Saturday, August 17, 2019

Kahe vihma vahel kivikuningriigis.

Põud sai otsa, taevast pudenes paari päeva jooksul jupikaupa mitu aiakärutäit kastmisvett, ning mõnedki taimed otsustasid juba alustatud ärakuivamise pausile panna. Vihmahood ja pausid kestsid ka puhkepäevadel. Korralik vihmavarustus selga, vihmavari kotti ja meie väike seltskond oli valmis autonina Vääna poole suunama. Külalisi ootas Harjumaa 2019 aastal kaunimaks tunnistatud maakodu. Ega see võit ei tähenda, et siis neid aedasid kuidagi avalikus meedias kenasti tutvustataks, et oleks võimalik tunnustatud tulemusest inspiratsiooni ammutada. Lihtsalt väike äramärgitute loetelu ja mõni auhinnatu saab ühe pildiga esindatud. http://www.hol.ee/harjumaa-2019-aasta-kaunimad-kodud-on-selgunud-494  Hiljem koondatakse väikesed pildiseeriad paberalbumisse, mille põhilisteks ostjateks ongi needsamad tublid kodukaunistajad. Netiajastu ju juba hulk aega.. Sellegipoolest on seegi väike tunnustus auhinnatutele tähenduslik.  Peale albumi on võimalik ka ehk presidendiga ühisele pildile saada, kes ürituse patroonina auhindade välja kuulutamisel kohal käib.

Kogu tee autoaknasse trummeldanud vihm võttiski vaiksemad toonid ning lakkas koguni terveks tunniks. Vaatamata vihmasele ilmale oli väike grupp aia uudistajaid juba kohal. Selle aia peale on pandud väga palju tööd ja armastust. Sissejuhatuseks kohe midagi ootamatut. Varem mullakihi all peidus olnud paekallas on hoolega täiesti paljaks puhastatud.  Heledam osa pidavat olema tänavuaastase töö tulemus. Kivipragudes kasvab erinevaid liivateesid, mis sinna kolinud põhiliselt isekülvi teel kõrvalolevatest peenardest.

Kesksuvel liivatee õitsemise ajal võib see kallas olla veelgi imelisem

Astang ongi kogu aiakujunduse keskne element.
 Suuramad madalad ühte värvi taimelaigud astangupeenra sabaosas

 mõjuvad kaugvaates eriti meeldivalt
Kui mõnel taimel on hilissuveks juba parim enne möödas, siis iisopid õitsevad aina. Ka need pidid end põhiliselt ise külvama . Igatahes võiks iisopeid aias rohkem kasutada. Salveid on sarnased, kuid õitsevad kiiremisni ära, naistenõgesed aga on üsna  suured laiajad. Kahjuks jäi vaid poolenisti pildile kunstipäraselt laikoonuseks pügatud kuusk  - suurim pilgupüüdja tegelikult oma keskses asendis seal ülal kalda peal.
Olgu nende taimedega kuidas on, kuid pererahva ühiseks kiindumuseks on tegelikult hoopis kivid.
Kiviaed ja kivinäitus aial. Ka oma aja hiidpuuna lõpetanud känd on vaatamisväärsusena välja pandud. Kännujuppe on veel mitmes kohas ning kive - neid on igal pool.


Igal kivil on lugu. Nemad on siin aias tegelikud põhitegijad ja taimed - no need peavad ka olema. Väga palju kenasid päevaliiliaid oli paljudes kohtades aias õitsemas.  Perenaine elavneb, kui meenutab mõnd edukalt lõppenud kiviretke - ikka koos mehega - nii palju ja nii suuri kive ei jaksaks ka tugev eesti naine põllepaelas kohale kanda. Pean küll tunnistama, et minu pilk langes kividele alles pärast seda kui tore hall nulg ära imetletud sai. Ja üldse, kivide korralikuks vaatamiseks tuleks hoopis varakevadel kohale tulla kui taimed veel ei sega :)

Üsna ebatavaline meetod pooleldi maapõues lebava kivi eksponeerimiseks - süvendpeenar hostadega. tagaplaanil mürsutaoline ese või hoopis poi - jäi küsimata. Kusagil oli isegi veel suurejoonelisem maa-aluse kivi peenar. 


Tund vihmavahet möödas ja taevas tõmbus väga tumedaks. Nii tumedaks, et  vaid hea ettekujutusvõime korral on pildilt  eristatav kallakul välja puhastatud suure puu, praeguseks kännu juurestik. Teine sarnane känd oli veel. Vaatasime rohkem kui piltidele jäi.  Palju puhkenurkasid ja veel palju eraldiseisvaid istutusalasid, juurviljamaa, mis ehtsas daatsa stiilis välja peetud. Igal pool väga palju suvelilli, eriti petuuniaid ia takeeteseid, mis kõik ise ette kasvatatud väikeses kasvuhoones. Ei saa küsida, miks ja kas on nii palju vaja vaeva näha. Igaüks valib oma eluviisi ise. Nüüd, kus nooruse tõtakad väljapoole kodu elatud päevad on möödas, on iga õidepuhkeva taime naeratus ja elu sirvilaud  kivikülvi näol need, mis annavad igale päevale mõtte selles kodus.

Lõppu siis ametlik pilt kevadisemast aiast ja majast
võitjaid loetleva artikli juurest - link postituse alguses. 



4 comments:

  1. Selle töövaeva tulemus on igal juhul imeilus. Syvendpeenrad maa all oleva kivi esitlemiseks - teravmeelne!

    ReplyDelete
  2. Uhke aed. Muidugi on see paeastang tõeline aare, mida kõike seal eksponeerida saab.

    ReplyDelete
  3. Vau, ei oskagi kohe muud öelda, süvapeenar on tõesti teravmeelne. Ikka ilusaid aedu on Eestimaal

    ReplyDelete
  4. Süvendis eksponeerimine on tõepoolest põnev ja see puhastatud paekallas ka. Aga kivide puhul mind natuke häirib nende ebaloomulik asetamine. Tänasel matkal jalutasime ka ühest taolisest aiatagusest kivinäitusest mööda ja matkalised mainisid ka seda.

    ReplyDelete