Monday, April 28, 2014

Tulbid - uued vanad


Esimese ringi tulbid on juba mõnda aega õilmitsenud. Valge "Concerto" on juba viis aastat sama koha peal ning on oma sibulad nii sügavale sokutanud, et kätte neid ilma ekskavaatorita sealt enam ei saa. 
Oma esialgsel kohal ilutsevad ka punased mitmeõielised Praestans-tulbid.


Sulnis "Sweet Lady", samuti üks mu pikaaegseid lemmikuid, juhatab sisse teise seeria. Pildil päikesekiirtest liiga kollaseks värvitud.



Siin aga ülemises reas "Ancilla" nii nagu mina teda tean ja armastan. Ja samuti viies aasta juba . Alumises reas on see, kes saadeti sügisel Ancilla nime all. Üks kahest, kas pole Ancilla  või on sort maha käinud. Punaste toonidega on koonerdatud nii sise- kui välisvaates. Erinevus on ka käitumises. Kui õige Ancilla hoiab oma tähekujulist avatud vormi ka üsna tagasihoidlikus valguses, siis uus kasutab iga pilvetutti ettekäändena et end koomale tõmmata. Õitsele puhkes samuti hiljem, kuid seda saab kindlalt öelda alle järgmisel aastal.



Siin aga ehtne "Early Harvest", õied  nagu tuleleegid. Parim välimus poolavatult. Ega ta kipugi iga päikesetera peale end täiesti lahti sirutama.



Postituse pealkiri "Uued vanad" aga viitab sellele kurvale tõsiasjale, et varaste Kaufmanni ja Greigi tulpide aretust praktiliselt ei toimu juba aastaid. Uued saavad nood olla vaid uue omaniku jaoks.

Uusi soove aga on. Kindlalt on vaja oma aeda saada päris õige "Corona". Varane ja kenaks kollase sisuga üsna suureks tähekeseks avanev. Ma olen umbes kolm korda püüdnud hankida, kuid ei ole veel pihta saanud. Tuleb vist pilgud pöörata Augise sibullillevaramu poole, kus pakutakse väga ehtsa välimusega vormi "Zelta Corona " nime all.

7 comments:

  1. Kaunitar "Ancilla" ilu jäi mul sel aastal oma peenras nägemata, sest need paar päeva, mis nad õitsesid, juhtusin mina linnas olema :S. Praestansid polnud eilseks veel lahti läinud, kuid ilusad punased "tutid" olid kõigil lehtede vahel. No näis, kas nende ilu õnnestub näha...
    "Early Harvest" näib Sul tõesti mõnuga leegitsevat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Võiksid ju plaanida mõne jalutuskäigu Rahumäe suunas. Su lemmikud hüatsindid avanevad ka üksteise järel. Sel aastal on neid veelgi rohkem, kuid avanemine käib riburada pidi, mõned on veel üsna maapinnaga tasa, esimesed juba paar nädalat õites.

      Delete
  2. Nii ilusad! Särtsakad õitelt ja kaunid lehtedelt, ühesõnga kogu kompositsioon on kaunis.
    Meeli

    ReplyDelete
  3. Kaufmannid on mu lemmikud ja ma olen üsna tige, et nende aretustöö seisab juba 20 aastat. Polevat nõudlust ja spetsialiseerutud on lõike-ja täidisõitele, mis pole pooltki nii ilusad ja elegantsed kui kaufmannide ja greigide konkreetsed korrektsed õied ja puhtad säravad värvid.

    ReplyDelete
  4. Need tulbid olid kõik nii ilusad reaalis! Eriti palju fotost ilusam ja täiuslikum oli eelmise postituse esimene, "Showwinner", sellelt ma ei saanud kuidagi pilku ära.

    ReplyDelete
  5. Nii ilusad! Varajasi tulpe ei ole kunagi liiga palju.
    Olen ka märganud, et aiapoodides kaufmanne ja greige on vähe, enamus pakutavast ikka lopsakas lõiketulp. Aga greigi tulbil on ilusad kirjud lehed näiteks! Ja lisaks suurele lopsakale kapsale tahaks veidi teravust, vormi ja ehk varajasemat hooaja algust!
    Veel kord, väga ilusad tulbid Sul, nagu päikesed.

    ReplyDelete