Wednesday, June 25, 2014

Kull või kiri

..ehk lodjapuu või hortensia

Täiendatud 27. juunil.2014 
***********************
Tistou  pakkus esimesena lahenduse, mille loeme õigeks: "Tegin kunagi koolitööna seisukorra inventuuri Tammsaare pargile, võttes aluseks Olev Abneri inventuuri. Seal oli määratud kõnealused põõsad himaalaja hortensiana, Hydrangea heteromalla 'Bretschneideri' "  Muhedik kinnitab põõsa samuti kui himaalaja hortensia. 
Soomes , Mustilas kasvab 'Bretschneideri'  edukalt. Soomes nimetatakse teda küll mongoolia hortensiaks  või ka lihtsalt hiina hortensiaks ning pakutakse ladina keeles ka nimevarianti Hydrangea bretschneideri. Sordi algtaim olevat venelase Emil Bretchneideri poolt Pekingi lähedalt kogutud seemnetest kasvanud. Põõsas pidavat olema täiesti külmakindel ning kasvama edukamalt kui teised hortensiad ka lubjarikkal pinnasel. Bretchneideri eristustunnusteks teistest himaalaja hortensiatest nimetatakse pähkelpruune, põõsa vanuse kasvades üha enam kooruvaid tüvesid ning viltjat lehtede alumist külge. Vaata ka siit. Mustilas kasvab ka üks erivormiline bretchneideri põõsas "Bougie", nimi sümboliseerimas põhjalaste bouganvillea-unistust. "Bougie" õisikuid ilmestavad kohevad topeltõied õisiku servades. Selle Mustilas seemnest kasvanud taime järglased on ka juba müügivõrku jõudnud. Pilte vaadates tundub küll, et lihtõitega põõsas on ilusam.
Nii palju erinevaid tänuväärseid hortensiaid, mis veel ootavad avastamist meie rohenäppude poolt.

Kui mul neli aastat tagasi oli juunikuu kekel võimalus kiirmarsil läbida Koppenhaageni linnnapark ja botaanikaaed, siis hakkas seal päikeselisel mäeveerul silma üks kaunis põõsas. Kiirelt pildile ja edasi - niikuinii meie jaoks liiga külmaõrn ja meie aeda liiga laiuv või mis iganes ma mõtlesin. Hiljem olen mõnigi kord püüdnud selle üldpildi järgi liiki määrata, kuid detaile jääb napiks.


Täna hommikul tegin kõrvalepõike Estonia ees valendavate põõsaste suunas ning seal ta jälle oli - eemalt nagu mitteroniv roniv hortensia. Tegelikult oli neid päris mitu, istutatud vaheldumisi õitsemist lõpetavate jasmiinidega, mille lõhna veel õhus hõljumas. Panen siis kõik halvemad ja paremad pildid, mis mul tuli pähe klõpsida. Originaalid on kergesti kättesaadavad kui peaks veel puuduvaid detaile vaja olema.







 Minu internetiotsingute tulemuseks on kaks kõige lähedasemat varianti, mis kumbki ei tundu olema õiged.
Lodjapuudest kandideerib imekaunis Viburnum plicatum f. tomentosum , pakuav õitseaeg aprill-mai, hortensiatest Hydrangea arborescens "White Dome", õitseaeg juulist. Aga kumbki ei tundu õige. Äkki meie koduste dendroparkide omanikud teavad vastust paugupealt või oskavad midagi tarka arvata.
Otsing "White lacecap hydrangea" on vist kõige viljakam ning viib üsnagi sarnase õisikuni, kuigi mitte botaanilisel lehel: http://my.gratefulness.org/m9823-p19.aspx  Et siis jälle üks täiesti külmakindel suureleheline hortensia? Nappide määramisandmetega internetist võib sarnasust leida ka puishortensia (Hydrangea arborescens) tavalise vormiga http://www.naturallandscapesnursery.com/hydrarb.html

Põõsad on tõesti üsna suured. Pean silma peal, uurin tüve ja jälgin õisiku vananemist. Võib muidugi olla, et Koppenhaageni botaanikaaias ei olnud just täpselt sama liik/sort, kuid tekitas igatahes äratundmise efekti.


7 comments:

  1. Pigem ikka hortensia, need on sel aastal ebanormaalselt varajased. Mul näeb üsna samamoodi välja sel aastal esmakordselt möllav h.anomala. Mis on ronija. White Dome mul veel ei õitse sel aastal, ei saa võrrelda kahjuks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mul ka õitseb roniv hortensia, pole vist eriti vara tema kohta.

      Delete
  2. Tegin kunagi koolitööna seisukorra inventuuri Tammsaare pargile, võttes aluseks Olev Abneri inventuuri. Seal oli määratud kõnealused põõsad himaalaja hortensiana, Hydrangea heteromalla 'Bretschneideri'.

    ReplyDelete
  3. Minu arvates on ka roniv hortensia (H. anomala).31.mail Läti Bot.aias õitses juba täiega.Minul kodus veel väike ja ei õitse.Panen pildi Läti ronivast hortensiast(H. anomala)FBsse,kahjuks lähemalt ei pildistanud,aga tundub sarnane.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh kaasa elamast ja pakkumast. Kuna põõsad ei ole ronivad, siis usume et Tistou eelmises kommentaaris pakutud himaalaja hortensia 'Bretschneideri' ongi õige vastus.

      Delete
  4. Ma pole paar päeva arvuti juurde jõudnud, seetõttu on ka kommentaar hiljaks jäänud. Tistoul on kindlasti õigus, olen seda himaalaja hortensiat vanasti Tallinnas jalutades alati imetlenud, üks väga vastupidav ja talvekindel liik, kellest saab kujundada ka ilusa hortensiapuu. Kahjuks ei ole teda viimase 10 aasta jooksul meil teda keegi paljundanud, olen teda otsinud. Roniva hortensiaga ei saa teda kuidagi segi ajada, neil on nii palju erisusi.

    ReplyDelete