Thursday, February 9, 2012

Talvine kastmisperiood

Vanarahvatarkus ütleb et kasta seda kapsast, kes kosub. Väga õige, kui vesi on hinnas. Kuna virtuaalne vesi ei kahane korduskasutusel, võib seda hulga kergema südamega välja valada ja las kosub see, kes viitsib.
Tänases Aalujate arvutikooli tunnis tutvume Google dokumentidega. Kuigi põhimõtteliselt saab neid avada ja muuta iga browseriga, siis vähegi mahukamate Google dokumentidega efektiivset tööd teha saab ainult  Google Chrome-ga. Google dokumentidega online tööks ei ole vaja omada Wordi ega Excelit. Natuke on vaja harjuda, eks sel veebipõhisel dokumendikasutusel oma kiiksud on.

1. Dokument number 1 on minu veebiruumis paiknev Wordi-tüüpi dokument. Seda saab muuta igaüks, kes teab linki. Nii, et soovijad , palun harjutage mõnda aega. DOKUMENT ON SIIN

2. Dokument number 2 on excel tüüpi tabel, kuhu ilmavaatlejad võiksid oma isiklikke ülestähendusi teha. Tabel koosneb 13 lehest ja on esialgu üsna tühi. Inspireerijaks on uusmaasaaja Tsiil, kellel parajasti on vaja teha põhjalikke mikrokliimavaatlusi. Seda tabelit niisama muuta ei saa, vaid peab maha laadima oma arvutisse või tegema koopia oma veebiruumi. Juhised leiate dokumendi esilehelt. ILMATABELI PÕHI ON SIIN

 
Nii nagu teleri kasutamiseks ei pea teadma, kuidas see ehitatud on, võib ka mõnd ühisdokumenti iga grupi liige edukalt kasutada pärast seda, kui keegi selle kord loonud on - vt dokument nr 1. Eeliseks on see, et iga kord ei pea ekstra kasutajanime ja salasõnaga sisse logima - aitab, kui korra on sulle link jagatud. Kui oled vaadanud dokumenti ning oled samal ajal oma gmaili kontole sisse logitud olnud, siis edaspidi peaksid seda nägema ka lihtsalt oma gmaili menüüst Documents . Ka see on hea, et dokument võib sisaldada linke, pilte, tabeleid ning nende lisamiseks ei pea mingit koodi ega HTML-märgendeid sisse tippima. Puuduseks on, et liiga mahukas dokument läheb aeglaseks, kuid mõnel juhul pole tähtis dokumendi pikkus, vaid võimalus mitmel inimesel korraga lugeda ja muuta rikkaliku sisuga dokumenti.

Dokumendihalduseks ja väljajagamiseks (sharing) on erinevaid võimaliusi, toimib ka kaustasüsteem (collections) nagu oma arvutiski. Loomulikult saab igasuguseid dokumente üles laadida oma veebiruumi ka oma arvutist ja pärast vaadata nii linnas kui maal viibides.

Thelale ja monele teisele, kes on viitsinud siiamaani lugeda:

Minu isiklikud kogemused Google dokumentidega. Meie firma ühiskasutuse wordi-pdf-tüüpi dokumendid on suurel määral veebis Google dokumentidena, üksteisele edasi-tagasi maili lisadena saatmist eriti ei toimu.Ei ole veel midagi ära kadunud. Juba rohkem kui aasta aega. Enamus pikemaid dokumente on algselt kellegi poolt tehtud oma arvutis, edasi väiksemaid parandusi grupitööna tehakse online. Päris ümbertegemiseks keegi jälle võtab endale alla ja pärast paneb üles tagasi.
Exceli tüüpi tabelis valemite kasutamine küll eriti meeldiv ei ole ja mina püüan seda võimalikult vältida, kuid ruudulise paberina, kus mõned summad taga, pole hullu. Ka mõningaid graafikuid võib tekitada. Viimase aasta jookul on Google online dokumentidele tähelepanu pööranud ja mõndagi paremaks teinud. Aga tõesti ainult Chrome jaoks. Meil on ka üks hästi suur exceli tüüpi ühisfail rahvusvahelises kasutuses, redigeeritake mõlemalt poolt, kasutatakse märkusi ja muid ühistöö vahendeid, kuid mitte valemeid. Muu kui Chromega ei suvatse eriti avanedagi. Ikkagi päris suurteks muutusteks lepitakse kokku, kes ajutiselt võtab oma arvutisse ja laadib pärast tagasi.


Lisaks veel: kogu meie meilindus on Google all - st oma arvutisse ega firma serverisse reeglina midagi ei tõmmata. Seda küll, et kasutame tasulist ärirakendust, kuid ega sellel eriti rohkem võimalusi ei ole, vaid grupi administreerimine on lisaks. Dokumente näiteks saab jagada ka väljapoole omasid.

Loomulikult - igast tõeliselt olulisest infost peaks hoidma kusagil mujal koopiaid.

3 comments:

  1. Üritasin Google Spreadsheeti kunagi kasutada. Algul oli küik tore. Kuni ühel päeval olid kõik andmed tabelitest kadunud. Peale seda pöördusin vana hea Exceli juurde tagasi ja kaks koopiat on parem kui üks...

    ReplyDelete
  2. Aitäh arvutikoolituse eest, see on üks väga hädavajalik asi. Mul dokumenditöötlusega mingeid probleeme pole, oskan seda nii Wordis kui Worksis (nad ju sarnased), sama tabelitega, küll olen vahel hädas aga igasugu võrguvõimaluste kasutamisega ja nüüd selle uue Google Chrome`iga ei oska midagi tarka peale gmaili kasutamise peale hakata, noh tavaline Google otsing ka muidugi funkab.
    Kirjutasin sinna proovidokumenti paar küsimust. Kuidas seal toimetada, saan aru, aga kuidas teda üleüldse luua? Ja veelkord aitäh.

    ReplyDelete
  3. nagu ma juba kribisin, väga tore, et meil on koolitaja omast käest :D
    aalujate arvutikool :D

    Chrome ma pole endale veel lisanud, koduses masinas on tulirebane ja ma olen sellega rahul.

    ReplyDelete