Saturday, June 16, 2012

Kui kaua nad õitsevad

Suvelilledelt nõutakse õitsemist vähemalt pool suve. Püsilillede efektsemad õitsejad pakuvad silmailu enamasti nädala või kaks. Muidugi on ka püsikute seas püsivamaid õilmitsejaid ning leherüüsid, mis õite ilu ülegi trumpavad. Orienteeruv taime pikkus-laius ja õitsema puhkemise aeg on tõsisemal müüjal pakil-potsikul kirjas. Õitsemise pikkus, eripära ja taime olek õitsemisvälisel ajal on kui "ebaoluline" harvem märkimist leidnud. Püüan ka oma väikese panuse anda aiablogide kollektiivsesse uurimusse - Kogu tõde püsikutest..

Tiarellid - tubli kolm nädalat õitevahtu ja aastaringselt ilusad lehed

Katses kaks sorti - roosakas "Pink Sky Rocket" ja valge hõlmine tiarell ("Inkblot?"), poolvarjuline kuivapoolne  kasvukoht mändide all. Jahedavõitu kevad. Juba eelmisel aastal on selgunud, et roosa ei roni, valge tekitab taspisi uusi puhmakesi
Roosa 21mai

Valge 21 mai

Roosa 27 mai

Valge 27 mai

Tiarellid 12 juuni, esiplaanil ikka veel kena pleekinud roosa . Valge taamal on praktiliselt lõpetanud.
H_a_ a_ v_ a _p_u_u E m a n d, ma ei ole sind unustanud! Sinu nimeline tükk saab roosast eraldatud.
P.S.
Kui blogi sai kogemata kustutatud, siis tea, et osa sellest on internetiavarusest hetkel veel võimalik kätte saada. Tekstid pisipiltidega kopeerida kasvõi Wordi ja vsoovi korral suured pildid ühekaupa alla laadida. Küsi, kust ja kuidas.
Kui eesmärgiks oli täielik kustutamine, siis kõigi jälgede kadumist saab ka kiirendada. Seda ma olen teinud küll elusa blogi üksiku postitusega, kustutatud blogi jaoks ehk on ka oma protseduur.

Aitäh, et rõõmustasid meid toredate piltide ja kirjutistega, loodame uusi võrseid samas paigas või uues!

Heucherella-pisipööris - ( Bridget Bloom?) 

Pisipöörised on helmikpöörise ja tiarelli hübriidid (Heuchera+Tiarella). Tiarellide kenamad püstipüsivad õied väheldaste helmikpööriselehtede kohal. Ei kipu edasi rändama. Armsad ja õrnad. 

04. juunil, uusi õisi tekib edaspidigi. Õitsemise algus oli nädalajagu tiarellidest hiljem
Pääsusilmad - kolm nädalat selgeid silmakesi, pärast väikesed leherosetid sügiseni.
24. mail

12. juunil; jätkamas ka 15. juunil

Mesimurakas - viis päeva  iga õis, kokku kümmekond päeva, üksikuid õisi hulk aega hiljemgi. Sügisel  punased lehed.

24.mai

12 juuni, Kas jahedast kevadest või ajutisest valguse suurenemisest üsna hulk marjahakatisi küljes.


Loominguline tulp -  paljunemine sigisibulaga - (täiesti terve olekuga taim, mis õitses rikkalikult)
Praestans Fusilier 5. mai


5 juuni




9 comments:

  1. Vau! Kuidas Sa seda mesimurakat kasvatad? Mis pinnas, mis valgus?
    Tulbid on lahedad, olen selles juba ammu veendunud. :D
    Kuule, kas tiarellid turbast maad kannatavad välja? Kus nad Sul kasvavad?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minul kasvavad kolmveerandvarjus, liivases maas, multsiks männiokkad, kuid liiva hulgas on parasjagu seda tihket rammusat Paljassaare mulda. Üks ports laiutajaid on puhta varjus, liivane pind, puujuured, ilma multsita. Õitsesid umbes sama kaua. Tubli pinnakattetaim.

      Delete
    2. Mesimurakas pidavat kõige paremini kasvama samades tingimusteds, kui maasikad. Kui mina neid muretsesin, siis ma seda ei teadnud ja nad said istutatud mu kõige turbasemasse liivasegu peenrasse. Mitu sorti, mis nüüd on lootusetult segi kasvanud. Paar aastat ei tekitanud eriti marju, eelmisel siiski sai juba mõnevõrra. Pooltoorelt ei jäta mingit muljet, ainult päris valmis annab aimu, miks neid hinnatakse. Põhjapoolse taimena meeldib neile jahe kevad.Isegi Lõuna-Soome ei rajata marjasaagi saamiseks istandusi. Regulaarset head saaki see mari ei anna, ega muidu mesimarja liköör kõige kallim ei oleks. Moosi pole hoopiski saada.

      Minu omade kasvukohas on valgust liiga vähe.Tänavu on lõunapoolsel naabril oma hiidsirelihekist mitmed kõrgemad vanad sirelid maha raiutud, mu mesimurakd mõnulevad nüüd veidi paremas valguses - ajutiselt.

      Delete
  2. Suured tänud! Minusugusele aiavõhikule on taolisi postitusi väga vaja :). Olen hakanud ka ise oma väheste taimede puhul jälgima, kes millal ja kuidas õitseb. Tänu kevadel poisi kasvataja käest saadud helmikpöörisele ongi minu selle aasta avastusteks pisipöörised, helmikpöörised ja tiarellid. Varemalt pole nad mulle nagu silma hakanud, igal aastal avastan enda jaoks ikka midagi uut. Ja see tulbi sigisibul - eks ma kindlasti lugenud olen kuid hetkel tundus küll üllatus leida see lehekaenlalt. Aiamaailmas on mul veel avastamist oi-oi-oi kui palju ja hea ongi, ei pea hakkama uut hobi endale muretsema :).

    ReplyDelete
  3. Mulle paluks ka kunagi seda roosat õievahtu.

    ReplyDelete
  4. Eks see õitsemise kestus oleneb paljudest teguritest. Minu tiarellid on keskpäevase päikese eest varjus ja multsitud graniitkillustikuga. Esimesed õied puhkesid 20 mail ja praegu on nad veel täies õievahus.
    Päris turbane maa pole tiarellile kõige parem kui pikka õitsemist tahad, sega sinna veidi liiva juurde, saab parem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huvitav , et tiarellid vaatavad õitsemisaega kalendrist, samal ajal suur enamus taimi piilub rohkem kraadiklaasi poole.

      Delete
  5. Oi! Kus need pääsusilmad õitsevad. Väga tunnen puudu sellest ilust ja lõhnast. Lapsepõlve suved möödusid nende lillede seltsis...nii palju kui seda õitsemise aega oli.
    Kus need koduaias võiks õitseda ja kus neid looduses üldse veel on????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pääsusilmad õitsevad looduses lagedamate kohtade peal, kus ülejäänud taimede kasv ei ole liiga lopsakas ja neile ka päikest jagub. Näiteks soostuma kippuvad rohumaad - kannatab seega suhteliselt niisket. Mul on noore õunapuu lõunapoolsel küljel, kuid see pole mingi eeskuju, mul on väga napilt aiaruumi kasutada. Varase stardi tõttu on siis ikka oma vajaliku valguse kätte saanud. Kuna pidavat eelistama lubjarikast pinda, segasin oma hapusse mulda paekivikildu ja puistan vahel ka tuhka ning lupja lisaks. Üksik taim ei olevat kuigi pikaealine, mul mõned on lisandunud ka isekülviga.

      Delete