Monday, November 25, 2013

Varsti maa valgeks?

Järgmise nädala ilmalehtedel ilutsevad lumehelbed ei pruugi veel talve teha, kuid parem karta kui kahetseda . Aiaserva asukad on lumehangega rinda pistmiseks püramiidideks põimitud. Salatirohelise laigu nimi on "Lime Rickey", rohelisega asustatud kast tagaplaanil on ajutiselt varju tõstetud istutusmaterjal ning hõbedane viirg värava juures iminõgese padjake.


Põhjapoolsed ilmad nii soojad pole olnud, et tekiks tõsine mure enneagselt puhkevate kevadkasvude pärast. Mõned jaapani enelad hoiavad veel sellesuviseidki lehti üll.


Järgmise pildi peategelane on pisipööris "Kimono".  Mulle ta tuli tasuta annetusena koos samasse potti külvunud päris kenade kollaroheliste "nõgestega". Eelmisel talvel kattis lumi kiirelt igasuguse ilutsemise. Talvitus koos potiga. Suvel sain aru, et nõges on tegelikult hiidiisop. Oleksin peaaegu kogu lillepoti sisu välja visanud - oli huvitav tutvuda, kuid pole sobivat piirkonda eraldada sellele vallutajale.  Pisipöörise rohelisi lehti polnud suvel peaaegu nähagi. Ent kui külm nõgeselehed konkurentsist välja lülitas, tuli välja taim, millele on siiski asja eest antud auhindu  kauni talivärvi eest. Oleks vaid rohkem temale sobivaid talvesid ja huvitav, kas kõik pisipöörised on nii head tugevate konkurentide talujad.


Tegelikult oleks võimalik olnud pildistada ka veel õisi, kuid seekord esitlen hoopis äraõitsenud madalat astrit. Uusi õisi enam ei avane, kuid põõsas ise näeb veel päris krapsakas välja.


Käes helmikpööriste sügisese ilutsemise aeg. Siin üks mu lemmikuid, keskmise kõrgusega  "Sanghai". Sellel sordil on ka ilusad õied, kuid sellesuvine õitsemine jäi nõrgaks.


Erinevalt nii mõnestki rohtsest püsikust on puud-põõsad on ka leherüüta kenad. Nii ka see pildil olev hekist välja puhastatud viirpuu. Siiski sellist "bonsaid " pidada on pisut liiga tülikas. Kogu suve esimese poole tuleb ta ohjeldamiseks käärisid taskus kanda. Ärge seda kodus parem proovige.


3 comments:

  1. Ilma lehtedeta on viirpuu kaunilt vormitud karkass eriti hästi näha.

    ReplyDelete
  2. Lehtedeta puud paljastavad hoopis isesuguse ilu :)
    Arvan, et ka seekordne külm on vaid kerge ehmastus, aga veel nii mõnedki poollehes puittaimed ehk saavad lõpuks ometi aru, et talv tuleb kunagi ikka ja selleks on vaja valmistuda

    ReplyDelete
  3. See enelas püüdis praegu mu pilgu. Ja muidugi viirpuuvõra.

    ReplyDelete