Friday, September 13, 2013

Väike Printsess ja teised jaapani enelad meie aias


Pärast seda, kui krundilt sai likvideeritud vallutushimuline taraenela võsa, polnud muud tarka mõtet kui kohe uusi enelaid hankima. Tegelikult on ju mulle taraenela õrnad lehed ja valged õiekobarad alati meeldinud, aga väikeaeda nii agar ruumihaaramine ei lähe kohe mitte. Kõigepealt sai uuritud, millised sordid püsivad rahulikumalt oma kohal paigal, siis alles muud näitajad. Lugesin kirjeldusi ja käisin aiafirmades kohapeal kevadvärvi vaatamas ning õite eredust hindamas. Sõelale jäi maikuus valge kaskaadina õitsev tuhkur enelas (spirea x cinera)"Grefsheim". Kõik ülejäänud aga said olema jaapani enelad (Spirea japonica). Jaapani enelate talvitamisega muret ei ole. Iga kevad võib olla uus algus - enamasti ma lõikangi oma jaapani enelad kevadel  5-10 sentimeetri peale. (Tuhkur enelas peab jääma  kevadel puutumata, sest õitseb vanalt puidult) Neljandikule sai lubatud mu lemmiksortide nimed saata, kuid kiidan neid parem piltide toel.

"Magic Carpet" ja "Goldflame" - kaunis kevad- ja sügisvärv, roosad õied

Kevadel särab nende kullavärvides  puhkev lehestik kaugele.

Põõsad kasvavad kiiresti - "Magic Carpet" umbes 40 cm kõrguseni, "Goldflame" on pisut kõrgem. Sageli kasvatataksegi teda umbes 70 cm kõrguse põõsana.  Sel juhul lõigatakse igal aastal maani kolmandik vanu oksi; neid mis jäävad võib kärpida soovitud kõrguseni. Põõsaste lehestik muutub heleroheliseks. Roosad õied puhkevad juulis, õitsemine kestab augustisse. Vanad pruuniks muutunud õied võib ära lõigata või alles jätta. Lõikmine ergutab uute õisikute ja erksavärviliste ladvakasvude teket.
"Magic Carpet", pildistatud täna.
Lehtede sügisvärv  24. oktoobril 2011
Tagaplaanil rohelisena pudenev tuhkur enelas ja kollaseks muutuv kahevärviliste õitega "Shirobana"


"Dart's Red"ja "Crispa" - kõige punasemad õied 
Meie varjulisevõitu kasvukohas kirjeldustes märgitud noorte kasvude tulipunast värvi märgata ei ole, pruunpunakas toon tippudes ei eristu tumedast lehestikust silmapaistvalt. Päikeses oleks võib-olla põõsad veelgi õierohkemad, kuid õitseajal pilku püüavad niigi.

"Dart's Red " põõsas, lehed kevadest saadik keskmised sinakad rohelised. Sügisvärv pidavat olema punane, kuid miskipärast ei ole eriti ergast mälestust sellest, tänavu püüan ekstra tähele panna.
Õied suurtes lamedates õisikutes. 
"Crispa" järelõitsemine pisut kahvatumas toonis, pildistatud  täna.
 Vaata ka selle põõsa sakilise servaga pisut keerdus lehti.

Little Princess - nimi ütleb kõik

Printsess ärkab kevadel helekullaka kuuega. Nagu printsessile kohane on ta edasine käitumine väga kombekas, hoolega säilitatakse väheldast kompaktset ümarat kuju. Õied juuni lõpul-juulis on kenad roosad.
'Little Printsess" 19. mail 2011.a.
Kolme nädalaga on saavutatud juba peaaegu täiskasv

Koos "Tommelise" roosiga 21. juulil 2012 .
Tänavu jõudis enelas roosi puhkemise ajaks õitsemisega peaeaaegu lõpule,
 pügasin printsessi soenguosa ära ja nii sai roos nautida täit tähelepanu.


Sügisvärv on "Little Princessil"rohkem või vähem punakaga pikitud . Pilt 23. oktoobril 2009. a.
Viirpuud on samal ajal juba raagus, ebajasmiin ja minisirel rohelised ning tuhkpuu kannab punetavat parukat

Albiflora - madal, püstiste okstega valgeõieline.
Kolm põõsast markeerivad tagasihoidlikult kunagise taraenela hiidheki nurka. Lasevad neid ümbritseval linnakivirikul ära õitseda, kerkivad ülespoole ja avavad oma valged õied. Ega neid enne õieti ei märkagi kui sügisesel kollendamisenädalal. Teistel juba lehed maha pillatud seks ajaks.

Jaapani enelas "Albiflora" sügisehtes
Bullata - eriti pisikene ja pisut pirtsakas

Teised enelad saavad õunapuu varjus hakama, kuid temale ei meeldi. Naabrid ka liiga kõrged ja kohevad. Isegi rohurinne kipub teda liialt kiusama. Paneme siis suveks üksi suuremasse anumasse ja kolime päikese kätte. Jälle pole hea, nii kui kastmine pisut ununeb, kohe leheservad pruuniks tõmbumas. Õiepungad näris kah mingi kahjur ära. Vaatame, kas õnnestub järgmisel aastal talle parem koht leida. No eks talle meeldiks väikese printsessi asemel olla küll. Aga sügisvärv on pisikesel kõige erksam

Punetav "Bullata" 24 oktoobril 2010.a.
Macrophylla - kõige suuremad ja värvilisemad lehed

Karmimatel põhjamaadel rajatakse sellest tublist põõsast "lillepeenraid". Lausistutuses põõsad niidetakse igal kevadel maatasa. Mõne nädalaga on plats rõõmsalt värviline. Mul endal Macrophyllat ei ole, käin mõnikord imetlemas sõbranna aias. Tema oma põõsast päris maapinnani ei niida, kuid üsna madalaks pügab kevadel küll.

Kõik teised jaapani enelad ning paljud muudki enelad on samuti väärt aeda tuua ning nautida nende peaaegu hooldusvaba ilu. Mina ei ole märganud, kuid suurematel istutusaldel pidi vahel isekülv probleemiks olema. Agressiivsemalt levivaid enelate vormisid tavaliselt aiapoest ei leia, kuid vanades taluaedades ning mõisaparkides leidub neid küll. Peale taraenela sagedasem laiutaja on piklikute roosade õiekobaratega pajuleheline enelas. Kaunid needki.


3 comments:

  1. Enelad on nii vähenõudlikud ja väärt põõsad, et nad lihtsalt peavad aias olema

    ReplyDelete
  2. Külvab tõesti. Meil on aias jaapani enelas `Goldmound` ja teadagi, ehituse ajal polnud eriti aega taimedega mässata, jäi sügisel pügamata, kevadel avastan, et enela all on sadakümme erkkollaste lehtedega pisikest seemikut. Nokkisin tugevamad üles ja panin pottidesse, kasvasid täiesti identsed emataimega - kõik ilusad kollased.

    ReplyDelete
  3. Aitäh põhjaliku ülevaate eest. Sinu aia punased kauntitarid jäid silma tõesti - arvan, et järgmisel kevadel kolib kindlasti aeda ka mõni punane enelas.

    ReplyDelete