Tuesday, February 19, 2019

Maltal veebruaris 3 Põõsas-mägisibul ja Aafrika Lipp

Kõigepealt repliik selle kohta, et need lõunamaa taimed 'meil niikuinii ei kasva'. Nagu ka eelnenud postitusest näha, nii mõnedki kasvavad, sageli üheaastasena inimese hoolsa käega külvatult ent sedagi mitte tingimata. Kes poleks näinud lõvilõua või  võõrasema isekülvi. Lavendlid enamasti talvituvad ja annavad ka isekülvi. Umbrohtudest parem ei hakka rääkimagi :) Usun, et nii mõnigi väike kohalik kukehari (sedum) võiks end meil päris koduselt tunda. Kuigi jah, eks need kõige kohanemisvõimelisemad ehk on juba tee Eestisse leidnud ka.
Pildil on hariliku saialille aedvorm Gozo pealinna Victoria bussijaamas, kuid ka tema, Calendula officinalis on saarel naturaliseerunud. Maltal kasvab ka mitu kohalikku põlist saialilleliiki:  C.bicolor, C. maritima  C. suffructicosa, Calendula  arvensisel on kohapeal koguni 3 alamliiki. Osa neist saialilledest on poolendeemsed, st levinud vaid mõnedel Vahemere saartel.

Annele ja teistele vahemere taimede huvilistele soovitan üle vaadata ka minu 2013 aasta postituste sari aprillikuisest Portugalist. https://pohlavars.blogspot.com/2013/04/ Jäävad ehk mõned tõesti lootusetud taimed kaasa ostmata või välja kaevamata. Portugali mitmekesiselt liigendatud maastik pakub kodu rohkematele taimeliikidele kui Malta, sealhulgas kõrgemad karmima mikrokliimaga paigad, kuid sellel väikesel kivisaarelgi on omad pärlid - taimed, mida ei kohta looduslikult kusagil mujal.

Tahaksin nüüd tutvustada üht päris suurt ja uhket juba 500 aastat tagasi saarele toodud ja naturaliseerunud, ent siiski veel tulnuktaimena klassifitseeritavat  paksulehelist - puis-mägisibulat kehtiva põhinimega puiskestvik Aeonium arboreum, syn. sempervivum arboreum. Ingliskeelne tavanimi Tree-houseleek, kuid ka Tree-aeonium.  Mulle hakkasid tema suured kollased ümarkoonusjad õisikud kõigepealt silma Golden Bay rannanõlval, end aaloede vahele pressinud hulgipealise 'mägisibula' küljest üles sirutuvatena. Pildistamiseks polnud eriti häid tingimusi ja seepärast lisan ka pildi netist.

Puiskestvik õitsemas Golden Bay aaloeplatsil.

See pilt on pärit  http://floraofgibraltar.myspecies.info/dicots/aeonium-arboreum-l-webb-berthel
Leht on kaitstud Creative Commons litsensiga,
 ning lehe kaudu võib jõuda ka pildi orignaali üleslaadijani
 Vaata ka infot ja pilte suurepäraselt Malta metsikute taimede veebilehelt  http://www.maltawildplants.com/CRSS/Aeonium_arboreum.php NB! Sellelt Malta taimede lehelt ei tohi pilte oma töödesse ega väljaannetesse isegi hariduslikul eesmärgil kopeerida. Autor soovib neid müüa (alates 5 eur pilt). Kuid piltide  õiguste uurimisel nägin, et veebilehe haldaja on valmis ka malta metsikute taimede seemneid müüma. Vaata ülalviidatud lehe allossa näiteks.

Puiskestvikke on erinevaid alaliikisid ja aianduslikke vormisid - nii rohelistes, punakates kui mustjates toonides lehtedega. Kasvavad looduses ja ilupeenardel ning hoovides suurtes savipottides. Muuhulgas võiksid need taimed olla silma jäänud talvekuudel Kanaari saartelt suve otsinud turistidele. Toataimena nõuab tüüpilisi Vahemerelisi tingimusi, Talvel suht jahe, ent mitte alla 5-10 soojakraadi koht, hästi vett läbilaskev pinnas ning muidugi lisavalgust. Kui veab, siis kevadtalvel võib õisi oodata. Äkki on isegi müügil toataimede osakonnas.

Teine tänane staar näib eemalt pesuehtsa kaeralillena. Lähmal vaatlusel aga on ta õisik kuidagi liiga rikkalik. Mingid lisariputised tilgendamas tuules. Saage tuttavaks: Õiekas unisuu, Chasmanthe floribunda; tavaingliskeeles African Flag. Kohtasin neid massistutusena mitmetel haljasaladel, kuid  temagi on juba 500 aastase ajalooga naturaliseerunud tulnukas saarel. Kuulub koos kaeralille, iiriste, krookuse, freesia ja gladiooliga iiriseliste sugukonda.

Selle pildi tegemiseks astusin paar sammu üle värskelt umbrohust puhastatud ja kobestatud vihmaniiske pargipinna ning tulemusena urgitsesin õhtul hotellis vaevarikkalt puutikuga algselt kleepjat, kuid kiiresti kuivavanud kollakat 'savimassi' oma sandaalide talla süvenditest. Tagasi kodus, panin ohates oma käimad sooja vee vanni ning oh imet, kogu tallatäiend lahustus kähku ning sadestus pesukausi põhja kollaka  ülipeene  settena. Täitsa asjata urgitsesin kuivalt :)








3 comments:

  1. Mägisibul on küll tõeline mägisibulafännide unistus - suur ja ilus.:) Aga pinnasesorijana võin öelda, et sandaali all oli ilmselt möll ehk tolm, mis võib märjana olla savilaadselt nätske ja kleepjas kuid vette sattununa lahustub vastupanuta. Savi nii ei käitu. Savi jääb ka vette ligunema pannes kämbuks ja lahustub alles hoogsa vahelesegamise käigus.

    ReplyDelete
  2. Eks see taimestik paelub meid vast just sellepärast,et teistsugune meie omast.Ikka tahaks midagi kauget ja ilusat,kasvõi vaadata!

    ReplyDelete