Sunday, July 28, 2019

Rootsi botaanikaaiad ja pargid juulis I


Neli päeva Rootsimaal. Kolm botaanikaaeda ning hulk linnaparkisid ning muid rohealasid. Kuna vähemalt Stockholmi ümbruse kliimatsoon on enam-vähem meie omaga sarnane, siis silmad sihtimas uusi taimi, mis ehk enda või sõprade aedadesse kasvama sobiks. Hakkas küll üht teist silma. Mõni taim ootab ostjat siinsamas Eestimaal, mõnda saaks seemnest kasvatada, kuid mõni jääb ainult pildile ilutsema.

Meie põdrakanepi pisut graatsilisem sugulane lõuna-põdrakanep Epilobium dodonaei, peaks meil kasvama küll ja väga võimalik et on täitsa olemas mõnes aias. Seemed Jelittos saadaval. 
Oranz inkaliilia, Alstroemeria aurea - loetakse kõige külmakindlamaks inkaliiliate seas. Siiski kipub temalegi meie talv üle jõu käima avamaal. Ilus ja kauaõitsev lill. 
Hübriidne sõrmkübaralill 'Illumination flame' , aretatud Inglismaal. Üheks vanemaks tavaline sõrmkõbaralill, teisks külmaõrn Tenerife sõrmkübaralill. Digitalis purpurea x Isoplexis canariensis  - kokku siis digiplexis. Streriilne püsik 8-ndas tsoonis. Väga pika õitsmisperioodiga. Paljundatakse koekultuurist, müüakse juurutatud pisitaimi või kevadel ka juba jahutusperioodi läbinud õitsemisvalmis taimi. Väga kallis ja meil niikuinii ei talvitu õues. Aga pilku püüdis pargis niivõrd, et ajendas otsima nime ja lugu.

Peenraroos 'Summerwind' (Sommarwind) . Kordes, The Fairi x tundmatu  tolmuandja. Paljud  roosid külastatud aedades olid ära õitsenud ja ei näinud just esinduslikud välja. Siiski, erandeid leidus. Siin selline  värske roosa mõnusalt sämbulis õieservaga ja terve lehestikuga  kenakene. Kordusõitseja, kõrgus 60-80 cm. Registreeritud nimi KoRIANUM, näituse nimi  Surrey. Eriti tore, et saadaval Põltsamaa roosiaias.

Väga palju oli hästi kõrgeid külmakindlaid roniroosisid, mis isutatud kokku mõne elulõngaga pakkumaks ka hilisemat õieilu. Siiski elulõngad ei pääsenud  sageli mõjule, üldmulje ikka , et ootame ilusaid värvilisi kibuvitsamarju. Taolisi pealt pasunana laienevaid taimetugesid ent ootaks siiakantigi. Natukene madalamad võiksid olla küll. 
Lõpuks mõned näited üsna populaarsetest suvelillede ümarklumpidest. Sageli värvi järgi kokku sobitatud.  





Püsilillede  osas oli valitsev suund keskmiste ja kõrgete taimede segaistutusalad koos või ilma kõrrelisteta. Teine kord sellest.

2 comments:

  1. See ülevalt pasunasse tugi vääriks küll toomist, tootmist või ise leiutamist ja no sellest sõrmkübarast ma ei hakka rääkimagi, imeilus aga...mnjah :(

    ReplyDelete
  2. Sõrmkübar näeb tõesti äge välja.

    ReplyDelete