Monday, March 21, 2016

Filipiinid-9 San Fernando La Union - Kloostriaed ja Botaanikaaed


Filipiinidel võivad küll puududa tänavate ja majade tähistused, kuid asulate sissesõidul on kõikjal kunstipärased tervitusväravad- küll kandilised küll kaarekujulised. Neid väravaid on isegi segadusseajavalt palju. Umbes nii nagu Tallinnasse sissesõidul oleks algul Tallinna värav, siis järjest  uued väravad Laagri, Pääsküla, Kivimäe kohal. Aadressis võivad need väiksemad asulad olla mainitud, kuid kaardilt nende nimesid eriti ei leia. Me sõidame sisse San Fernando linna La Unioni maakonnas. Pilt Google Maps Panoramio kollektsioonist.


San Fernando linn kuulutab väraval uhkelt, et ta on botaanikaaia linn.
 Eks ongi, La Union Botaanikaaed asub umbes 7 kilomeetrit ida suunas eelmägedes. 
Kõigepealt teeme lühivisiidi Ma-Cho templisse mis on tuntud oma ilusa merevaate, kena aia ja sõbraliku suhtumise poolest kõigisse külastajatesse. Käige, imetlege, pildistage ja kui meeldis, võite jätta väikese annetuse.
Ma-Cho templi rõdu lõvikujudega käsipuudel ja vaatega merele

Kõik need armsad väikesed valgest marmorist lõvikujud olid erinevad.

 Oskusliku käega kujundatud minipuude kompositsioon. Taustamüüris
paiknevad kujud on varustatud õpetlike tekstidega.

Väravakaart järgima seatud erilehine leivapuu Atrocarpus Heterophyllus, üldtuntud kui  Jackfruit.
Jakad, maailma suurimad puuviljad kasvavad sageli otse tüve küljes.

Templi eesaias torkab silma punaste õietupsudega paabupõõsas, Powder puff,
 täpsemalt vist  Guatemala paabupõõsas Calliandra emarginata                
Linnas pikalt aega ei viida, käime vaid toidupoes. Sõidame botaanikaaeda mööda idüllilist külavaheteed, ikka mäest üles ja mäest alla vinks-vonks. Igas külas on teeservadesse kujundatud erinevat värvi kivimüürikesed. Kus kollased, kus, rohelised, kus kirjud. Palju lilli ja eriti palju bugenvilleapõõsaid.

Teel botaanikaaeda
La Unioni Botaanikaaia väljaehitamist rahastati üleriigilise arendusprojkti raames 1995-1998 Edasi läks haldus üle sihtasutusele, mida toetab piirkonna- ja linnavalitsus. Botaanikaaiaks valiti koht, kuhu jaapani vabatahtlikud olid peale teist maailmasõda istutanud suure mangopuude salu. Need puud on nüüd kõrgeks sirgunud ning nende varjus tunnevad end hästi varjutaimed ja aia külastajad. 

Olemegi kohal. Avapeenras on märgata esimest lilleõie kujulist taimesilti. On neid silte tagapoolgi, kuid eriti suur sildikuhi kõrgub piletiputka kõrval. Hooaeg pole veel täieliselt alanud, käsil on siltide kevadine värskendamistöö. 
La Unioni Botaanikaaed ongi ainus tõsiseltvõetav külastamisküps botaanikaaed Luzoni saarel. Manila nn botaanikaaed on tegelikult hoopis loomaaed. Põhja pool, Laoagi linnas on küll olemas sealsele ülikoolile kuuluv NUEBG (Northwestern University Ecotourism Park and Botanical Gardens) oma facebooki lehega. Natukene isegi püüdsime seda otsida, looduspargi piirkond on enam-vähem määratav kaardil, kuid oletatavas külastuskohas oli hoopis mingi uusarendus ja tõkkepuu ees. Loodushoiu ja uurimise tööd seal Laoagis igatahes kusagil tehakse.

Pargime auto ja astume edasi. Lunastame sümboolse hinnaga pileti (40 eurosenti inimese kohta) ja uurime infotahvlit.
Enamus plaanil valmisolevana märgitud piirkondi on tõesti ka välja ehitatud.
 Ootuspäraselt võtab enda alla suure osa jaapani aed. Plaane edasiseks  jätkub.

Laste kõnniring on järgitav teele maalitud lillekeste järgi

Üllatus-üllatus, aias on ka paarikümne puuriga loomaaia osakond. Põhiliselt asustatud lindude poolt. Pea iga puuriasuka nimesildil on ka tähtsa isiku nimi, kes selle annetanud on. See, kas lahked annetajad oma kingitud linnukesi ka toiduga varustavad, pole teada


Pisut butafooriat. Puuris olevale suurele sisalikule
sekundeerib teravahambuline fantaasiasisalik pjedestaalil 
Edasi läheb ikka looduslikumaks. Piknikukoht pilliroosalus

Eesti keeles keehirss. Carabao on aga pühvel, kellele ilmselt see rohi suupärane on. 
Tundus olema ka haljastuses populaarne muru tekitaja.

