Tuesday, March 15, 2016

Filipiinid - 6 BenCab ja mägirahva puidukunst

Benedicto Reyes Cabrera, kunstnikunimega BenCab on Filipiini kunstnik, kes on suutnud endale nime teha ka maailmas. Sündinud ja kasvanud Filipiinidel, elanud Inglismaal, olnud abielus inglannaga ning jõudnud tagasi kodumaale Baguio linna. Rajanud linna serva koos mõttekaaslastega omanimelise muuseumi, mis on ka ta koduks. Muuseumis on tema enda ja kaaslaste tööd, vahelduvad ülevaatenäitused, kunstialasd üritused. Muuseumi tõmbenumbriks on aga sinna kogutud autentne mägirahva puidukunst. Kõik suure väejõuga taiesed, sest iga eseme valmistamine on olnud palju enamat, kui lihtsalt nikerdustöö. Iga valmimisetapiga kaasnesid keerulised rituaalid - vaja teha kindlaks parim aeg, leida väärikas materjal - tavaliselt kõva puiduga  narrapuu kusagil kõrgemal mägedes. Puu mahavõtmine ja kojutoomine oli küla ühisüritus. Selleks kulus tavaliselt mitu päeva ja suur hulk joovastavaid jooke ning sööke tulevase kuju omaniku poolt välja panduna. Kui kuju valmis, siis selle kohalepaigutamine toimus  taas rituaalide saatel.
Kõige rohkem on BenCabi muuseumis riisihoidla  valvureid ehk BULOL-isid. Iga riisiaida juures pidi olema vähemalt üks bulol, kuid soovitavalt kaks - mees ja naine. Bulolid ei olnud lihtsalt valvurid, vaid neil oli võime ka riisisaaki positiivselt mõjutada.
Nais-bulolid

Mees-bulolid


Mägirahva kunstkäsitöö võtab enda alla mitu saali. Lisaks bulolidele leidub siin mööliesemeid, anumaid, söögriistu, reisikotte. Pildil esiplaanil Hagabi - selline pink maja ees lisas omanikule suure annuse prestiizi. Igaüks juba ei suutnud välja panna vajalikus koguses toitu-jooki, et asi teoks saaks.

Suurenda ja loe Hagabi valmistamise kohta

Massaazitool - seisis sildil
Sellised anumamehikesed  paiknesid majade sees või maja juures, arvatakse et nendes hoiti kohvi või muud kuivainet

Vasakul tarbeanum, paremal prestiiziese
Lihtne pink

Kapi uks

Pillirookunst - teemaks rituaalne tants

Mööblikomplekt, täiesti kasutatavate toolidega
Aiasõprade rõõmuks jätkub muuseumi ekspositsioon väljas kohalikest taimedest minimetsaga ja orgaaniliselt haritava aiaga. Juurviljad, puuviljad, kohvipuud. Ei puudu isegi väikene riisipõllukene. Lilleaed ikka ka.
Krunti läbib jõgi, mis varustab veega parditiiki. Tiigi saarekesel on mägirahva traditsioonide kohaselt ehitatud  rohtkatusega varjualune.
Muuseumi juurde kuulub ka kohvik, mis serveerib kohalikku kohvi ja vitamiinirikkaid toite, kus kasutatud ka oma aia saadusi.

Kohvikust avaneb kena vaade tiigile, aiale ja metsaga kaetud mäenõlvale. BenCab olevat selle mäenõlva ära ostnud, et takistada selle täisehitamist. Baguio, hellitusnimega Mändide Linn niikuinii kasvab suure kiirusega ja mändidel jääb seal üha kitsamaks.


BenCabi ja tema muuseumi kohta loe ja vaata viimase näituse pilte http://www.bencabmuseum.org/
Kuigi kõigi muuseumis esitatud puitesemete kohta ei ole täpselt teadagi nende algne otstarve ja igapäevaelus nad enam aktiivselt käibel ei ole, elab ja areneb puidunikerdamise traditsioon edasi.  Mitte kaugel BenCabi muuseumist asub puidunikerdajate küla. Ka muuseumis esitatud pillirootöö on kaasaegne, võimalik et ka viimasel pildil esitatud mööblikomplekt. Mõni aeg tagasi oli muuseumis olnud pillirookunsti näitus. 

6 comments:

  1. võrratud jah :) ja see pilliroost rituaalne tants !

    ReplyDelete
  2. Aitäh järjekordse põneva postituse eest.Ootan uut järge põnevusega.

    ReplyDelete
  3. Väga huvitav on vaadata iga piirkonna rahvakunsti, see nähtu on küll väga eriline, kuskil oleks nagu mingi sarnasus Indiaga, aga õhkõrn. Pillirookunst on veel üle kõige

    ReplyDelete