Saturday, February 11, 2012

Raamatud


Enne lõbu, pärat kool:
Raamatuid raamatulaadalt
Nii paljuke neid näppu jäigi. Peale potsikuaianduse kõik sellised, mille sisuinfot oleks  internetist raske või võimatu kokku koguda. Pisipinna aiaraamat on inglismaal ilmavalgust näinud, kuid meie inimene saab isegi aru, et soovitust kesktalvel mõnd taimekest katta või isegi tuppa tuua tuleks lugeda oktoobris. Plussiks on  konkreetsed näited ja õpetused  anumate, külvide, muldade, istutamise ja väetamise kohta. Kasutatud oli  väga erinevaid majapidamisanumaid mitmekesiste vooderdusmaterjalidega. Kemikaalide  asemel ergutatakse püüdlema looduslikuma taimekasvatuse poole. Toivo Niiberg on oma söödavate suvelillede raamatus seekord õnnelikult Õisoani välja jõudnud, kuid sisse on lipsanud mitmeid dekoratiivseid ravi-, mitte toidutaimi. Markantseim näide on riitsinus, mille kohta just toiduretsepte ei pakutud, kuid vale mulje on kerge tekkima. Hendrik Relve südamlikke pajatusi Eestimaa väärikate põlispuude kohta ei saa enne käest panna, kui pudru kõrbenud. Krista Kauri, Urmas Laansoo ja Taimi Puuseppa raamat on esiteks väga hästi kujundatud, teiseks üsna informatiivne vaatamamata rangelt piiratud esitluspinnale ühe taime kohta ja kolmandaks - huvitav, miks nad seda juba hulga varem pole kirjutanud. Mõni raamat jäi riiulile ülisuure formaadi ja raskekaalulisuse tõttu, mõni info suht kerge leitavuse tõttu ja kõik ülejäänud koduse raamaturiiuli lühiduse tõttu.

 Mitmete maade rahvuslilled on orhideede hulgast

 Malaisia rahvuslill rooshibisk. Taustal piprad plastribadest kotis

 Tõrenurme hiiepärna lugu riitsinuse ja rukkilille taustal

Hiidremmelgas ja pudelkõrvits.

Koolitund nihkub järgmisse päeva. Plaanitud oli paar näidet Chrome seadistusest. Etteruttavalt vastus Muhedikule: kui sa ei logi Crome ga Google kontole, saad ikka Google otsingut kasutada, pilte otsida, Youtube vaadata, blogisid lugeda. Aga kui sa logid sisse, siis ta jätab meelde, mis sa teed seal ja kui logid sisse mõnest teisest arvutist teises kohas, siis ta mäletab mis sa tegid ja mismoodi oma ekraani seadistanud olid

2 comments:

  1. Vaatasin seda raamatulaada nimekirja ja olen ise ka kindlasti Tartu raamatulaadal 10.märts kohal.Päris huvitavaid raamatuid paistis seal ja soodsa hinnaga.

    ReplyDelete
  2. Olen mitmed korrad mõelnud, et kuna kõik on kuskil mujal olemas ja kodused riiulid lookas, siis enam ma neid ei osta. Aga RAAMAT on midagi enamat kui kaaned ja sisupaber. Võtad ta kaissu või keerad end kuskil mujal kerra, vahepeal võid talle pai ka teha...:)

    ReplyDelete