Friday, May 24, 2013

Eurobulb ühistellimus -alpikannid, sügislilled ja sügiskrookused


http://www.eurobulb.nl/index.php/shop/3/Autumn+flowering+bulbs.htm

TELLIMUS SULETUD 31. MAIL KELL 24.00

TELLIMISTABEL KOOS LÕPLIKE SUMMADEGA ASUB SIIN  

Probleemid ja soovid võib panna siiasamasse kommentaariumi või saata meilile pohlavars@gmail.com.

ROHKEM PILTE :
Vaata sügisese lumikellukese fännivideot siit
Vaata sügiskrookuse pilte (crocus speciosus) siit
Vaata videot - sügislilled (colhium) õitsemas läbi pinnakattetaimede vaiba
Vaata videot, safranikoristus (crocus sativus) koduaias  Prantsusmaal - meie talved on liiga külmad

Tellime ühiselt Eurobulb-ist sügiselõitsevaid sibullilli - alpikannid, krookused, sügislilled. Kui ühise tellimuse kogusumma ületab 100 eurot, siis ei lisandu saatekulu Eestise saatmiseks. Kuna need lilled õitsevad juba samal sügisel alates septembrist, soovime, et need saabuksid võimalikult vara ehk juuli lõpus, sellepärast nii lühike tähtaeg. Ega sellegipoolest soovitud nädalal saabumist garanteerida ei saa.

Kõigi sibulate standardkogused on 10 tk, välja arvatud sügiskrookused, kus pakutakse ka veel 100-st hulgipakki ja sügislilled, mida müüakse ühekaupa. Mind ennast huvitavad põhiliselt naapoli alpikannid  Cyclamen hederifolium. See teine pakutav alpikannisort Cyclamen silicium pidi olema külmaõrnem. Kallimad on väga suured mugulad, mis annavad rohkem õisi. Tõesti ei tea, kummast suurusest on meie aias parem alustada. Alpikannil läheb sobivate tingimuste puhul seemnest õiteni vaid kaks aastat, välitingimustes arvatavasti rohkem. Naapoli alpikanni mugul võib aastate jooksul kasvada mitmekümne cm läbimõõduga kettaks. Eestis ei ole igas aias õnnestunud alpikannikasvatus, kuid kogemusi ei ole ka veel väga rohkelt. Alpikannile meeldib kerge, hea dreeniga poolvarjuline kasvukoht. Nagu paljud piiripealsed taimed, kardab ka alpikann talvist liigniiskust rohkem kui külma. Kasvatama ahvatleb hästi pikk sügisene õitseaeg.
Minu alpikanni vaata siit

 Sügislillede valik on suur,  Teisi sügislilli vaata siit
Ka sügiskrookuste valik on suur. Vaata sügiskrookuseid siit. 

Sügiskrookused õitsevad meil üsna hilja ning nende õis on väiksem ja pikema "varre" otsas kui enamikul kevadistel. Mina eelmisel sügisel tellisin Aiamaailmast Crocus kotschyanuse ja huvi pärast safrankrookuse Crocus sativus - vt ka pildil. Sibulate kättesamine jäi pisut liiga hiljaks.Tulemuseks oli siiski paar kotschyanuse õit. Lehed on neil kevadel ja selle järgi on näha, et talvitusid küll. Safrankrookuse õitsemine jäi ära, sest lumi tuli nii äkki , et jäi tuppa toomata nagu olin kavatsenud. Tänavu on võimlus korduskatseks, sest ka safran jäi selle talvega ellu, mida ei saa loota meie tavatalvel õue talvituma jättes.

 Lõpuks veel paar vähemtuntud tegelast. Kirjanduse järgi on sternbergia külmaõrn, 7-8 tsooni taim. Sügisene lumikelluke aga peaks meil talvituma küll, kuid sel on suhteliselt kribu õis pika peenikese varre otsas.

NB! Kevadelõitsevat alpikanni cyclamen coum sama tellimusega ei saa. Kui leidub soovijaid, võib ka kevadsibulate tellimuse Eurobulbist teha. Päris suur valik tulpe nartsisse ja kõiki muid kevadõisi. Kuna suhteliselt hilja saabuva  cyclamen coumi mugula talvitumine on problemaatiline, võiks kindluse mõttes Aavikuemandalt potitaime tellida. 

