Friday, March 25, 2016

Suure reede aiavaade

Riisuda ei ole siin Linnametsas veel mitte midagi. Ega üldse mingeid aiatöid teha. Ilma teevad igihaljad taimed, ka sügisel vaasidesse sätitud oksakimbud on veel üsna kohevad. Kuigi savipotsikud pole just kõige kindlam valik meie talvedesse, võin mina enda omadega rahul olla. Aeg-ajalt ikka on lihtsamat sorti aia-anumatele soodsaid pakkumisi ja nii saab kerge vaevaga lisavõimalusi väikese aia elustamiseks. Pildil nähtavatest on enamus juba mitmeid talvesid õues olnud. Valdavalt on õuenõudel eraldi sisemine anum, kuid mitte kõigil. Naiteks esimese pildi suur paks savipott on üleni mulda täis, kontpuupõõsas selles sai alguse mitu kevadet tagasi mulda torgatud okstest.

Aed on ikka veel enamuses valge teki all.

Igihaljad sõnajalalised lumevaiba august piilumas

Tulnuk-luuderohi. Kasvas kukerpuu potis, ronis sealt välja
 ning vallutab nüüd viinapuu mändi. Tänavune miinimum oli 24 kraadi.

Uus kukemari näitab erksat talivärvi, sügisel oli säravas kollakasrohelises rüüs 

Esialgsel vaatlusel on ka uus pieris japonica "Prelude"
 lume all talvel end hästi tundnud.

Ei tea kas sellise jääklombi alt mõni pistoks ka elusalt välja sulada suudab

Variegata pukspuukese vormilõikamise jäägid pudeli all on paremates tingimustes,
kuid kas ka piisav, et juurduda.

Talveseade Milda Linnusemetsa kuuseoksast ja kohaliku aia männiokstest. Suures potis ämbri-veigela tundub ka täitsa elus olevat. See põõsas on varem ka okkavallis talvitanud.  

Lumekuppusid võiks kohe hulga rohkem olla. Tegelikult ongi juba innukad isekülvi noortaimed oma kollakad ninad mulla pinnale upitanud. Esialgsel vaatlusel tundus isegi, et õied tulemas, kuid ei veel.

Näitan ausalt ka kahjustused ära. Hele potsik on ligi kümme talve trepil veetnud. Sel aastal aga viskas pealmise glasuurikihi kildudena maha. Väikeses potsikus on muld ja seal on umbes kolm aastat kasvanud kirjulehelised kivirikud. Sadava vihma eest on see ilma põhjaaauguta potsik trepil kaitstud, talvel tuiskav lumi pole suutnud  kahju teha.


Ilusaid kirjude munade pühi kõigile!

10 comments:

  1. See Sinu potimajandus imponeeris mind juba esimesel nägemisel. Mõnus.

    ReplyDelete
  2. Häid pühi teilegi sinna Linnametsa mändide all. Potimajandus on väga tõhus ja veetlev aga ma vist ei jaksaks nendega jännata. Ometi alati kui neid kusagil näen lähen kangesti kihevile, sest mulle meeldib.

    ReplyDelete
  3. Häid pühi! Mulle ka Su potsikumajandus meeldib.

    ReplyDelete
  4. Kaunist pühadeaega!:) Potsikuteema tundub väga ahvatlev, ilmselt alustan sel suvel ühe või kahe künaga katsetuseks.

    ReplyDelete
  5. Tõesti toredad aiakaunistajad need su potid. Meil ka osa aeda veel lume all, aga täna oli üsna soe, tegi korralikkus sulatust. Ju see soe lõpuks ka sinuni jõuab! Rahulikku nädalalõppu ja rahu!

    ReplyDelete
  6. Ilusaid värvilisi kevadpühi teitele!
    Mulle meeldivad kõiksugu potsikud- vaasid ja künad jne, aga kas väga suurel terrassil või sillutisel. See Sinu kahjustatud vaas on ju selge kunstiteos, sinna on tekkinud liblikas :) Natike pintslitööd ja ongi selline nagu olekski algusest peale olnud.
    Küll mulle need värvilised kukemarjad meeldivad, aga kui olen neid palunud endale Lätimaalt tuua, olen ikka ilma jäänud :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma olen märganud, et taimeunistused kipuvad varem või hiljem täituma. Usun, et kukemari on väga kergesti paljundatav aga jah, mul ei ole rohkem sortisid. Aeg selle aasta soovide-lubaduste lehti koostama hakata.

      Delete
  7. Mullegi meeldis Su potimajandus esimesest pilgust. Kahjuks pole ise suurte pottide sõidukile sattunud.

    ReplyDelete
  8. Suured potsikud oma täidisega on muljet avaldavad. Ja nüüd on mul ka kukemarja aeda vaja . . .

    ReplyDelete
  9. Ma olen sinu linnaaia veendunud fänn sellest hetkest kui ma oma jala sinna tõstsin. Ja sinu potimajandus oli juba suvel inspireeriv, aga sellegipoolest oli hea jälle kord lugeda ja meelde tuletada. Pieris on väga ilusana lume alt tulnud, uhke!

    ReplyDelete