sunburst' 


3 comments:

  1. On ikka taimi sel maamunal, väga lahe tegelane ja üliväga informatiivne postitus

    ReplyDelete
  2. How to play Baccarat? - Welsh News - WGRII
    Playing Baccarat is normally done 제왕카지노 for both beginners 1xbet korean and seasoned players alike. Learn more about Baccarat and 바카라 win.

    ReplyDelete