Thursday, July 18, 2013

Jätkupost

Õigemini postid.

1) Hortensiaprojekti hetkeseis

Sinine (Forever& Ever) on hoolsa kastmisega tekitanud väga suured peaaegu maani rippuvad pallid. Poti ülapind paraja ämbri kõrgusel. Vihm keeldub endiselt kastmistegevusest osa võtmast :(



Roosa - kesteabmis Eestis ilmselt juba ammu levinud hortensia seisab hetkel (veel?) täiesti ise eeskujulikult püsti ja temagi pallid on umbes sama suured- Talvitunud minu juures õues 2 talve.

Täiendus hommikul - nurisemisest oli kasu, öösel teostati aia automaatkastmine keskmises ulatuses. Abiks ikka. Roosapalli varred olid ka pisut kaldu vajunud.

2) Täiendusi Lillefestivali piltidele:

 Lillekasvatajale rippvaas pisut lähemalt. Pole seal miskit saladust, värelevad vaikselt  külgede suunas tõmmatud  nööridel, kirjuleheline kassiratas kunstipäraselt tuginööridele looklema seatud. Neid oli mitmeid, erinevatel kõrgustel.  Lisaks panen tünniaia purskkaevu (päris lähedalt ei pildistanud), kus ülapinnast vett vulisevad kivitahukad  olid tünni katvale restile asetatud.Positiivse üllatusena ei olnud selle portatiivse muliseja juures pumba häirivat häält kuulda.




Kunstisõpradele nautimiseks seekordne keraamikute vaimusünnitis - sürr munakivitekiga voodi, teostatud keraamika - kilewrapi segatehnikas. Põhjaks lai kunagi-olnud-raudvoodi. Aga selle ümber need pajukaared ja väiksemad objektid olid päris toredad - ei roninud neid murule pildistama


Keskkonnateadlikes väljaannetes trükkimiseks prügitaimede plats varemete hääbuvat ilu või tööstusseadmete peidetud sõnumit kajastavate taustapannoodega. Umbrohi mõjus - nagu ikka umbrohi, mis vast oligi eesmärk. Aga pannoodel olid head fotopildid.


Hõrehaljastusega puruktaimla värvigamma oli kena, kuid osa taimi olid kuivalembesed, teised jälle üsna janused.  Igasugused figuursed tahvlid paistavad olevat suurmood, olgu jalgupidi maas või õhku kõlkuma riputatud. Mulle isiklikult mõjuvad need täiendused pigem häirivalt aga mis mina ka kunstist taipan.Selgitav tekst jäi lugemata ka..



3) Esitlen üht taim-käopoega. Kui keegi himustab, viigu ära ja õige pea! Oma tähelepanematuses ja teadmatuses õnnestus mul talvel lahkunud püsiku aedsalvei asemele osta turutädilt hoopis kaheaastane  muskaatsalvei.(salvia scalarea) Lahke müüja pani kohe mitu taime, nad olid siis hästi väikesed veel. Nüüd nad laiutavad korralike taimede keskel ja püüavad neid peenrast välja suruda. Suurema ruumivaru puhul võiksid pilkuköitvad olla. Söödikud on söödavaks tunnistanud. Tagaplaanil päris-melissi väikesed lehed. Ma ei tea, millised on ta sansid ümberistutusel ellu jääda, kuid Aiasõbras on uhke pilt õitsevast muskaatsalveist ja hinnaks ainult 0.40 eurot. Õitepahmak peaks moodustuma teisel aastal kui talvel ära ei külmu. Kõrgus õitega kuni 120 cm, kasvuala 90 cm. Ravim- ja maitsetaim, muskaatveinile maitse andja. Maitsetaimena hakkab tööle kohe esimesel aastal, lehti võib koguda kogu suve. Lehtedest toodetakse lõhnavat muskaatõli. Paljundamine põhiliselt seemnetega. Oli huvitav tutvuda!

Pilt Aiasõbra lehelt: õitsev muskaatsalvei


4) Kenades värvides värdkurekell on ka saadaval  - ema ja mitu täpselt samasugust poega, kui nad ikka veel on ellu jäänud totaalsest kuivatusest,  Ei edene mul need mõnes aias umbrohud. Esimesed õied pandi kohe kellegi poolt nahka või kukkusid ise ära, nüüd on parasjagu niipalju õiekesi, et värvi saab ära näha.Eelmisel aastal pojad õisi ei näidanudki. Tõsi küll, nad on ellujäämiskursustel ja käesolevaga tunnistatakse läbikukkunuks. Ekstra vaeva ma ei taha nendega näha. Ümberistutamine on siiski võimlik minu varasematel kogemustel, kuigi ega see neile eriti ei meeldi küll

Panen kurekella kirja ka mu  kokkutuleku  lehele

9 comments:

  1. Kui seda salveid keegi kuskilt lähemalt ei taha, ära teda ära küll viska. Too aga mulle. Jube põnev taim tundub. Ja võimalik, et ükspäev läheb veini tegemiseks ka :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kas sa oled kindel, et enne kokkutulekut te Päälinna sõitu ei tee autoga, siis võiksid korraga kätte saada oma tellimused ja kindlasti veel midagi, mis silma jääb. Ekstra tulla oleks vast liiga kulukas, kuid oled ikka oodatud.

