Monday, February 18, 2013

Inkaliiliad aeda

KUST SAAKS? www.aiasober.ee  "Inca Ice" ja veel 3 muud Inca seeriast ettetellimisel kevadeks, märkusega, et talvitada nagu daaliat.


Inkaliiliad ehk alstömeeriad (alstroemeria L), Peruvian Lily - ingl.k. on ammu tuntud-teada lõikelilled. Siin piltidel esitletud sordid aga kasvavad Ameerikas, Michigani osariigis 5- kliimatsoonis avamaal.
Inca Ice TM (Koice) 
Mauve Majesty PP18183
Sweet Laura PP10030
Glory of the Andes
Kõik pildid on pärid lehelt perennialresource . Kolm viimast on aretatud Ameerikas, Dr. Mark Bridgeni poolt Cornelli ülikooli alströmeeriate aretusprogrammi raames. "Mauve Majesty" oli esimene. " Sweet Laura" on unikaalne selle poolest, et ta lõhnab. "Sweet Laura" aretuse eesmärgiks oli ennekõike vastupidavus lõunaosariikde suvekuumusele, kuid ka vastupidavus talvekülmale osutus heaks. "Clory of the Andes" on tema kirjuleheline järglane. Kõige uuem, 2012. a.  patenteeritud  M. Bridgeni aretis on oranzikaskollane  "Tangerine Tango". Pika lakkamatu õitsemisperioodiga ja suurepärase külmakindlusega. "Tangerine Tango" on steriilne  ning paljundatav vaid vegetatiivselt. Internetifoorumites leidub aiasõpru, kes kinnitavad ühe või mitme ülaltoodud sordi edukat kasvatamist oma 5-tsooni aias avamaal. Kõige külmakindlam pidi olema "Inca Ice". Talveks siiski laotatavat maapinnale multsikiht tammelehtedest või mõnest muust märjaga mitteklimpuvast materjalist. Kuna maapealne osa ei ole igihaljas, pole katmine tülikas. Kasvavad meelsasti hapus pinnas, kuid pidid täiesti rahul olema ka neutraalses või isegi lubjarikkas  mullas. Mugulad soovitatakse istutada võrdlemisi sügavale -  külmumise ja liiga varase tärkamise vastu. Hea drenaaz on oluline. Äraõitsenud õievarred soovitatakse  taimelt ära tõmmata kuni aluseni, mitte lõigata.

Huvitav küll, kuid nii suur fanaatik ma ei ole, et oma huviobjekti ükskõik mis hinna eest Ameerika mandrilt taga ajama hakkaks. Selguski, et Inca- seeria aretaja asub hulga lähemal - Hollandis. Könsti perekonna aiand on spetsialiseerunud kallade ja alstömeeriate aretusele ja suuremahulisele kasvatusele.Kalladest aretatakse vaid lõikeõite sorte, alströmeeriaid on aretuses kaks liini. Inca seeriasse kuulub kõrgemaid ja üsna madalakasvulisi  kaunitare. Paraku ei ole aretaja huviorbiidis inkaliiliate kasvatuspiiri nihutamine põhja suunas. Aianduslike alströmeeriate all peetakse siin silmas mitte-lõikeõite sorte. Aiand müüb noortaimi edasikasvatajatele. Müügiletile jõuavad õitsema aetud potitaimed ennekõike kaunistamaks suvist õueruumi. On rajatud ka avamaa- näidisaiad maheda kliimga piirkondades nagu Inglismaa, Prantsusmaa ja Lõuna Aafrika. Aiandi  filiaal Colombia mägedes kasvatab toodangut Lõuna-Aafrika turule. Veebilehel on põhjalikud õpetused noortaimede edasikasvatajatele, kuidas saavutada taimede parim müügikõlbulik vorm kasvuhoones või kiletunnelis. Noortaimed ise kasvavad ka Hollandis kasvuhoones. Odavam on rajada spetsiaalseid mullajahutuse süsteeme kui riskida avamaa heitliku ilmaga.

