Thursday, March 10, 2016

Filipiinid -4 Hoogu maha soojamaa propagandal, meilgi on kadestusväärset küllaga.

Näitan mina igavase suve maal ühe kodumajutuse perenaisele meie lumise aia pilte. Sellepeale pisut uskumatu naeratus ja samas kohe igatsev küsimus - ja kas teil kasvavad tõesti tulbid aias täitsa vabalt. Ohjaa, palju tulpe ja nartsisse on meie maal tõesti. Ja uhkeid roose. Eks ikka kauge ja eksootiline tundub huvitav. Nii võibki soojamaa lillepoodides kohata aukohal lopsakaid roosikimpusid ja potitulpe.


Hongkongi keskpargis aga - no vaadake ise mis ilu, lausa lõhnavad nartsissisaared!


Baguio lillefestivali uhkuseks on samuti meile liigagi tuttavad tegijad. Lillefestival tähendab seal veebruarikuist suurendatud valikuga potilillemüüki ja potilillepeenraid kohalikus park-botaanikaaias. Staaresinejad paistsid olevat petuuniad. Selle viimase väite kohta paraku fototõestust polegi leida, ikka kirevad võõramaa taimed on tikkunud kaadrisse.

Peiulilled ja nende sugulased on tegelikult tõelised kosmopoliidid,
ei neil pole lugu kuumast ega jahedast, kui vaid jaopärast kastetud saavad
 Müügil ja majade ümber võib kohata ka roosisid, kuid kõik nähtud olid väikeseõielised ja niruvõitu väljanägemisega. See eest aga bugenvillead, jah BUGENVILLEAD. Igat värvi, igas suuruses ja igal pool. Ilusad, kenad, võrratud! No mis sa sest kidurast roosist poputad, endal selline ilu hoopis kergemalt käes.
Lihtsad ühekordsed bugenvillead Bougainvillea

Popsaksd mitmekordsed

Variegata
Valged kaskaadid

Lillaroosad

Roosaroosad

Kaarduvate okstega tipust õitsevad põõsad

Siin sekundeerib bugenvilleale barbadose tsesalpiinia Caesalpinia pulcherrima, peacock flower
Läkski jutt metsa ehk troopikasse tagasi. Sellegipoolest olgu siin ära toodud veel paar kohalikku turismimagnetit, mille puhul meil sobib viisakalt naeratada.

See liivaluide juhatab sisse mitmekilomeetrilise Pagupudi liivaluidete ala.
Klassikaline stsenaarium -sõit ATV-ga ja lumelauaga luitest alla kelgutamine.

Bangui tuuleveskid põhjarannikul Siin ma jälle kasutan võõrast pilti toredast kohalike noorte Põhja Luzoni reisijutust  http://www.senyorlakwatsero.com/2011/04/25/to-the-north-to-the-north-a-road-trip-to-ilocos/
Kuna Eesti ja muu Euroopa turistid tavaliselt meie marsruudil ei tuurita, sai reisi ettevalmistamisel loetud kohalike noorte reisiblogisid ja Filipiinidel uue kodu leidnud Ameerika pensionäride eluolulisi ning aianduslik-dendroloogislisi muljeid. Noored teevad mõnepäevaseid kuni nädalasi puhkeretki säästureziimis, kuid tiheda päevaprogrammiga.  Silma torkab filipiinlaste siiras vaimustus iga nähtud vaatamisväärsuse üle, olgu see halli liivaga rand, viltune kellatorn või kasvõi kohalik muuseum. Blogisse pannakse hoolega kirja ka see, kes retkest osa võttis, mis kell millega sõideti, mida söödi ja isegi mis endal seljas oli. Et mingi üksikasi neist toredatest päevadest ei ununeks!  Uusasunikud aga rajavad innukalt aedasid ning püüavad teada saada nende taimede nimesid, mille nad nimetuna oma krundile istutanud või kodu ümbruses kohanud. Pole üldsegi lihtne ülesanne. Eriti lehtpuude nimekiri on tohutult pikk, kusjuures suur osa neist on nii haruldased et
pole kindel, mitu isendit veel elus ongi.
Algamas on kevad ja lisaks lumikellukestele hakkavad välja sulama ka arvukad matkarajad Eestis, mille on hoole ja armastusega meie jaoks ette valmistanud RMK töötajad. Võtaks õige plaani suve jooksul mõnda neist külastada.  Ka ilma ettevalmistatud radadeta leidub meil igal sammul midagi, mille üle  on põhjust siiralt rõõmustada - just nii nagu filipiinlased oma kodumaal.

4 comments:

  1. No päris tavaline, et kõikjal mujal, kus meid pole, on kõik uhkem, ilusam ja huvitavam :D
    Meie sirelid, ebajasmiinid, viirpuud ja paljud teised põõsad ei jää üldsegi neile bugenvilleadele alla, hea, et igas maailma nurgas on oma taimed ja meil on palju, millega uhkustada, kasvõi maksasamblikuga :D

    ReplyDelete
  2. Aitäh reisimuljeid jagamast.Tore reis teil ja minu jaoks täielik eksootika.

    ReplyDelete
  3. Vägev reis, mõnus ülevaade!

    ReplyDelete