Thursday, November 17, 2011

Tulbid püsti ja pikali


Akna-alusel peenral eelmisest postitusest on pakkuda veel üks telefoni hallpilt. (Sama sideseadme fotosaavutusi võib kohata edaspidigi )  Üle teiste kõrgub rohetulp Spring Green ning eespool on maadligi vajunud punetav  Eternal Flame.Tagaplaanil Praestans Unicum kui lehtdekoratiivne puhmas.  
2009. aasta 29. mail 

Enne kui edasi lähen, vaatan siin otse tulpide kõrval sirguvaid liiliavarsi ning kõrvus kõlab Muhediku sõbralik hoiatus, kuis tulbid võivad naabritele halbu haigusi külge anda ja ise süütult edasi õilmitseda. Ma küll loodan mõnevõrra oma liivapinna ja männiokaste tervistavale mõjule ja pole ka seni midagi halba veel märganud. Ometi hea teada ja olgu siis, et orientaalidest ja trompetitest hoian tulbid eemale. Vaatame edasi erinevate tulpide pealaest jalatallani pilte.

 Siin ülalpool üks selveri segupakk ja sõprade aia ülejäägid algajale tulbiaednikule. Aeg- mai keskpaik 2009. Need kergelt kummardunud punased darvintulbid tagapool vajusid pärast üht tuulisemat päeva täiesti vastu maad.


Majanaabri tulbivalik pisut hommiku- ja teist samapalju õhtupäikest saaval peenral 08. juunil 2010. Siin väärivad tähelepanu peenra keskosas paiknevad paar kollaseservalist küpspunast Gavotat. Naabritädile endale meeldisid ka need kõige rohkem.
Mulda ei olnud lisatud mingit väetist, veel vähem sõnnikutooteid. Kui midagi, siis mõni labidatäis kõhnast kompostihunnikust.

Minu lapsepõlves praeguses kevadpealinnas oli nii meie kui kõigi naabrite aedades väga palju sibullilli - sorte küll vähem, kuid arvuliselt seda rohkem. Ei nad haigestunud ega lamandunud ühti. Paljunesid hullumoodi ja jätkus meile lastelegi omamoodi gerilja-aianduseks. Me nimelt rajasime kodumetsa väikesi sala-aedu mõne lilletaimega, lisaks vahel ka midagi söödavat.  

Kaufmanni tulbid (Tulipa Kaufmanniana), mõnel pool ka vesiroostulpideks kutsutud. Alati kindla peale minek. Pilves ilma ja päikese jaoks erinevad kaunid kostüümid. Väike madal Johann Strauss on ärganud mu aias aprilli lõpupäevil koos esimeste nartsissidega ning hetk hiljem on järgnenud ka suurema ning eredama õiega Ancilla. Kollase põhivärvusega kaufmanne esindab Corona

  Strauss avatuna..
.. ja suletuna

  Ancilla pealtvaates..

.. ja profiilis


Tagapool Strauss ja ees Corona - ilus ka õitsemise lõppjärgus.

Efektsete lehtedega Oivaline tulp Tulipa Praestans Unicum on mul õitsema puhkenud kalendri järgi - algusega täpselt esimesel mail igal aastal. Pildid eelnevas postituses.

1 comment:

  1. Kaufmannid ja ka mõned greigid kui kõige varasemad tulbid on mu suured lemmikud, nendega ei konkureeri õitsemisajal mitte ükski teine sibul ega püsik ja nad on tõelised kevadepärlid. Kõik hilisemad aga kaovad kuidagi märkamatult muude õitsvate hulka ära.
    Muide, mõnikord, eriti kergetel pinnastel, aitab lamandumist vältida ka veidi sügavam ja kindlasti mitte liiga varane sibulate mahapanek.

    ReplyDelete