      Delete
  2. Tii, kuidas hortensiat potis kasvatada, kuidas väetada või on see üldse mõttekas?

    ReplyDelete
  3. Väga huvitav on vaadata sellisel pisikesel territooriumil, kuidas keegi aeda näeb ja mismoodi etteantud teemassse suhtub. Sinu fotode järgi otsustades on kõik need aiakesed omamoodi põnevad. Ilmselt polegi Sa veel kõiki jäädvustada suutnud, aga aitäh sellegi eest!

    ReplyDelete
  4. Mulle need vidinad aias ei meeldi, lilled on ju ise väga ilusad. Olen ka paar korda käinud seal Tornide väljakul aga see kõik on mind külmaks jätnud. Lähen parem kellegi aeda.

    ReplyDelete
  5. Kahjuks varem linna ei sõida jah. Pärast kokkutulekut , muide, sõidan :D Aga sibulaid pole keeruline säilitada

    Tead, kui ma nüüd tagantjärele mõtlen neid aedu, et pidid nagu kunstiteosed olema, siis minu meelest, said ülesandega toime ainult kaks: see umbrohu ja fotodega ja see sodi-podi, sest tema vähemalt üritas midagi. Ülejäänud lihtsalt istutasid lilli ja toppisid kolakaid maasse. Ja see ilus tünnidega aed oli lihtsalt ilus tünnidega aed,
    Et kus see kunst ja kunstiline sõnum seal pidi nagu olema, neis teistes? Sa nägid neid aedu ka nö elusast peast, jättis siis mõni kunstiteose mulje?

    ReplyDelete
  6. Põnev ja informatiivne ja ilus.

    ReplyDelete
  7. Lillekasvataja: Minu meelest on sellel lillefestivali üritusel ikka esmane eesmärk taimed ja aiad ning üldteema rohkem kujundajate mõtete liikumapanemiseks. Küllap kõigil ikka olid mingid ideed ja enamikul olid ju ka seletuskirjad kõrval. Mulle küll meeldib vaadata, mis keegi on suutnud välja pakkuda neil väikestel lapikestel ja kunagi ei ole nii, et midagi huvitavat silma ei jää.

    Osavõtjatel pole kerge ülesanne. Tahaks teha midagi kaunist, kuid vaja on millegi silmatorkavaga eristuda, et meelde jääda, sest eks enese (teenuste) reklaam on üks oluline põhjus osa võtta. Minagi ei pildistanud igati laitmatuid, kuid igavana tunduvaid platsikesi.

    Ilmastikust sõltuv isemuutuv materjal ei allu kergelt kujundusplaanile nagu me kõik alatasa omal nahal tunda saame. Siiski arvan, et selliseid totaalseid möödalaskmisi nagu filigraanmustrite projekteerijad olid teinud, oleks võinud ja pidanud vältima. Mina paljast ideed ei hinda, kui tulemus puudub! Eks vist valikusõel polnud küllalt tihe või oli konkurss liig väike.

    Olgu kuidas on, tore, et selline üritus on mitu aastat järjest toimunud. Õnnestumised pakuvad inspiratsiooni ja ebaõnnestumised võimalust teiste vigade najal õppida.

    ReplyDelete
  8. Ilmselt liigituvad antud aiad tarbekunsti alla, st peavad olema laiadele kunstitarbijate massidele meelepärased ja praktikas kergesti teostatavad. Paraku on teostajatel ees kas rahalised v siis vaimse ofitsiaalsus probleemid, nii et kunst jääb piltide järgi otsustades enamasti mitte niivõrd kasina eelarve, kuivõrd mõttelennu julguse ja katsetamishimu puudumise taha. Miks tahvlid? Sest plaatmaterjali lõikamine ja paigaldamine on kiire ja odav, erinevalt nt punutistest v skulptuuridest. Jne jne...
    Palun mulle ka 1 muskaatsalvei.
    Ja roosid olid tõesti ilusad.
    Mozartitaolistest on mul endal Eyepaint, tundub, et on nii mõnestki teisest roosist haiguskindlam meie oludes.

    ReplyDelete