Saturday, March 12, 2016

Harilik linn, ootamatu aed ja iga päev õitsev kirsiõis

FILIPIINID-5

Bangued, Abra provintsi keskus ei näe just sageli välisturiste.  Rannikul kulgevast põhja-lõuna trassist jääb ta mõnikümmend kilomeetrit sisemaa poole ning edasi itta üle keskmäestiku ei vii hästi väljaehitatud maanteed. Luzonis jaotatakse provintsid sissetuleku järgi kuude kategooriasse - mida kõrgem kategooria, seda rohkem liikmeid kohalikus valitsuses, seda enam raha ka kohaliku elu edendamiseks. Abra provints kuulub esimesse ehk kõrgeimasse kategooriasse. Linna ümbruses on viljakaid põllumaid, idapoolsetes mägedes leidub veel siiani väärispuitu, jõeorus liiva ehitusplokkide tootmiseks. TripAdvisor pakub ses linnas külastamiseks paari vana kirikut ja kolmanda objektina mainib Victoria parki, mille kohta palub "selle hotelli" kohta oma muljeid jagada. Victoria park ei ole siiski hotell, vaid kaitsealune puistu Victoria mäel.

Mäel võib tõusta vaateplatvormile, et üle puude koos linna kaitsjaga allalinna vaadata

 
Linna taga uduvines on näha mäeahelik, üks osa sealt pidavat kandma nime "uinuv kaunitar".
Abra Valley Grand hotell oli meie viimane kodust ette broneeritud öömaja.  Kirjelduse kohaselt just Victoria pargis see meie ööbimispaik pidigi asuma oma toreda köetava (?) basseiniga. Tegelikult  oli hotell ikka all linnas ja basseini kütsid päeval vaid troopikapäikesekiired. Head maanteed mööda jõudsime linna üsna varakult, hotelli näitas kätte abivalmis kohalik mees oma mopeediga ees sõites. Vaatamata vastukäivatele eelandmetele olid meie kontaktid kohalike inimestega kogu reisi jooksul igati meeldivad. 
Hotelli sisse kolitud, suundusime turule. Nagu ikka mitteturistlikes kohtades on kohalike rõõmsameelne tähelepanu garanteeritud. Küsiti, kas me oleme misjonärid. Bangued nimelt oli ajalooliselt koht, mis üsna kaua vastu pani hispaanlaste ümberkorraldustele ja ristiusule. Praegugi on linnas suurem misjonikeskus - olgugi hispaanlased läinud ja mitu sajandit möödunud.
Turul. Värskete kookoshelveste valmistamine. Riiv käib ringi ja poiss surub kahe käega rohelisest koorest vabastatud kookospähklit vastu riivi. Helbed pudisevad ees näha olevasse kaussi. Kookospiima saab värskeid helbeid veega segades. Siin aga pani halli särgiga poiss riivimasina seisma, et sinise särgiga noormehele üht pähklit müügiks ette valmistada ja sisse pakkida. 
Tavaline kirik, hele ja rõõmus oma saledate tornidega.
Täpselt samasugusid võis kohata praktiliselt igas asulas. Selles kirikus oli loojangu eel algamas laulatus. Matuserongkäikudest maanteedel möödusime aga laupäeviti varastel hommikutundidel.

Basseini ümber pandi õhtul põlema uhked värvilised tuled. Seda, kuidas üks seltskond oli kohalikku põhimeelelahutust karaoket harrastanud, mina ei kuulnud -  hea kah, sest olevat hullult valesti laulnud.
Linnast välja sõites üle uue silla läks pilk korraga selle kõrval seisva vana silla poole ja nii avastasimegi  vana-silla-aia. Omanik oli kohal ja lubas lahkelt meid uudistama.

Väikeaednikule omase leidlikkusega oli aiakesse mahutatud liigirikas taimekollektsioon

Vasakul on näha lattube, paremalt paistavad uue silla punased talad, aia lõpus viib uks majja. Oli see siis  aedniku elumaja või riistakuur jäi küsimata.
Nüüd pealkirjas lubatud kirsiõis. Ka enne oli kohati  silma torganud umbes sirelisuurused ja peaaegu sireli lehtedega põõsad, millel väga erkroosad kirsiõisi meenutavad õied peal. Silla aias õnnestus lõpuks sellest põõsast pilt teha, kahjuks halva kvaliteediga, kuid mulje peaks olema peaaegu õige. Nimi niisamuti. See igihaljas taim õitseb peaaegu lakkamatult aasta ringi ja nii kutsuvad hiinlased teda hellitavalt "ri-ri-ring" mille tähendus pidigi olema "iga päev õitsev kirsiõis". 

