Saturday, December 10, 2011

Orhideeaed Singapuri Lennujaamas

Suvereisilt tagasiteel kuuetunnist vahepeatust Singapuri Changi lennujaamas aitas sisustada erinevate taimeaedadega tutvumine. Pimeduse ja vihma tõttu jäi kaktuste katuseaia ning samuti vabas õhus paikneva lõhnataimede aia külastus pisut poolikuks. Ka liblikad oma aias olid uinunud. Siseruumi rajatud orhideeaias ning sõnajalgade metsas ei ole öö ega päeva vahel vahet. Ei teagi, kas need taimed on meelsasti nõus pidevas valguses viibima. Orhideed olid kõik täisõies - küllap neid vahetatakse välja niipea, kui õite hulk väheneb. Mina ei tea "toa" orhideedest midagi, pole ruumigi neid endale himustada. Aga uhked on nad küll ja imetlemiseks võimalusi leidub nüüd juba ka Eestimaal, internetist rääkimata.





Nimesilte igal taimel juures ei olnud, kuid hulk õptlikku teksti koos piltide ja sordinimedega oli eksponeeritud kivistunud puutüvelõikudel. Eriline tähelepanu kuulus Singapuris 1969. aastal loodud Mokara orhideele. See kolme sordi hübriid (Ascocentrum, Vanda ja Arachnis) on sealkandis eriti populaarne. Mokara Wai Liang oli esimene Mokara hübriid ning olevat saanud oma nime oma looja C.V. Moki järgi. Aretatud lõikelilleks, kuid näeb ka puhmikuna kena välja. 1992. aastal loendati juba 93 Mokara hübriidi. Palju pilte Mokaradest ja teistest Aasias kasvatatavatest orhideedest võib näha lehel http://www.flowerpictures.net/vietnam_flowers/orchids/mokara/index.htm#29



Orhideede keskel kasvasid palmid, tiigis ujusid ringi prisked valge-musta oranzi lapilised koid. Ei puudunud ka kiosk karpidesse pakitud värskete orhideedega ja orhideeteemaliste suveniiridega.

No comments:

Post a Comment