Saturday, February 25, 2012

Uus talvine rahvuslill?


Arvestades looduslikke tingimusi, mis sunnivad meid pea pool aastat ilma olema meile südamelähedasest rukkilillest,  teen ettepaneku nimetada orhidee eesti talviseks rahvuslilleks. Orhideede levik talvisel kodumaal on viimastel aastatel olnud lausa plahvatuslik. Nende ebamaine ilu sobib suurepäraselt akna taguste valendavate hangedega ja aitab kergemini üle elada neid kuid, mil rukkilille käepärast ei ole. Orhideesid seevastu leiab sügisest kevadeni suures valikus igast lillepoest, ehituspoest ja supermarketist (pilt tehtud Bauhoffis). Võib muidugi vastu vaielda, et kõik orhideed ei ole piisavalt sinised, kuid kas võib väita, et rukkililled on?  Vaata näiteks seda:



Kuna orhideed eristuvad selgesti kõigist teistest meie talvetaimedest, pole oluline hakata juuksekarva lõhki ajama ja vaidlema, kas katleia, kuuking või sinikäpp. Lihtsalt orhidee ja tehtud!

Veebruari keskpaigas olid troopikmajas  banaanist  vasakul paistvad suures osas orhideedega asustatud klaaskapid üpris üksluise väljnägemisega, kuid õige pea peaks pilt elavnema. Iga entusiastlik rahvuslane ja rohenäpp  võiks külastada meie uuele talve-rahvuslillele pühendatud näitust
Salaaia orhideed 3 - 11. märtsil 2012 Tallinna Botaanikaaias  


 
Vaat mis mõtted võivad tulla, kui uurida maailma rahvuslillede raamatut Eesti Vabariigi aastapäeval. :) :) :)

 9. märtsil.2012 Eelviimaselil pildil ei ole päris banaan, vaid selle sugulane harilik enseete ehk Abessiinia banaan - Ensete ventricosum. See vale-banaan õitseb umbes seitsmendal aastal, misjärel emataim hävib ning juurevõsust kasvavad uued. Sarnane arengutsükkel on ka banaanil, ainult et kultuurbanaani viljumist keegi 7 aastat oodata ei jõuaks. Enseete õis ja viljad sarnanevad harilikule banaanile, kuid viljaliha on kuiv ja pole eriti maitsev. Ilutaimena kasvatatakse seemnest. Kel jaksu mässata, võib suvel enseete aeda rammusasse mulda istutada, enne talve lõigata ära enamik lehti ja talvitamiseks suurde potti +5 kraadi juurde kasvumajja toimetada. Taime juured kannatavad tugevat kärpimist hästi. Vähemalt teevad nii mõned  troopilise aia ihalejad Inglismaal.

2 comments:

  1. Need siniseks värvitud orhideed on mu meelest jubedused kuubis :)
    Tartus ka suur orhideenäitus tulemas nüüd - mul plaan sinna sõita - polegi Tartu botaanikaaias sisekollektsiooni näinud. Alati on õues nii palju vaatamist olnud :)

    ReplyDelete