Wednesday, August 28, 2013

Paar uut sügispõõsast - aedhortensiad

Sügisene istutusaeg. Pool hinda on ikka parem kui terve hind. Horteses päris rikkalik hortensiate valik. Suurelehelised talvitujad olid  taharitta taandunud ja häbenesid seal oma nuditud olekut. See-eest mõned hellikumad nägid väga uhked välja - ilmselt hiljuti sisse rännanud. Üks lillatooniline suutis pilgu mitmekümneks sekundiks endale kinni naelutada. Tegu oli lamedama õisikuga, mille keskmine pisikeste õite osa eriti vuhvis kohevalt ülespoole kaardus. Oleks jah võinud pildistada. Aedhortensiate kvartali juhatasid sisse uhked tüvele poogitud "Kyushu" isendid ja nad  lõhnasid (!). Silma jäi ka üks uus silmapaistvalt tugevate varte ja pikkade õiekobaratega sort "Mega-Mindy". Sellest tegin pilti, kuid hinnasilt ostma ei kutsunud.

Hydrangea paniculata "Mega-Mindy"
Mul aga oli just tugevat taime vaja - ebajasmiin "Belle Etoille" ei tulnud kuidagi toime lumerookimise hangevallis talvitumisega. Igal kevadel oksad lumest räistatud, ei aidanud ka keppidest varikoonus. Samas tavaline taluaia ebajasmiin, kontpuu ning veigelad on tublisti vastu pidanud. Uueks katsetaimeks sai valitud Soome puukooli sildiga valgeõieline "White Diamond", aretatud Gruusias dr Michael Dirr-i poolt. Kirjelduse järgi üsna sitke tegelane. Hind meeldivalt poolevõrra kahanenud. 

Hydrangea paniculata "White Diamond"
Ülejäänud hinnapoole eest sai kaasa võetud teine väiksem, sama puukooli kasvandik "Compacta". 

Hydrangea paniculata "Compacta"
 See jäi mulle silma-kõrva siis, kui müügikonsultant püüdis aiaplaani ja suure ostukäruga klienti veenda selles, et sel ju ka roosad õied ja sobiks küll  "Vanille Fraise" asemele. Alumisel pildil väikepõõsas juba oma kasvukohas - suvine põud ja hilisem vihmaperiood lehestikus selgelt näha.


2 comments:

  1. Hortensiatele ei loe väike talvine räsimine midagi, vajavadki nad ju alati kevadist tagasilõikust, aga see-eest pakuvad sügisel õieilu lumeni. Ilus valik!

    ReplyDelete
  2. Ma tõin ka endale selle 'White Diamondi'. Lugu ise selline naljakas, et nägin Laagri rongipeatusetaguse kohviku ees imelisi suureõielisi marmorvalgeid aedhortensiaid konteinerites ning läksin hea õnne peale Hortesesse neid otsima, sest et kust kaugelt nad sinna siis ikka tulla said. Äkki(loodan väga) siis õnnestuski saada...

    ReplyDelete