Tuesday, November 22, 2011

Väikesed botaanilised

Väikesed ja vaprad botaanilised tulbid on lihtsalt toredad. Neid jätkub tulbihooaja algusest lõpuni, kuigi õitseaeg igal üksikul eriti pikk ei ole. Tulipa turcestanica pakkus oma esimesel aiakevadel päris tugeva ahhaa-elamuse. Olin mitmeid päevi huviga jälginud kitsaste lehtede vahelt üha kõrgmale välja sirutuvaid teravatipulisi rohelisi longus õiekimpusid. Esimese mai lõuna paiku istusin pärast pungade ülevaatust tassi kohvi jooma seljaga tulpide suunas. Samal hetkel tuli pilve tagant päike välja, ning kui ma mõne minuti pärast näo vastassuunda keerasin, kerkis ootamatult silme ette selline pilt. 
Tulipa turcestanica 01. mail 2009.a.

See oli küll midagi hoopis teistsugust, kui iganes oodata võis ühelt tulbilt. Vahva! 
Turcestanicaga mõnevõrra sarnane Tulipa tarda näeb parim välja suunaga altpoolt ülespoole ning talle on reserveeritud igakevadine nädal- paar maikuus trepiastme aiavaasis. Nagu turcestanicagi on ta täies ilus avali vaid päiksepaistel.
Tulipa tarda 12. mail 2009
Kaks hilisemat Pöial-Liisi maastikule sobivat Batalini rühma  linifolia-tulpi on samuti meile hiiglastele mugavamad imetleda maapinnast kõrgemal positsioonil. 
 13. mail on pungad lehekaenlas juba märgatavad

 29.mai helepunased lillekesed, Tulipa batalinii Red Hunter

Tulipa batalinii Bright Gem on tagasihoidlikum, kuid siiski kenakene
Ega neid soodsaid kõrgeid kohti või kivi-savi-mäe ruutmeetreid mu aias eriti võtta ei ole, kuhu kevadeks minitulpide kollektsioon rajada ja pärast tühjana järgmist kevadet ootama jätta. Nõnda satuvad ühiselulise krundi isehakanud aiakujundaja ja igavesti noor botaanikahuviline minus alatasa võitluspositsioonile. Botaanik kasutas aiakujundaja nõrkushetke ja hankis sel sügisel lisaks veel kolm looduslike sibulakeste pakki ning istutas nood mulda kaevatud lillepottidesse talvituma. Eks kevadel ikka mõne esitluspaiga leiab. Niikuinii ei ole mul ikka veel ühtki kitsaõielist clusiana tulpi. Soovilehel on veel üks hiline punane tulbikene, mida ma nägin kevadel Koppenhaageni botaanikaaia avamaakollektsioonide ulaka, ent veetleva täiendusena mitmes eri osakonnas põõsaste varjust või muruservast vastu vaatavat. Võimalik, et see oli Tulipa sprengeri

15.juunil 2010 Taanis, tõesti väga hiline.


Originaali vaata http://blog.paran.com/blog/detail/postBoard.kth?pmcId=ultrash&blogDataId=41048005&hrefMark=

Tegelikult parem vist ikka, kui ei saaks seda. Kollasest isekülvajast Tulipa silvestris't kavatsen ma küll edaspidigi hoiduda, ta lihtsalt ei meeldi mulle eriti. 

2 comments:

  1. Mismoodi Sul see tarda nii pika varrega on? Minul õiseb ta praktiliselt lehekodariku keskel, vast 2cm on vart all...
    Ja kollane metstulp on üks minu lemmikuid. ;)

    ReplyDelete
  2. Nonäe, mõned taimed võivad väga erinevalt käituda sõltuvalt kasvukohast.Tarda olen trepile tõstnud üsna aegsasti, valgemat kohta mul eriti ei olegi. Eks kevadel ole näha, kas uustulnuk polychroma võtab eeskujuks turcestanica või hoopis tarda.

    ReplyDelete