Thursday, February 28, 2013

Sibulad ja mugulad

Iga lillepoodide kevad algab varem kui eelmine. Ka e-poed koguvad juba üksteise võidu eeltellimisi sibulmugulatele. Kes enne oma pakkumised välja paneb, saab rohkem kliente igavesti kärsitute rohenäppude näol. Sügistellimuste puhul eristus www.aiamaailm.ee oma teistest paremate hindade poolest (ja kaup oli ka OK). Kevadel on hinnad rohkem ühtlustunud. Siiski, kuna selgus, et Kaabuga Mehe praegune töökoht on üsna Aiamaailma pesa juures, siis panin oma tagasihoidliku tellimuse kirja kui "tulen ise järele" (välja arvatud 1-12 aprill, mida nad ka arvestada lubasid). Kui nüüd mõni leiab, et tahaks ka just sealt midagi tellida allapoole tasuta saatmise normi ja kättesaamine Rahumäelt või Tallinna kesklinnast oleks igati sobiv, siis saatku oma tellimuse koopia mulle ja saab ära toodud.


Kanna pilt oli ilus, kuid mina neid ise ei kasvata. Pole see aed.  Vestlesin aiamaailma rahvaga ja nad ütlesid, et alati on korralikumad sibulad-mugulad suurtes, haljastajatele mõeldud kastides. Nemad neid enamasti tellivadki ja osa ka ise jupikaupa väiketellijatele jagavad. Tellisin ka mõned lumeroosid sealt, kuid nende kvaliteedi osas olevat mõningaid kahtlusi, liiga hilja vist saabuvad. Muud püsilille juurikad pidid tavaliselt korras olema.
 Aiamaailma kraami saab suht odavalt kätte, kuid mul on kahjuks ka kulukamaid huvisid - õueorhideesid tahaks. Üks poe kuldking ja paar klassivenna õue-aiamaa käpalist on olemas, kuid cypripediume on aretatud oi kui palju juba erinevaid. Ei olekski vaja kõiki n-sadat. Võiks nii umbes 5 erinevat olla ja igaüht ikka punt, mida näeks ka. Kevadist kaugtellimist ei teinud, sest olen ära aprilli alguses ning ei saa sel ajal unest poolärganud taimi poputada. Välismaiseid tellimiskohti leidub mitmeid, näiteks suure valikuga  Edrom, UK ja eks mujalgi. Tänu Kuldkingakese kommentaarile sain teada saksamaa aretajalehest http://www.schuster-illertissen.de/Website/orchi/index.html# (kui valid ülalt eShop, siis jõuad e-poodi), kust hetkel on käimas ühistellimine sügiseks.Tellimise organiseerijaks orhideehuviline Kohila kandist, kelle orhideehuvi sai alguse värvikatest toaorhideedest. Huvitavat lugemist rootsi hobi-õueorhideede kasvatajtelt võib leida http://www.lidaforsgarden.com/Orchids/engelsk.htm .

http://www.lidaforsgarden.com/Orchids/cypripedium_eng_art.htm
http://www.lidaforsgarden.com/Orchids/engelsk.htm .
Rootslased koekultuuridega ja mikroskoobiga ei mässa, kuid ka seemnepaljundus nõuab pühendumist. Noored orhideede idandid kasvavad algul katseklaasis, substraadil, mille orgaanilise komponendi moodustavad  ananass-kartul-naeris.  Lidaforsgarden teatab mais-juunis selle aasta müüginimekirja.  Neilt pidi erinevalt suurtest pakkujatest võimalik olema saada ka nooremaid taimi, mis odavamad osta ja saata. Müügileht pidavat imekähku tellijad leidma ning on ülepea mõeldud edasimüüjatele, sest individuaaltellimuste täitmine on liiga töömahukas. Ikkagi hobi, mitte põhielatuse töö neil. Aavikuemand, sul orhideede väljahõigatud sortiment na kitsas, kusjuures kohe-kohe läheb Eestis kuldkingakeste buum lahti (linnametsa sahinad). Horteses mullu juba paar sorti oli.

6 comments:

  1. Kas orhideed.ee oled vaadanud.Külmakindlad taimed. Eelmisel aastal tellisin tema s.t. Anatoli kaudu cypr. Ulla Silkensi, maha istutasin novembris. Eks nüüd kevadel ole näha, kas läks kasvama. Mul on meie enda Kuldking (vene ajal metsast virutatud), Ööviiul (oma aiast kaevasin välja ja istutasin peenrasse), jälle nüüd kevadel selgub, kas läks kasvama.Veel on cypr. Gisela, mis eelmisel aastal ilusasti õitses. Plaan tellida cypr. Ventricosum pastel ja cypr. Paul (mul lapse nimi ka Paul).Tellimine kestis vist 15. märtsini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh, ma ei oleks õueorhideesid sellisest kohast osanud otsidagi. Igatahes odavam kui üksi välismaalt tellida. Vähemalt ühe tellin küll sealt.

      Delete
  2. Tegelikult oleks meil väga võimsas valikus cypripediume olnud pakkuda, aga kuna eelmisel aastal me ei müünud ühtegi, ei hakanud sel aastal väga pingutama. Vihjena võib siiski öelda, et midagi tuleb kodukale juurde. Kui aega saan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Võid arvestada, et esimene on müüdud, siis vähemalt ei ole enam päris null :) Vaatame, mis sa välja pakud. On jah kallid. Beebitaimede kantseldamiseks aga on eraldi tingimusi vaja luua. Veel ma arvan, et kuna Eesti on nii rikkalikult õnnistatud looduslike käpalistega, siis "tavalisi" käpalisi on tunduvalt raskem müüa kui kuldkingasid, eriti kui hind on enam-vähem sama.

      Delete
  3. Aga kas siis võrkiiriseid tohiks istutada kevadel?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui potiga ostad, siis ei peagi ju kohe istutama. Siiski ei olnud Hortese pildil selliseid sorte, mida sügisel saada polnud, vt. kasvõi Aiamaailm Hetkel neid muidugi ei saa tellida.

      Delete