Sunday, June 29, 2014

Kaua oodatud õitsemine

Aavikuemanda avapäeva pojeng, mis nüüdseks Aavikuisanda mälestuspõõsaks saanud. Ta oli saabudes 2011. aasta kevadel juba päris tubli istik ning moodustas sügiseks kenakese põõsa. Järgmisel ja ülejärgmisel aastal põõsas suurenes pisut, kuid vaata kuidas vaatad - ei ühtki õiepunga. Nüüd, kolm aastat hiljem siis lõpuks nad ilmusid - kolmteist ümarat punganupsu. Esiplaanil lõõmas siidpunane "Blaze" nii kuis jaksas, tagaplaanil paisutati pungi väga rahulikus tempos. Õige taktika, sest need kaks korraga  õitsevana harmoonilist duetti  moodustada ei suudaks. Nüüd aga päevakangelase esitlus. Puis- ja rohtse pojengi hübriid, ITOH pojeng "Kopper Kettle"

Esimese punga puhkemine oli põnev, kuid tulemus mõnevõrra pettumust valmistav  -
õis oli õhtumaa maitse jaoks liialt hõre, lahja  ja "idamaine". Ei tikkunud isegi pildile.
Teine õis oli veelgi lahjam ja hõredamate sakkidega. 

Tean, et pojengid ei näita sageli oma esimesel õitsemisaastal parimaid võimalikke õisi.
Siiski, järgmisena avanenud õis on juba üsna kena ja kohev. 

Täna esimesed kaks õit juba pudenevad, enamik õisi on veel alustamas.

Põõsal on kaunid lehed ja laitmatu üldkuju. Õied paiknevad põõsa välispinnal.
 Seisab kindlalt tugedeta päikeses ja vihmas.
.

Vasakul, punaroheliste lehtedega on eelmise suve kokkutulekupäeval Aiasõbrast soetatud tillukene "Oriental Gold", kes sai sinna äsja istutatud, kui märkasin, et tal on kasvamisega tõesti tõsi taga. Peaks olema kollane ITOH. Aastal 201x näeme.

Parempoolse pojengi selleaastane hoogne etteaste sai õnneks läbi parajal ajal. Parem oleks, kui ta jätkaks edaspidigi samas vaimus, sest muidu tuleb tublisti kukalt sügada, kuhu see lõõmaja ümber paigutada. 


8 comments:

  1. Vahva. Sul tuleb ikka õisi, minu oma on üht näidanud. Värv pole nii vaskne, kui ma lootsin, aga rääkisin ka soomlastega ja selle kevade ilm pidigi rohkelt värvimutatsioone moodustama. Kui juba Festiva Maxima järjest roosasod õisi toodab...

    ReplyDelete
  2. Ohh ja ahh! See Kopper Kettle tundub päris põnev... üldse mulle ITOH'id väga meeldivad, nad on sellised kerged ja õhulised ja väga kaunid :). Ehk jõuan järgmine aasta seda (ja ka kõiki teisi, mis sel ajal õitsevad) Sinu aeda imetlema, sel aastal on nii ülemõistuse kiire kogu aeg :(... Minu pojengid õitsevad sel aastal kuidagi kummaliselt - paljud õied jäidki väikesteks õienupsudeks, mis enam edasi ei arenenud ja nii jäi õitsemine suht kasinaks. Mingit viga taimedel otse nagu ei tuvasta, kas ehk oli see kevadine kuumus ja seejärel saabunud jäisus kurjast...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meie vanapojengide poolvarjupeenras õitsevad tänavu vaid valged; krellroosadel on samuti näha vaid mittepuhkevaid pisipungasid.

      Delete
  3. ITOHid väärivad kasvatamist igal juhul

    ReplyDelete
  4. Toredad need ootamised. Aga värv on pildi pealt vaadates küll põnev :)

    ReplyDelete
  5. Kaugvaates on see `Kopper Kettle` küll võrratu, eriti hea ongi see pühmiku kuju ja ilus lehestik
    Viimane lõõmaja on ka hea nagu kõik lihtõielised.

    ReplyDelete
  6. Ilmselt murdun mingil ajal lõpuks minagi ja sebin oma ruutmeetrisesse aeda kah ühe itohi. Aga las olla esialgu kaugemaks unistuseks. Neil on peale oivaliste õite veel ka väga kaunid lehed.

    ReplyDelete