Tahaks ikkagi proovida. Võimalik, et ka mõned teised Inca seeria aretised osutuvad külmale vastupidavaks. Näiteks kesmisekasvuline roosapunane "Inca Glow". Ahvatlev on pikk õitseaeg, meie tingimustes suve lõpust sügisesse. Võib küll olla, et meie vihmasevõitu suved neile ei sobi või on mingi muu põhjus, miks meie aiapoed eriti ei paku alstömeeriaid. Hansaplantis olevat eelmisel kevadel olnud pakijuurikaid, kuid mitte neid külmakindlamaid. Tegelikult, kui nad suvel end kenasti ülal peaksid, poleks ehk vajagi kindlasti mugulaid talveks välja jätta. Lugesin, et pidi talvituma ka äralõigatud pealsetega, üsna soojas keldris (kuni 15 kraadi) pimedas ja kastmata. Igatahes lihtsam, kui leida hästivalgustatud 10-kraadine talvituskoht või siis pime ja pluss-miinus nulline.
l

Vaatasin veidi internetis ringi. Kuigi mõne veebipoe nimekirjas on esinenud ka Inca Ice-i siis hetkel ma seda sorti kohe tellimiseks ei leidnud. Könsti lehel on küll ka edasimüüjate linkisid, kuid enamik neist hulgiaiandid. Päris veebipoode üle-Euroopalise saatmisega nende hulgas  ei ole, kuid kui energiliselt kirjavahetust pidada, ehk siis ka soovitud mugulad välja võluks. Aga kui inkaliiliatel mingit lootust on Eestis, siis küllap varsti meie taimemüüjad selle ka avastavad.
Esimene pääsukene ongi juba olemas - Aiasõber on sel aastal esmakordselt endale tellinud mingi partii Inca-seeria taimi.

Täiendavad  lingid, mis pakuvad infot, seemneid või juurikaid.

Esimesed talvitumise katsetajad Eestis, täpsemat sorti mainimata
http://www.kodukauniks.ee/foorum/read.php?11,207598,page=3

Maalehe uudis 2009 

Bakkeri meelest külmakindlad:
http://www.bakker.ee/product/inkaliilia

Inglismaal külmakindlad:
http://www.floraselect.co.uk/Search/alstroemeria (ei saada väljaspoole UK)
http://www.kernock.co.uk/acatalog/info_U3101.html (saadavad, kuid min 180 tk)
http://www.withleighnurseries.co.uk/index.php/perennials.html?limit=30 (saadavad EU, taime hind 6.75 £, 1 ltr, saatmist eraldi meiliga küsida olemas punasetoonilised Inca Glow, Azur ja Pulse; samas ka külmakindel niiskuselemb orhidee Spiranthes Cernua "Chadds Ford - 1.5 ltr, 8 £))

NB! Inglismaa kuulub USDA külmatsoonide järgi (mis ka meile tuttav) põhiosas 8-ndasse tsooni, rannikul ka 9 ja mägedes põhja pool 7. Mõned aiafirmad nagu http://www.hardyexotics.co.uk aga kasutavad vastupidise suunaga tsoneeringut, (orienteeruvalt: 4=9, 5,6= 8 ja 7,8 =7) 

Seemneid - paraku ka inkaliilia külmakindlus suureneb aastatega, seni aga peaksid nad kuidagi elus püsima. Seemnepakid on väikesed ja koos saatmisega suht kallid. Seemnepaljunduse tulemus on pealegi ettearvamatu. Njah..
http://www.tandmworldwide.com/seeds1/product/7799/1/




3 comments:

  1. Ega need inkaliiliad meil nii väga ammused lõikelilled polegi, nad tõi meile esmakordselt "Agrosse" sisse kuskil 60-ndate lõpul aednik Aita Kaljuste, kelle teenete hulka kuulub veel nii mõnegi uudistaime maaletoomine.

    ReplyDelete
  2. Inkaliiliast (Alstroemeria) kirjutas kunagi nõukaajal ka mingi ajakiri kui lootustandvast uuest aiataimest. 80-te teisel poolel. Ma olin siis põhikoolitydruk ja lõikasin ajakirjadest lillede, soovitavalt aia, pilte. Ka inkaliilia oli mu "aiaajakirjas". Kui tore, et sedagi taime edasi aretatakse.

    ReplyDelete
  3. Kas ta Tartu või Tallinna Botaanikaaias võiks olemas olla? Kui meil rannikualadel elavad talve üle näiteks püsik lobeelia, maukleht, bauri punatäht ja kaeralill, siis miks ei võiks soodsas istutuskohas vastu pidada inkaliilia?

    ReplyDelete