24 comments:

  1. Ostsin Madeiralt mingis meeltesegaduses safrani, sain küll juba hotellis aru, et pole ju meie kliimasse. Õnneks pole veel jõudnud peenrasse ära kaotada. Kas Sa kavatsed potiga tuppa tuua või paljasjuursena?
    Sibullillevõhikuna küsiksin veel üle, kas crocus speciosus on meil talvekindel? Ja kõik sügislilled? Harlekin on väga äge ja täidisõielised ka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mõtlesin, et toon safrani potiga tuppa õitsema, lihtsalt botaanilisest huvist. Pärast õitsemist oleks loomulikult hea nullilähedane hoiukoht, mida mul ei ole. Vastasel juhul peaks ilmselt talv läbi valges olema ja kastma. Kui lumi tuli, polnud minu safranil vist eriti midagi veel mulla pinnal näha. Kui vahepeal esimene lumehang pisut sulas, viskasin kuhja männiokkaid peale. Praegu on endiselt potiga mullas.

      Sügiskrookustega mul rohkem kogemusi ei ole kui kirjeldatud, kuid Savisaar on asja põhjalikumalt uurinud ja tema sibullilleraamatust võiks järele vaadata. Need kel endal aias kasvab, võiksid kommenteerida. Igatahes päris mitmed sordid peaksid olema võimalikud meil kasvatada, kuid igal aastal ei pruugi õieilu näha või rikub kehv ilm õied kiirelt.

      Sügislilli ma kunagi Savisaarelt tellisin päris mitu sorti ja need ka talvitusid. Üheks sügiseks aga istutasin huvitavamad sordid paksude seintega suurde savianumasse, mis jäi talveks aeda üles jäänud telki maa peale. Kevadeks olid kõik sibulad hukkunud, kuigi sai vist mingi mults ka peale visatud. Sellest ajast on mul ainult harilik. Taas erinevate sügislillede kasvatajate kommentaarid oodatud.

      Delete
  2. Sügiskrookused ja sügislilled talvituvad meil suurepäraselt. Kui ma veel tõsiselt sibullilledega tegelesin, siis oli mul neid sorte ja liike ohtrasti. Sügiskrookused võivad küll hiiri ahvatleda, aga sügislilli ei taha keegi, on ju nende sibulad väga mürgised. Kuigi jagasin neist enamuse ära, jäid mõned sibulad ikka kuskil maasse ja nüüd õitsevad nad üle 15 aasta ikka samadel kohtadel ilma vahepealse ülesvõtmiseta
    Meil ei talvitu vist mitte ükski sibullill maa peale jäetud vaasis, külm läheb just seintest sibulani ja hävitab nad. Kui on tõesti suur soov neid mingites konteinerites kasvatada, tuleb need nõud talveks maasse kaevata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seinad vast pole kõige hullemad, mul põhjata suures betoonseintega vaasis (torus) talvituvad krookused ja kobarhüatsindid küll. Aga ega ei pea proovima tõesti, see mis juhtus sügislillega ei olnud ka päris sihipärane vaid rohkem hooletus, et küll jõuab ;)

      Delete
  3. Kas keegi teab, kuidas vesirotile sügiskrookus maitseb? Tulbid sööb sinder kogu aeg ära, nüüd mõtlesin nartsisse ja krookuseid proovida.Kui sügislille mugul mürgine on, siis seda ta ka ilmselt ei taha ning alpikanni samuti. Tellimuses osalen kindlasti, kui olen suutnud valiku teha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nartsisse ei söö. Kevadised krookused sööb ka ära, kui üles leiab või killustikku pole istutatud. Teisi vt. Muhediku kommentaar.
      Vaata ka seda linki:
      kitse ja närilisekindlad sibullilled
      Seal on ka tõesti alpikanni mainitud

      Delete
  4. Näriliste kohta veel seda, et sada protsenti närilisekindlaid taimi pole olemas. Kui ikka muud ninaesist pole, võidakse ka vähemaitsvasse taime oma hambad sisse lüüa. Kuldkingakesele pakutud lingis oli ühe Ameerika aedniku nimekiri. Sealmail on lisaks hirvlastele taimede ohustajaks ka jänesed. Maa-aluseid mugulaid nosivad koopaoravad, keda meil õnneks ei ole. Otseselt vesirotti või hiiri ei ole nimekirja saatetekstis mainitud.

