Thursday, May 31, 2012

Nipet-näpet


Siin need Tiia aiast pärit uuekesed on, oma esimeses üleöö varjupaigas mugavalt pildistamiseks koos. Nimed vajavad veel täpsustamist, kuid välimus ja olemus peaks siitki näha olema. Ma olen iga kord akakapsa sortide puhul pea kõrvale keeranud, et pole mul vaja ühti nii häid pinnakatjaid, kuid see sini-lilla-roosa värvipomm oli ikka liiga ilus mööda vaatamiseks. Kuna mul roheline roomav metsvits on olemas ja pole suutnud liiga palju laiutada, siis kollaste lehtedega saab jälle ühe rõõmsama laigu tekitda. Kolmiklille õied olid valged, jaapani priimulalt võib oodata mitmekorruselist õit. Tagaservas on üks "nii hull trügija", aga kannikesed mulle meeldivad, küll me hakkama saame.  Väikeseleheline hosta kuulub samuti laiutajate, ehk pinnakatjate suguvõsasse - mista nimi oligi, Tiia?.


Allpool  Nõmme tänavalaada ühe-eurone kaup-  vanaaegse  kruusi koopia, mõned killud servast väljas. Mulle meeldis ja õues tahes-tahtmata tekkivate "lõikelillede" ärapaigutamiseks sobib hästi.


Edasi sünnipäevalapse portree. Bella esimesed kolm ja pool eluaastat möödusid kasvanduses väärtuslike tõukasside kolme pesakonna hoolitseva emmena. Pooled tema pojad olid veel eriti hinnalised lontiskõrvalised karunägu kassikarikatuurid. Viimased pool aastat on Bella elanud uues kodus kui noor andekas pensionär, kes on jõudnud juba teha esimesed sammud uue ja erutava õuemaailma tundmaõppimisel.

Kas te mäletate veel vanaaegset tulipunast topelt tulpi. Eelmisel kevadel sai ühest vanast aiast välja kaevatud ja las ta siis olla siin uutele sortidele eeskujuks.


Edasi sarivõte -Bella kõrreliste maitset degusteerimas. Paistab, et maitses hästi.







Need ilusad leviisiad! Neid võiks ju olla terve mägi, olen näinud. Mõtlesin ka, et ehk muretseks veel mõne sama peenra servale, kuid siis tekkis tunne, et peenar sellest paremaks ei muutu. Las ta siis uhkeldab soolotaimena. Juba kolm aastat.


Liblikjas kannike oma väga varjulises paigas moodustab üpris uhke lehekuhiku, need valged õieribalad võiksid ka olemata olla. Müüdi mulle pealegi kinnitusega, et just see ongi sinine lõhnav kannike, mida ma küsinud olin :)  Sinine ja lõhnav ise paistab tagantpoolt.



Aga siin alumisel pildil on koerahamba seemnekupar. Kui on soovi seemnekülvi proovida, siis peab passima õiget koristushetke. Muidu pistavad sipelgad seemned kinni. Looduses pidi selline meetod olema mõnegi taime levimise loomulik viis, kuid vähe loota, et sipelgad läbitöötatud seemned just parimasse idanemispaika poetavad. Pealegi, meil rohkem väikesed sipelgad, äkki need närivad seemned koguni peeneks. Igatahes jaol on nad agaralt. Ma ei tea, kas esimesel külvijärgsel aastal midagi maapinnale tekkis, kuid  tänavu kevadel  avastasin 2010 aasta külvist tekkinud lehekesed mustikapõõsa külje alla maetud lillepotist.




Eriteade Muhedikule. Tellitud alõtsaseemikud saabuvad nädalavahetusel minuga Tartusse ja kuna mul on Tsiili kontakt, siis kuidagi nad igatahes ka tulevase vääristaja puu lähedusse jõuavad, ma loodan. Igaks juhuks ma kõiki maast kiirelt kerkivaid noortaimi veel üles ei kisu .

5 comments:

  1. Oi kui nunnu kiisu! :) Meie Bella (5-kuune berna kutsikas) oli ka eile aias, kui meid kodus ei olnud, veidike 'kõrsi' näksinud - eelmisel aastal soetatud sahhalini konnatatra üks kõrge kasv oli maha murtud ning ülemisest otsast pool ära näritud. Kahju on märgatav kuna taim on alles noor ning üldse on sel aastal kokku 6 võrsekest, millest üks nüüd siis Bella ära mängitud. Aga mis teha, nii juhtub kui lapsed majas, kõigele ei saa ju aeda ümber teha. Kuigi ausalt öeldes ma omas naiivsuses arvasin, et ehk ta ei tunne selle vastu huvi kuna see selline suur ja kõrge. Aga võta näpust, leidis just selle endale paraja vastase olevat, mida veel eriti hea krõmpsuv närida.
    Bella tervitab Bellat! ;)

    ReplyDelete
  2. Selliseid uuekesterohkeid aiareise nimetavad mõned aiandajad taimerikasteks ekspeditsioonideks:)
    Ja Su Bella võitis oma triibustiku ja ilusa näoga mu südame, kuigi ma muidu kassidest suurt ei pea.

    Alõtsade eest tuhat tänu, ju nad ka minuni tee leiavad.

    ReplyDelete
  3. Alõtša järjekorda paneks end minagi, olen laatadel vaadanud, aga pole ühegi puukooli valikus näinud...
    Meie Bella on kaheksa aastane kaukaasia lambakoer :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igaühel oma Bella, tuleb välja :)
      Seemikute pärast pole vaja järjekorras seista, kuid tulemust ei tea. Meie aia suur alõtsa on päris söödav, eks seegi vast mingi seemik on. Krundil oli enne mitu, erinevad kõik. Nüüd vaid 2 jäänud, kehvemad likvideeritud. Kui mõnele seemikule kultuurosa külge peaks jääma, võib ju päris hea viljapuu saada. Hoiatus, et meie oma on kõrgekasvuline.

      Delete
    2. Kõrgekasvuline alõtša kõlab väga hästi, sest ruumi mul on ja selle puu juures ahvatleb mind hoopis õitsemine. Puuvilju ma nagunii eriti ei armasta.

      Delete