Saturday, June 22, 2013

Valgeid õisi valgetesse õhtutesse

Kõige pikem päeva õhtus lõhnab harilik ebajasmiin. Kasvamiseks on talle eraldatud  pime nurk värava juures, päris oma soovi kohaselt laiutada ka ei lasta. Nõmmel on veel säilinud vanu kõrgeid jasmiinipuhmaid. Ühel kevadel käisin ja nuusutasin neid üle, sest kõik ei lõhna ühtviisi tugevalt - ka mitte need esimese seeria õitsejad. Võtsin ka oksakesi paljunduseks, kuid lõpuks sai ikkagi välja kaevatud tükk tädi madalamast ja lõhnavamast põõsast Aegviidus. Tädi enam ei ole, kuid temanimeline jasmiinipõõsas sirgub ja õitseb.


Ronivad hortensiad näitavad sel aastal juba päris arvestataval hulgal oma õhulisi õietaldrikuid



Ilma hooleta kasvavad ja õitsevad mairoosid on juba peaaegu lõpetanud. Selle  valge roosi õieke on vaid veidi suurem kui mairoosil.  Lõhnab ka. Tema on teisest soost ja maitseb lehetäidele ühevõrra peenraroosidega. See-eest tekib vähehaaval uusi õisi sügiseni.


Hernes õitseb.Kui veab, saab mõne aja pärast herneidki.


Ilusat alanud suve!

3 comments:

  1. Kaunist, lõhnavat ja õiekat suve Sullegi!

    ReplyDelete
  2. See roniv hortensia on ikka hunnitu! Ma ei tea, miks mul siiamaani seda taime pole aeda toodud!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, roniv hortensia on tore ka selle poolest, et tal on ilusad talivõrsed. Praeguses kasvukohas suhteliselt hämaras männialuses talle paistab meeldivat, kuid kuskil on temalgi taluvuse piir. Esimene katse istutada roniv hortensia männi najale, mis kasvas otse põhja pool naabri kõrget sirelihekki, kukkus läbi - ei idanend ega mädanend mitu aastat. Noh ja nii meil ongi neid kaks. Ümberasustatu rodonurgas näitab ka juba õisi. Pidavatki olema hapulemb.

      Delete