Sunday, December 11, 2011

Bali orhideed

August on troopilises Indoneesias kõige orhideevaesem aeg. Nii õitsesidki 1400 m kõrgusel mägedes asuva Bali botaanikaaia rikkalikus orhideede kollektsioonis vaid üksikud taimed. Erinevalt Singapuri lennujaama kommertshuvi pakkuvate sortide värvikirevast kollektsioonist moodustavad siinse enamiku loodusest kogutud metsikud taimed, näiteks sellised

Nimelipikutel koodnumbrid

Väikesed õied on kenakesed, kui silm nad roheluse keskelt üles leiab

 Uhked lillaroosad õied..
..hõljusid kõrgel nende mitte kuigi esinduslike pilliroosarnaste varte otsas

Mõnedel õnnelikel on oma aias selle kaunitari sugulased õitsemas

Kollektsiooni õrnemad isendid olid omale kohad leidnud kunstipäraste kaarvõlvidega võrkkatuse all

Pargitee sillutisse laotud orhideeõis

Orhideeaia kosk keset lopsakat rohelust

Orhideesid puude otsas ja haljastuses kohtas kogu saarel päris palju. Pilte üle vaadates selgus, et kõigilt õitsvate orhideedega piltidelt vaatas vastu üks ja seesama sort. Haljastusest rääkides - Balil ei ole praktiliselt üldse üldkasutatavaid parkisid. Mittesöödavat rohelust ja lilli kohtab hotellide aedades külastajate peibutamiseks, eraaedades tseremoonialilleõite tarbeks ning mõnede kloostrite kaunilt kujundatud rohtaedades. Bali botaanikaaed mägedes on rajatud valitsuse initsiatiivil 1959 aastal, kuid viimastel aastatel on areng olnud eriti märgatav.  Kogu ala on tegelikult üks avar dendropark. Jalgsi võib seal ringi matkata mitu päeva, autoga jäi poolest päevast napiks. Puhkepäeviti pidi see roheala olema populaarne väljasõidukoht kohalikele peredele. Sissepääs on tasuline, kuid nähtav õigustab seda väikest tasu igati. Ubudi lähedal kuumemate temperatuuridega kohas on Balil veel üks väiksem botaanikaaed, rajatud ja hallatud välismaisel algatusel - jäi kahjuks nägemata. Leidub ka vähemalt üks turistlik orhideeaed Sanuri lähistel, mida me ei külastanud.

   Tavaline orhidee augustikuisel Balil
Orhideepotid ääristamas jalgteed kloostriaias 

3 comments:

  1. Aitäh, et lased meil osa saada nii põnevatest eksootilistest aedadest, kuhu meist enamus tõenäoliselt kunagi ei satu.

    ReplyDelete
  2. Tõeline eksootika-orhideed omas keskkonnas.Kindlasti võrratu kogemus.Aitäh jagamast seda ilu!

    ReplyDelete
  3. Uau, kui p6nev!!! Seal kuluks mul n2dalaid...

    ReplyDelete