Üks tundmatu pinnakattetaim üsna ligi maad
Erksamat värvi pakub lopsakakasvuline troopiline haljastuspõõsas Athadota cydoniaefolia,
 ingliskeelse nimega bowerplant

Ega seegi aed tasasel pinnal  asunud ja ilm teadagi üsna palav.
 Varjulised pingid tee servas leiavad tänulikku kasutamist  pildistaja ootamisel.

 Costus speciosus, Spiral ginger oli sildil, kui see ikka oli õige silt. Kõrgus umbes 2 meetrit klapib küll ja ingveri moodi on ta ka, kuid lehtede spiraalasetust pole märgata. Äkki on veel liiga noor. Sama taime kohtasime ka küla servas võsas kui üht koske otsisime. Iseenesest kaunis kostus peaks olema ilusate punavalgete varre tipus paiknevate õisikutega ingveriline. 

Tore on kohata  mõnd vana tuttavat - terve sein juudihabet

Lõhnaaeda peaks vist hämaras külastama. Keset päeva ei õnnestunud seal mingeid erilisi aroome tuvastada. . Laste aed ootas väikesi külastajaid lustima aga sealt pilte ei teinud. Ravimtaimede aed oli rekonstrueerimiseks suletud. Troopikas on väga palju ravimtaimi ja rahvameditsiin vägagi elus. Taolised osakonnad on olemas igas botaanilises aias.

Väraval  näitab oma korallroosasid õisi liblikate lemmik peenevarreline antiigon, Antigonon leptopus, coral vine. See kena liblikate lemmik on pärit Brasiiliast, loomult invasiivsevõitu nagu paljud teisedki kirburohulised. Seemnetest saab teha popcorni asendajat.
Lehvikpalmid on nii ilusad! Livistona rotundifolia (aka Saribus rotundifolius)
Tee lookleb metsa vilus üle sillakeste. Vahel meelitakse ka kõrvalkäikudele. Näiteks oli ühel mäekesel traditsiooniline imettegeva neitsi kuju, mille juurde kindlasti pidiavat ronima - ikka oma hea käekäigu nimel. Ilusad taimed neitsi jalge ees lausa boonuseks.

Aia tagaosas on taimepaljunduse osakond. Siit jätkub ekspositsiooni uuendamiseks ning müügikski jääb üle

See botaanikaaed aed  meeldis meile oma süsteemikuse ja koduse metsapargi olemuse tõttu. Kirevaid õisi oli vähe, kuid ega looduslikud taimed ei õitsegi non-stop. Tagasiteel suurele maanteele võtsime lõpuosas vähe paremale, lootes lõigata kuid saime just pikema ekskursiooni, sest vahepael oli mõni teeots kinni ehitatud.
 Õhtul ootas ees Vigani linn oma UNESCO kultuuriväärtuste nimekirjas oleva koloniaal-hispaania vanalinnaga, kus kõikvõimalike bensiinimootorite põrisemise  keskel kaeramootorid ikka veel püüdlikult turiste kaarikutes ringi sõidutavad. Altenatiivina võib ööbida võõrastemajas, kus pakutakse eksootilist magamiselamust vankris otse hotellitoas sees ja puhaste linade vahel.

Korralikku kodulehte ega facebooki lehte La Union Botaanikaaia kohta pakkuda ei ole. Kui on soovi , võib tutvuda tripadvisori pildirea ja muljetega siin Tripadvisor 

3 comments:

  1. Eks meie laiuskraadi inimesele on sealne loodus kõik vist enam-vähem botaanikaaed :) aga see LUB tundus tõesti suurepärane olema, eriti kui mõnele kultuuri omapärale läbi sõrmede vaadata :D

    ReplyDelete
  2. See looduse lopsakus ja eredad värvilaigud tuletavad maapealset paradiisi meelde.
    Ma ei märka pooltoone, kas polnud veel nende aeg või neid polegi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Õige tähelepanek. Ilm oli selge, päike ere ja paistis peaaegu pea kohalt. Varjud jäävadki siis konkreetselt otse puu alla ja on teravamad. Sellepärst lõunamaades ongi eriti hinnatud vihmavarjukujulised puud ja päikeseloojangute lühikesed hetked. Lisaks veel õppimata piltnik, turistikaamera ja kiired võtted.

      Delete