Sunday, February 19, 2012

Mini-Hollandi aiad

Kui keegi kavatseb ühte kevadisse nädalasse mahutada nii Hollandi kui Belgia, siis pärast põgusat tiiru Amsterdamis ja poolt päeva Keukenhofi tulbiaias ongi paras võtta suund Haagi poole.
Madurodamis saab Hollandi tähtsamad vaatamisväärsused nähtud paari tunniga - mõõtkavas 1:25, teostatud tehniliselt ja esteetiliselt laitmatult. Maastikul käib vilgas elu- orkestrid mängivad, kanalitel liiguvad laevad ja raudteel vuravad rongid. Lennuvälja stardirajal ruleerivad lennukid ning tuletõrjelaev ruttab iga poole tunni tagant kustutama naaberalusel puhkenud tulekahju. Tehnikahuviline poetab münte igasse automaati, mida teede ääres leidub parasjagu. Annetusele vastuseks võib avaneda garaaziuks, kust stardib veoauto, mis veab kohale kompveki. Võib aga ka hoopis juhtuda, et laulu alustab lossihoovile rivistunud laulukoor. Fotograaf vaatleb väljapanekut läbi kaamerasilma.
Sillad avanevad laeva läbilaskmiseks

Rong suundub silla alla; taamal paremal Haagi kohtu sinisekatuseline kompleks

Taimehuviline aga ei lase end sellest sagimisest eksitada ning märkab, et kogu rohelus on samuti 1:25 ja seejuures täiesti ehtne. Puukesed hoitakse maksimaalselt 80 cm kõrgused pideva pügamisega. Kuus -seitse korda aastas kärbitakse iga kõrgusesse pürgiv võsu. Taimed on ilusad ja terved, õitsevad ning mõned pidavat isegi vilja kandma. Kasutatakse väikeselehelisi sorte. Puudena leiavad kasutust liguster, tamarisk, mänd, pärn ja lumepall. Taimede hooldusest võtavad kõrvuti pargipersonaliga osa ka entusiastidest vabatahtlikud

Viljapuu (kirss?) õites
Kiriku taga on nagu täismõõdus mets, puude all sinetavad kevadlilled.
Lossiaednik on korrapärase haljastuse kujundanud
Kevadiselt värvikas hekk piirab rohumaad.

Veel üks õitsev aed

Pärast seda õitsvate eerikatega nõlva nägemist sai kodus tagasi olles kohe sammud aiandi poole seatud.

Nii nagu Tsiil eelmisel aastal täheldas, Amsterdami lilleturul ei paistnud küll mingeid eriti ahvatlevaid tulbisorte. Kui osadel mugulatel oli peal erimärgistus Austraalia või Ameerika jaoks, siis ilma märgistuseta sibulad, mida üks kaaslane ostis terve koti, esimesel aastal küll eriti usinalt ei olevat õitsenud. Keukenhofis kevadel tulbisibulaid ei müüdud.

Tänavu talvel on Madurodam suletud novembrist kuni aprillini. Pargi 60-aastapäevaks on plaanis rida uuendusi. Muuhulgas pidavat ekspositsioon muutuma senisest interaktiivsemaks.

4 comments:

  1. Jah on väga vahva seda oma silmaga vaadata.Olen seal ise käinud ja imetlenud,eriti seda aiaosa.Ka Brüsselis on Mini Euroopa ja see on suurem kui Hollandis.Ka aiad ja kõik muu.Väga ilus.
    Amsterdami lilleturg jah suhteliselt nigel,aga Keukenhoffist oli võimalik sügiseks(õigeks istutusajaks) tellida uusi tulbi-,nartsissi- ja kõiki sibullillesorte.Väga ilusad sibulad ja sordiõiged,mida lilleturul ei olnud.

    ReplyDelete
  2. Need mini-pargid ja -metsad on üle mõistuse ägedad. Mida kõike ei ole võimalik teha, kui teadmised ja kogemus varuks on. :)

    ReplyDelete
  3. Lahe. Mudelilinn on nii p6nev! Neid puukesi uurisin kohe hoolega. Euroopa suurim bonsaipark;)

    ReplyDelete
  4. Oh kui õigel ajal tuli info Hollandi kohta. Vaikselt unistan sinna maale minekust. Märgitud vaatamisväärsused on vahvad ja olen saanud ka lisaks soovitusi toredatelt neiudelt.
    Sõbrad, jagage ikka oma arvamusi ja kogemusi. Sedasi avardub me maailm ja saame õigemaid otsuseid teha.
    Aitäh!

    ReplyDelete