Õiekas jatrofa, Jatropha interrigma, Spicy jatropha , Ri-ri ring,
Every day flowered cherry blossom
Õiekas jatrofa on populaarne haljastustaim mitmel pool troopikas. Nagu ka teised jatrofad, on õiekas jatrofa tugevalt mürgine taim. 
Tema sugulastest on dekoratiiv- ja ravimtaimena tuntud veel kentsaka paksenenud tüve alaosaga turd jatrofa, Jatropha podagrica, Buddha Belly plant või ka Bottleplant. Seda taime on ka Hansaplantis müügil olnud:

 Kolmas oluline jatrofa liik on teadusliku nimega Jatropha curcas, eesti keeles oksepähklipuu, inglise keeles Barbados nut, purging nut, physic nut. Kui ükskord nafta täiesti otsas ja oksepähklipuu korralikult kultuuristatud, võib see taim suure tähtsuse omandada kui biodiisli tooraine. Tema seemnete mürgine õli sobib päris hästi tehniliseks otstarbeks. Katseid on tehtud ja istandusi rajatud juba aastakümeid. Lennukite proovilennudki jatrofaõliga on edukalt maandunud. Seni on enamus tootmisprojekte liiva jooksnud, sest pole õnnestunud aretada kindla saagiga sorte ja biokütuse omahind on liiga kõrgeks osutunud. Jatrofapuu kasvab küll ka äärmiselt kurnatud kuivas maas, kuid priskeid pähkleid pole sealt loota. Oksepähklipuu mitmesuguseid kasutusvõimalusi illustreerib pilt lehelt http://www.hindawi.com/journals/ecam/2011/134954/fig5/



Vaatamata mürgisusele on oksepähklipuu vilju ka toiduks tarvitatud pärast keetmist ja röstimist. Kusagil vist ladiana ameerikas pidi olema suguharu, kel see on tavapärane toit, kuid seni pole teadlased kiirustanud katsetama, kas tegu on erilise mürgivaba klooniga, kohalike immuunsusega või tõepoolest muutub hull pähkel söödavaks pärast tugevat kulinaarset töötlemist.

Vaat kus kanged sugulased kenal kirsiõiekesel :)

Lõpuks veel üks kena roosaõieline põõsas sillaaia sissepääsul. See liblikõieline põõsas on kiirekasvuline, kaunite õitega, kannatab välja mitmesuguseid (troopika) tingimusi ning on seetõttu mitmekülgselt kasutust leidnud. Tegemist on söödava taimega. Noori võrdeid ja õisi söövad inimesed, valgurikaste lehtedega oksi lõigatakse põuaperioodil loomadele söödaks. Puu hõre võra laseb päikesekiiri hästi läbi ning sobib sellisena väänkasvude toeks. Suureõielisest sesbaaniast on olemas ka valgeõieline vorm.

Suureõieline sesbaania (Sesbania grandiflora), nauhakolibripapu, white dragon tree, flamingo bill, west indian pea, tiger tongue, fleur papillone (libliklill) - ja see on vaid murdosa erinevatest nimedest.

5 comments:

  1. See vana silla aed on tõeliselt imeline.

    ReplyDelete
  2. Sillaaed meeldib mulle ka:)
    Aga see sugulaste värk on taimedel sama kui inimestelgi, mahutab igasuguseid :)

    ReplyDelete
  3. Sillaaed? Väga nutikas.:) Kas sillaaias olid taimed konteinerites?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesse täpselt teab. Mõned suuremad taimed olid küll konteinerites, kuid tundub et need servapeenrad on lihtsalt sillale tassitud pinnasest kujundatud. Kas veel mingit eralduskilet kasutatakse, pole teada. Kuid ega vist konstruktsiooni läbiroostetamist ja alla pudenemist niipea karta ei ole.

      Delete