Saturday, March 19, 2016

Filipiinid-8 Botaanikapark


Baguio botaanikaaed asub linna südamest linnulennult kahe kilomeetri kaugusel ning on kenaks sissejuhatuseks linna idaserva parkide vööle. Avar korrastatud jalutusteedega varjuline roheala. Sissepääs on vaba igaühele. Mingil ajal püüti sinna  kujundada "Igoroti küla". Mändide alla  püstitati mõned tüüpilised igoroti hütikesed ning korraldati rahvuslikke etendusi. Praeguseks annab sest katsest tunnistust pargi väravas resideeruv grupp rahvarõivastes igorotte ootamas võimalust soovijatega koos pildistada või laulda.  Jõudsime sinna pisut peale keskpäeva, päris igorotid istusid rahulikult rohul ja einestasid. Isehakanud mägilased aga lustisid mälestuspilte klõpsides.    

Rahvarõivaste uus tulemine
Tegemist ei ole klassikalise botaanikaaiaga. Ühtegi taimesilti siin ei näe ja erilisi taimeharuldusi ei maksa ka otsida. Kui mitte lugeda haruldaseks seda, et toataimed kasvavad avamaal männimetsas. Paadunud põhjamaalased jätavad imetleva tähelepanuta pargi eesosas asuvad petuunia-virkliisu-lõvilõua peenrad ning suunavad imetleva pilgu pigem kirevavärvilise lehestikuga püsikutele.


Punane põõsas-tõlvpuu allee viib suveniiriturule.(Cordyline fructicosa rubra)  
Suveniiriturul ei olnud pakkuda midagi märkimisväärset Tavaline kribu-krabu ja sööginänn.

Pilk loodusliku ilmega metsa alla
Baguio linna 100-nda juubeliaasta puhul 2009. aastal alustati pargi suurejoonelise rekonstrueerimisega. Vastavalt juubelikomisjoni nägemusele pidid pargis kajastuma kõik olulisemad momendid linna elus alates ürgajast ning märkimist pidid leidma ka sõpruslinnad erinevatest maadest. Eks tehtigi ära. Õnneks jätkus lisaks kujude püstitamisele tähelepanu ka teedele ja taimedele. Jargnevad kaks pilti on laenatud lehelt http://www.choosephilippines.com/specials/lists/1859/Baguio-Benguet-Romantic-Date/

Laste rõõmuks ehitati parki San Fransisco Golden Gate silla vähendatud mudel. 

Jaapani sõsarlinna Wakkanaid esindab päris armas põlvekõrguste mungakujude allee. 

Meie aga kõnnime edasi  piki hallikate ja kollakate toonidega servatud teed

Huvitav säbruliste lehtedega pinnakattetaim


Kollane pakssaba , Pachystachus lutea, Golden schrimp plant, lollypop plant, candle plant

Möödume Hiina paviljonist. Heleroheliste noorte kasvudega vormi pöetud põõsad
 aitavad tekitada kevadist meeleolu. See igihaljas põõsas on troopikahaljastuses väga levinud-  tõenäoliselt tuvimari (Duranta erecta või Duranta repens). 
Kui erinevate lehtpuude nimetuste arv troopikas küündib sadadesse, siis okaspuude liigilisus on väga tagasihoidlik. Nii puhkabki pilk rõõmuga kui juhtub kohtama kohalikku pikaokkalist mändi. Madalatelt aladelt on männid maha raiutud, mägedes veel on võimalik neid kohata.
Khasi mänd, Pinus Kesiya, ilokano keeles sáleng on ametliku nime saanud Khasi mägede järgi Indias.See mänd on Aasias laialt levinud.Filipiinidel esinemise järgi kannab ta ka nime  Benguet mänd või kolmeokkaline mänd - okkad paiknevad oksal tavaliselt kolmeliste kimpudena.  Meie kliimas see mänd vastu ei peaks.


Pargi tagaosas läheb üha huvitvamaks. 
Siia mäenõlvale sõnajalgade aeda jõuavad vähesed pargikülastajad. 


Romantiline pisijuga vuliseb vaikselt üle kivirünka


Olemegi jõudnud pargi lõppu. Kirik tagaplaanil paistab juba üle aia 
Üks atraktsioon ootab veel ülevaatamist. Sõja ajal jaapanlaste poolt rajatud pommivarje ja varustuse hoidmise tunnel on puhas, valgustatud ja külastajatele vaba. Õnneks on käigud nii kõrged, et pea lakke kinni ei jää.

Tunnelisuu, pilt laenatud internetist

Selline tekst siis tunnelisuus. Igaks juhuks kinnitatakse et varandust seal peidus ei olevat.
Selle postitusega saab meie Baguio teema ammendatud. Me ei näinud teisi parkisid, ei tõusnud Sitio la Presa vaatepunkti veel kõrgemal mägedes, ei laskunud sügavale orgu kuumavee allikate juurde, ei noppinud maasikaid lähikonna farmis, ei külastanud isegi kaevandusmuuseumi, kus pidavat saama ise lõhkeainega mäkke auku põrutada. Kunagi ei jõua kõike. Me ei ostnud kaasa ka populaarset Baguio suveniiri Tünnimehikest. Selle kohta pole muud öelda kui et tõsised bulolid ei tunnista mingit sugulust selliste isehakanutega.

http://www.backpackingphilippines.com/2010/04/barrel-man-of-baguio-wood-carvings.html
Baguio botaanikaaia reklaamlehekülg siin:
http://www.cityofpines.com/botanicalgarden.html
Barrel- man võetakse tünnist välja siin:
https://www.youtube.com/watch?v=LyPkN0o10Qs

5 comments:

  1. Tundub tõesti, et pargi viimane osa on kõige lummavam. Ja kas ongi siis kõik ? :(

    ReplyDelete
  2. Lugesin õhinal väga huvitavat reisikirjeldust,ootasin kannatamatult järgmist postitust. Tänud silmaringi avardamise eest.

    ReplyDelete
  3. Suur aitäh pika ja põhjaliku ülevaate eest! Tänast parki uurisin küll lausa tunde. Kahju, et kõik ilusad asjad nagu see kirjutiski, nii ruttu otsa saavad.

    ReplyDelete
  4. Rahavarõivaste uus tulemine harmoneerub hästi selle punase alleega. Väga huvitav on see teistsugune maa. Imetlen ikka sinu põhjalikust, mille läbi sa meid selliste postitustega kostitad. MIlline lopsakus ja põnevad taimed.

    ReplyDelete
  5. Mõnusad reisijutud. Ja igale poole tõepoolest ei jõua. Kuigi teisele poole maakera lennates tahaks ju võimalikult palju näha ja kogeda. Saadud energialaksust jagub ilmselt pikaks ajaks.

    ReplyDelete