Monday, October 22, 2012

Väga punane tamm

Paar aastat tagasi kui meie aias veel igal sammul tammepoegi ei olnud tärkamas, pisteti mulle taimevahetusel pihku pisikene potikene tammepojaga. Torkasin sama potiga männi alla mulda ja sinna ta jäi üsna tähelepanuta. Eelmisel sügisel äkki läks pilk peale -ohhoo, et see ongi siis punane tamm.  Lehed ka sakilisemad kui teistel. Istutasin ta veidi suuremasse potti ja suvega on puuke nii palju kasvanud, et sügisvärvis paistab juba eemalt. Nüüd aga pärast Muhediku tammede tutvustust tekkis kahtlus, et äkki on hoopis sootamm.




Eks ma vaatasin pilte internetist ju küll, sootamme lehed võiksid sügavamalt hõlmised olla, kuid noortaime lehtede kuju ei pruugi päris tüüpiline olla ja tõrusid pole veel pakkuda. Allpool üldvaade, kus muudki peal, võetud nädal tagasi päikesega. Eespool puna-rohekirju on uuekene,  astilbe "Colour Flash". Tegelikult ma olen seda näinud Tsiili piltidel ja veel kuskil.  Minu tähelepanu aga köitis see taim K-rauta taimehoovis just õitsemise lõppfaasis oma kena üleni pruunikaspunase lehestiku tõttu. Küsin siis müüjalt lehevärvi kohta, et kui kaua selline värv tal olnud on. Kogu aeg, see taim peabki värviline olema. Ja kui kaua see taim teil müügil on olnud? Juba nädal aega, kõlas vastus.
Vaatasin kodus järgi ja Juhani soodusnädalal tuli koju kaasa. Huvitavad lehed, kuigi veidi rahutu mulje jätavad. Õisi puhmal rohkelt, kenad maheroosad olid. Uus lehestik jälle kirju-mirju.


Istutamata aedade seeriast pildike kõrrelisehekist, mis autoturu kõverat poolroostes aiavõret kenasti elustab


3 comments:

  1. Mul täpselt sama teema tammega. Tammepojukest ostes öeldi, et punane tamm. Muhediku pildi peal aga oli samasugune sootamme nime all.

    ReplyDelete
  2. Ma nägin esmakordselt punaseid tammesid Tartus Raadil, hiljem ka mujal. Nad on meil pargihaljastuses üsna levinud. Kuigi kirjanduses väidetakse, et nad on sügisel leekivpunase värviga, ütleksin ma pigem, et nad on ruuged ja üsna tuhmi olemisega. Lisaks minu omadele kasvab mu lähiümbruses mitmeid eksemplare, kes kõik värvuvad sügisel pisut isemoodi, aga mitte ükski pole väga ereda silmipimestava värvusega. Võibolla oleneb värvumine suuresti pinnasest ja ma pole seda päris õiget värvumist veel näinudki. Muidugi, tammedele on omane ka omavaheline ristumine looduses ja seemnekülv võibki anda äkki isemoodi liigilähedasi eksemplare
    Sootamme sügisvärvi peetakse üheks kaunimaks. Ja mul on küll kindlasti nad kõik päris õiged. Kuna punased tammed on mul tüki maad vanemad, on ka nende lehekuju selgelt eristatav

    ReplyDelete
  3. No see on küll väga punane. Imeilus! Hakkasin nüüd ka seda tahtma, aga pean uurima, milliseid olusid ta vajab.

    ReplyDelete