Wednesday, June 5, 2013

Täna külvame koerahammast


Külvame valget siberi koerahammast "Altai Snow". Sellel on küll vaid üks õis varrel, kuid see-eest üsna suur ning kõrvakesed enamasti ikka uljalt ülespoole. Seemned said koos kupraga murtud pisut enne valmimist ja tuppa järelvalmima toodud. Kui kuprad kuivaks ja kollakaks tõmbuvad, siis ongi aeg külvata. Pakuks seemneid veel mõnele huvilisele, kuid need on nii "elus" et vist ei kannata mingit kuivatamist. Seemnetest ei tule tingimata valgeõielised taimed. Savisaarelt ostsin kunagi valge siberi koerahamba "Belõi Klõk" seemikuid, mis on hoopis  lillad ja eriti hilise õitsemisega. Mõned postitused tagasi jõudsid ka pildile ning seemnekuprad ootavad valmimist. Lisaks sai veel võetud ka suurema roosa "Pink Perfectioni" seemneid.

"Altai Snow " portree. Õitseaeg aprilli lõpp, tänavu kestis veel mai algul

Algul oli üks, vähehaaval tekkis pesakond.

Seemnekuprad ja seemned väikesel alustassil

Koerahambad külvavad juba kupras "idanenud" seemneid, mis on valmis rändama suurte sipelgate lõugade vahel emataimest kaugemale. Kui kohe ära ei sööda, siis silmapilk idu mulda.

Kui seeme jõuab potti ning potiga maasse, siis kunagi võid leida midagi sellist ja murda pead, mis see küll olla võiks. Näe, ei teagi, vist eelmise, 2012. aasta külv. Tehtud pärast seda, kui avastasin 2010 aasta külvi. Kui lehed kaovad, siis püüan neile pisut lahedamid elutingimusi pakkuda.

Siin 2010 aasta külv, mis oli pikemalt mustikapõõsa külje alla ununud. Peaaegu oleksin välja rohinud.Kuna lehekesed hakkasid juba kuivama, siis võtsin potikese sisu ettevaatlikult lahti ja panin uude suuremasse potti pisut toitvamasse pinnasesse, väetisi ei lisanud. Ilmselt oleks parema hoolitsuse korral rohkem selliseid suuremaid hambaid nagu keskmine. Taimed on desserttaldrikul

9 comments:

  1. Oh, sul on seal päris labor kohe.:)

    ReplyDelete
  2. Väga ilus sort! Kui lapsukesed sama õiekujuga tulevad, on, mida imetleda

    ReplyDelete
  3. Kui Sul seemnete ülejääki,siis oleksin ka huvitatud.

    ReplyDelete
  4. pretendeeriksin ka seemnetele, aga nagu kiuste jälle nädal aega Tlna ei satu

    ReplyDelete
  5. Tere! Sul on väga ilusad koerahambad ja nende külvamist tasuks proovida küll. Aga et olen Viljandis ja lähiajal Tallinna poole plaanis liikuda pole, siis ei tasu seemneid paludagi. Mul on tavaline siberi koerahammas, aga seemnekupraid justkui ei tekkinudki. Valvasin seda hetke, aga kuprad justkui kuivasid kokku ja katsudes ei olnud tunnet, et seal midagi sees võiks olla.
    Ilusat kevade jätku ja edu koerahammaste kasvatamisel!
    Helle

    ReplyDelete
  6. Mul õitses samal ajal selle valge siberlasega veel mitmeid valgeid ja roosasid harilikke koerahambaid, nii et isaduse tuvastamine saab raske olema. Seemned külvasin kõik väikestesse topsikutesse :)

    ReplyDelete
  7. Mitu päeva vaatasin oma Savisaarelt saadud siberi koerahammaste kupraid. Peale Sinu postituse lugemist läksin kiiresti välja ja tõin need kaks ära, terve trobikond seemneid oli sees. Palun nüüd abi- kui sügavale, millisesse mulda , kuhu talveks jne. Ette fänades!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arvan, et peaasi, ära liiga kaua kuivas hoia pärast kupra avamist. Kui veel lahtiselt,siis kasvõi niiske majapidamispaber peale. Mina panin lihtsalt lillepotti üsna liivasegusesse kergesse niiskesse mulda, seekord oli mullakomponendiks okaspuumuld. Sügavus sentimeeter-paar. Poti olen asetanud maasse varjulisse kohta. Talveks võib-olla said peotäie okkaid peale. Silt aastaaarvuga ja sordiga juurde ! Kui Savisaarelt esimese suurema ostu tegin, saabus see sügisel septembris ning suuremate hammastega oli kaasas peotäis pisitillukesi, eks need said lihtsalt kohe kasvukohale mulda pistetud. Paar aastat ja õitsesid. Minu esimene külv on väga näljadieedil olnud unustatuna.

      Delete