Monday, February 25, 2013

Kevadet otsimas klaasi alt

Tallinnas on kolm põhilist kohta, kus talvisel ajal suures koguses lilleilu on võimalik nautida. Botaanikaaias tuleb sissepääsu eest maksta. Hortesesse ja Hansaplanti on sissepääs tasuta, kuid väljapääsul kiputakse enamasti ikkagi mingi summa sisse kasseerima. Seekordsed pildid on Hortesest. Klaasialune pind annab botaanikaaiale silmad ette ning ka taimevalik on üpris rikkalik. Kõrvuti toalilledega oli näha ja nuusutada palju rõõmsalt kevadist kraami.
Orhideede püsinäitusest on pildil vaid väiksem osa. Ja neid on seal igasuguseid. Isegi  tsümbiidiumid olid esindatud. Needsamad, pisut gladiooli meenutavate püstiste vartega, mille õitsemist sai vene ajal botaanikaaias ekskursiooniga vaatamas käidud.

Õitsvad võrkiirised. Suur pood võib sellist dekoratsiooni endale lubada.
Enamik neist jõuab närtsida enne kui ostja leiab 

Helksiine kolmetooniline vaip ja krellroosad priimulad

Veebruaris ajatatud priimulad oleks parem poodi jätta
 kui kodus valget jahedat tuba ei ole. Siiski neid ostetakse usinalt - ilusad ja ei maksa palju. Kui kevadeni ellu jääb, võib peenras suvel uuesti õitsele puhkeda..

Maikellukesed olid vanal ajal ainsad südatalve õiekesed. Enne veel, kui alpikannibuum algas
Maikellukeseajastu lõpul kasvatati meie väikelinna kasvuhoones talvel peaasjalikult roosasid priimulaid. Õrnu priimulaid ning kuhikpriimulaid. Kumbki pole õuelill. Lillepoti ostmiseks lubati lahkelt kasvuhoonesse sisse lavatsite vahele. Horteses olid esindatud mitut tooni kuhikpriimulad..

Ennäe, vahepeal harva kohatud tsineraariad jälle platsis.  Uuemad lillesõbrad ehk ei teagi, et rahvasuu on neid täililedeks nimetanud - ostsid lille, said lehetäid pealekauba..
Ostjaid ootab ka tulevane muru kaunistus  või umbrohi - vastavalt muruomaniku suhtumisele

Ilusasad helesinised sarvkannikesed. Ja samas kõrval ka valged ja  kollased.

Lisaks kevadlilledele oli saadaval suviselt siniseid hortensiaid, lopsakaid begooniaid, peagi puhkevaid elulõngasid ning pungi paisutavaid pojenge. Kusagil maakeral on alati kevad, suvi, sügis, või talv. Mind lasti seekord uksest välja vaid ühe krookusepotikese ettenäitamisel - kahe aknaklaasi vahele kevadet lähemale meelitama.  

9 comments:

  1. Njaah, ei suutnud minagi neist priimulatest näppe eemal hoida.:) Vaatan, et valge topeltõieline on ilmunud, mida varem polnud. Kas mäletad, oli see ka primula bellerina?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Varretu priimula igatahes, miks mitte Belarine seeriast.

      Delete
  2. Nii hea, et need kauplused minust nii kaugel on. Ma ostaks need täid ka ära ja oleks maru rahul.
    Mismoodi need tsineraariad siis täisi enda juures hoiavad, seal ju üks suur mürgitamine arvatavasti.
    Oi, ma tahaks ka neid priimulaid!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vanasti nii palju ei mürgitatud. Igaks juhuks mainin, et tsineraaria ei ole õuelill ega sobi ka ka toapüsikuks. Kuid toas aknal õitseb kenasti ja päris pikalt (kui lehetäid kallale ei jõua).

      Delete
  3. Vaatasin ka neid priimulaid- täidisõielised Indigo, tumesinised. Olid väga ilusad ja allahinnatud. Kartsin, et kuivavad kohe ära ja kui ei kuiva, kas ta talve vastu peab õues?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kes neid uusi sorte teab. Põhimõtteliselt need poti-varretud priimulad on püsikuna enamasti lühiealised. Minu kogemused ühekordsetega on sellised, et kui talvituvad, siis õitsevad paar aastat kenasti, misjärel hakkavad ära kaduma. Need topelt nimelistes seeriates on paljundatud koekultuurist. Vähemalt omadused kõigil taimedel samad. Kevadeni hoidmise probleemiks on sobiv kastmisreziim. Rohked õied vajavad eriti soojas kohas palju vett, hommikul kastetu on päikeselisel aknal õhtuks lontis. Pimedas jälle jäävad õied üha kahvatumaks ja väikesemaks. Piisab aga veidikene liiga kauaks ligunema jäämisest ja kohe juured mädand. Kui tahad ikka õue jaoks, tuleks veel oodata. Neid ju märtsis ka müügil.

      Delete
  4. Paljudesse kevadistesse õitsvatesse potililledesse tulebki rahumeeli suhtuda kui lõikelille, õitseb ära ja ongi ta aeg ümber. Neid õitsvaid võrkiiriseid võiks ju osta, kui nad alla hinnatakse, kasvavad kenasti õues edasi, vaatan, et valik on suurem kui pakutavail sibulail.
    Mina hoian end veel neist poodidest tagasi, oleks ilus ringi jalutada küll, aga näpud hakkavad miskipärast liimi välja ajama :)

    ReplyDelete
  5. Tõesti palju kauneid õisi, mul on mingi eriteema sarvkannikestega, hirmsasti meeldivad

    ReplyDelete
  6. Oo, kui tore! Ilus ja kosutav vaatepilt, syda igatseb juba suve...
    Ostaks ka priimula ja võrkiirise, pojengigi võtaks ligi. Kuid. Kahjuks pean ennast aiapoodides tugevalt vaos hoidma hakkama - või muidu tuleb ka aednik osta.

    ReplyDelete