Saturday, July 14, 2018

Veider ja vaimustav


Kõrgessaare asula läheduses oli tee ääres viit Eiffeli Torn. Sellenimeline atraktsioon oli küll põgusalt silma jäänud kiirel päevaplaani koostamisel, ent jalgrattamarsruudil, mille vaatepunkte järgisime polnud Eiffeli kohta sõnagi. Pöörasime siiski käänulisele teele ning vähem kui kilomeetri pärast jõudsime esimesel pilgul nagu laadaplatsile. Lunastasime piletid 2 Eurot tükk, läbisime piletikontrolli ja liikusime punase katusega majakese suunas. See osutus iseteenindavaks jäätisepoeks. Hinnakiri seinal ja rahakarp laual. Enne veel aga asusid pilku püüdma arvukad installatsioonid. Heade ideede pink, erinevat kiiged ja kuurialune, kust oleks võinud osta päris toredaid kadakast painutatud tugitoolisid.


Dr. Manfred - piletikontroll

Kahele poole sissepääsuteed oli 2015 aastal istutatud mitukümmend puukest. Leidus nii eestimaiseid kui võõrliike. Äratallamise eest olid puukesed kõik raamidega kaitstud, kuid kahjuks olid sildid ebatäpsed, lapse konarliku käega maalitud ning poolkustunud. 



Põhiobjekt on vägagi muljeavaldav ning näeb tegelikult üsna värske välja. Wikipeediast võib lugeda 'Hiiumaa Eiffel on torn Hiiumaal Kõrgessaare vallas Kootsaare poolsaarel Reigi küla põhjatipus, mille ehitas kohalik külamees Jaan Alliksoo oma koduõuele . Torn valmis 2007. aastal ja on 31,4 meetrit kõrge ehk 1/10 Prantsusmaal asuvast Eiffeli torni kõrgusest.' Peaaegu valmimisest saadik on käinud sulelahingud torni lammutamise teemadel. 2017. aasta veebruaris ilmus optimistlik kirjutis Maalehes: 'Hiiumaal on valmimas uus Eiffeli torn.' -et kõik oleks Euronõuete kohane. Siiski optimistlik ennustus ei ole (veel?) täitunud. Torni sissepääsu juures seisab pehkinud välimusega trepp keelavate siltidega. Võimalik, et see on meelega sinna paigutatud, et agarate külastajate indu vähendada.Loe rohkem:  http://maaleht.delfi.ee/news/maaleht/uudised/paevapilt-hiiumaal-on-valmimas-uus-eiffeli-torn?id=77251804

Torni keskkohast väljaulatuvate pikkade talade külge on riputatud kiik. Aga miskipärast ei tulnud pähe proovida mis tunne oleks. See kiik on tegelikult näha ühel väikepildil kahe punase torniga majakese taustal. Võimalik liikumisulatus ka jalajälgede järgi näha.

Torni jalamil keelusilt ja ka roigastõkked paika sätitud. Kuid meil eriti kahju ei olnud, sest ronimiseisu ei olnud just suur. Eks paar alumist korrust oleks ehk ikka ära proovinud ka.
Vaatamist ja proovimist jätkub maapinnalgi küllaga. Näha olevasse kerasse mahtus inimene sisse ronima. Võimalik, et see oli mõeldud liftina mingile kõrgusele.




Pisikene  'Eramaja'

Sõlme kasvatatud puud

Esiplaanil nõiamaja, kus on ainult üks õige sissepääsukoht. Sellest majast algab retk umbes kuude erinevasse objekti, kusjuures ühest kohast teise tuleb pugeda läbi torude. Kahtlane, kas priskemat sorti täisinimene neist läbi mahuks, kuid parajas mõõdus ja eas olles peaks küll päris põnev olema.


Vasakul on sissepääs suurde pimedasse labürindimajja. Kui oma valgusallikat pole, pidi saama laenata taskulampi. Üks meist asub julgelt proovima oma orienteerumisoskust Pealtvaataja liigub maja taha, et jälgida, kas üldse ja millisest uksest labürindis eksleja välja ilmub.
 Happy end on pildil näha. Teise ukse peal oli otsekohene kiri 'Siit väljub idioot'. Majas oli tõesti palju tubasid olnud, igas toas umbes 4 nummerdatud ust. Seinal testküsimused ja nummerdatud vastused. Edasi liikusid vastavalt valitud vastuse numbrile.




Siin pildil on näha Seiklusraja viimased kaks objekti. Hoolikal vaatlusel paistavad ka ühendustorud. Territooriumil paiknes veel hulk erinevaid fantaasiaehitisi ja kadakajuurtest imevigureid. Kes huvitub , võib pilte suuremalt vaadata. Kaugeltki kõik objektid ja atraktsioonid ei jäänud pildile. Esimene allolevatest piltidest on võetud istudes kahe inimese kiiktoolis, mille keskel lauake. Teine osapool sai oma jäätise kiiremini söödud ja lahkus, millepeale teadagi temapoolne ots kõrgele õhku tõusis :)







Lõpuks saareloss spetsiaalselt tema tarvis kaevatud tiigi keskel ja värskelt valminud eriti tähtis asutus parkimisplatsil. Pöörake tähelepanu kätepesu nõule, millest paneb vee nirisema vajutus allpool olevale pedaalile.


2 comments:

  1. Tõepoolest piisavalt nii veider kui vaimustav.

    ReplyDelete
  2. Pööraselt äge. Oleks rahastus taga, saaks võimsa ideega ja tasemel seikluspargi, praegu näikse selline tagasihoidlik ühemehe ettevõtmine, et head ideed, kiftid asjad, aga igale poole ka ei jõua.

    ReplyDelete