Sunday, November 13, 2011

Ellujääjad

Lõpuks jõudis külm ka meie männikusse - 10. novembril, nagu kõikjal siin põhjapool. Kahel ööl langes temperatuur nelja miinuskraadini.Töölkäimise tõttu ei olnud võimalik härmalilli imetleda, laupäevane tagajärgede ülevaatus andis järgmisi tulemusi. Lopsakad kressikuhilad lösutasid õnnetult maadligi, mõni õis veel arglikult lehevarte vahelt piilumas. Sinitupsulised päsmaslilled olid üleni pruunid mis pruunid. Tagantjärele võib päsmaslillede kohta ainult häid sõnu öelda. Seisavad  toeta naksis, ei laiuta liialt, ei karda põuda ega vihma, palavust ega karget õhku ning õitsevad väsimatult hilise sügiseni. Kõrged peiulilled olid samuti üle küpsetatud, vaid paar õit olid kuidagi osanud kollaseks jääda. Viimased rohepruunid hostad olid otse loomulikult süldiks keedetud. Korralikult peenrasse istutamata jäänudki  kolla-oranzid neiusilmad nägid ka üsna räsitud välja. Siiakohale võibki külma saavutuste loetelule punkti panna.Ellujääjate galerii on päris rikkalik, mõned tublimad said pildile.






 Lõvilõugasid ei hakanud ekstra pildistama, pilt on sama, mis eelmises postituses.  Krüsanteemid teatavasti neljakraadist külma ei karda, isegi lehed on veel üsna värskelt rohelised. Krüsanteeme ma peaaegu kollektsioneerin - neid mis avamaal ületalve elavad. Kõik kenade nimedega nagu  Haide kahvatulilla, Ally heleroosa, Katlatädi kollane, Endli ema kuldne, Turutädi tumepunane, ukrainlased Katja helekollane, tumeroosa topelt ja lillakasvalge. Mõned on juba nii kaua õitsenud, et õitsemise aeg hakkab lõpuks otsa saama. Täna siis selline pilt.

Rooside juulikuine õitsemine oli väga rikkalik ning teise õitsemise algus ei olnud väga hoogne. Nostalgie oli septembri uhkeim. Vaadates täna roosipeenrasse võib ainult tänada Rosmakori perenaist, kellelt sai soetatud roosipeenra põhikoosseis koos kindla soovitusega kasvatada haiguskindlamaid sorte. Jalad on neil mullatud, maalähedased lehed kõrvaldatud või ise maha kukkunud ning mõned põõsad juba ka hooaja lõpetanud, kuid üldpilt on veel suhteliselt värske. 

 Väike armas Tommelise

 Alexandra renessanss

 H. Christian Andersen

 Apricola

 Sexi-Rexi

 Nina Weibull

Nostalgie 

1 comment:

  1. Minu roosid juba puhkavad ja krüsanteeme mul pole - kõik, mida kunagi küla pealt saanud või potist maha istutanud olen, on kohe välja läinud. Aga külmale panid ikka paljud õitsejad kenasti vastu.

    ReplyDelete