    ReplyDelete
  5. Tänud info eest!
    Mis siin ikka pikalt jokutada, panen oma soovid siis siia üles:
    1. Colchicum autumnale Alboplenum - 1 tk
    2. ---------"-------- Pleniflorum - 1 tk
    3. Colhchicum Harlekijn - 1 tk
    4. ----"----- speciosum Album - 1 tk
    5. Crocus kotschyanus (zonatus) - 1 pk
    6. -"- ochroleucus - 1 pk
    7. -"- speciosus Oxonian - 1 pk
    8. -"- sativus - 1 pk
    9. Cyclamen hederifolium 14/+ - 1 pk
    10. Sternbergia lutea - 1 pk
    Sügislilli on kõiki 1, aga loodan, et mõne aasta pärast ehk juba kaks jne.Kas saatekulu paki kaalust ei olene?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui tellimuse kogusumma ületab 100 eurot, siis saatekulu Eestisse peaks olema null, sõltumata kaalust. Usun, et niipalju ikka mitme peale kokku saame.

      Delete
  6. Ma esinen seekord tagasihoidlikult Colchicumidega, Harlekin, Alboplenum ja Pleniflorum.

    ReplyDelete
  7. Rohenäpp kirjutas:
    ROHENÄPP KIRJUTAS:
    1) Ma oleksin küll naapoli alpikanni
    sibulast huvitatud. äkki võiks olla suurem, et juba ikka tugevam alustamiseks. sooviksin paari sibulat.
    2) sügisene lumikelluke pakub ka huvi. neid sooviksin 3-5 sibulat.

    HEI, kas on veel sügisese lumikellukese ja naapoli alpikanni soovijaid, kes tervet pakki ei taha!

    ReplyDelete
  8. Liituks ka tellimusega

    täidisõielised sügislilled Waterlily, Alboplenum ja Pleniflorumit igaühte 1tk

    ReplyDelete
  9. ere!
    Elly kirjutas:
    Soovin tellida:
    1) naapoli alpikanni, võiks olla 3 väiksemat või kui teised soovivad suurema
    pakki jagada, siis 2 suuremat mugulat,
    2) sügisest lumikellukest teise osa (5 sibulat) Rohenäpu pakist,
    3) paki crocus sativust.

    ReplyDelete
  10. Nonii, võtlesin siin endaga pikalt, kuid alpikannid tunduvad na ahvatlevad. Tellin siis ka naapoli alpikanni 2-3 sibulat, suurus ja täpne kogus vastavalt sellele nagu kogutellimusest kujuneb :).

    ReplyDelete
  11. Mul oleks ka isu mõne sibula järgi, aga ma tahaks igast ühest vaid paar kolm sibulat. Sa, Tii, oskad neid tahtjaid kokku panna. Panen omad soovid ülesse.
    Crocus speciosus-Oxonian
    Cyclamen hederifolium
    sügisene lumikelluke
    Tänud ette!

    ReplyDelete
  12. Tere, tänud ja panen oma soovid ka.
    C. hederifolium - kui jagajaid ei ole, siis terve pakk, muidu piisab 3-5 sibulast
    Sügislilledest paluks
    Giant
    Harlekijn
    Lilac Wonder
    Speciosum Album
    Waterlily

    ReplyDelete
  13. Minu pakke võib umbes poole võrra vähemaks võtta kui vaja on.

    ReplyDelete
  14. Vilve kirjutas.

    Minu aed asub sSaaremaal. Tellin endale ja sõbrannale

    1) 2 pakki suuremaid naapoli alpikanne

    2) 2 pakki väiksemaid naapoli alpikanne

    ReplyDelete
  15. Ma küll ei tea, millal see viimane lillas tekstis lause siia ilmus (edimise kuupäev oleks teinekord abiks :)), kuid eeldusel, et see lause on praegu ka kehtiv, võin Crocus speciosus Oxonian'i tellimuses ka osaleda. Juhul, kui tekib tellijaid, kes seda kindlasti tahavad, siis ma jään selliseks backup tellijaks :).
    Tänud organiseerimast!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma panen ka kirja teel tulnud tellimised kõik siia, et oleks näha jagamisvõimalused. Tiia tahtis paari Oxoniani sibulat, selle peale panin üleskutse. Kuldkingake siis lubas enda pakki jagada. Kui sina ka ainult kahte sibulat soovid, siis võibki nii teha. Võite aga ka Tiiaga kahepeale paki võtta, need ju na väikesed lillekesed. Või äkki tekib veel mõni soovija...

      Delete
  16. Minul võiks nimekirjast maha võtta Crocus sativuse kuna käib ilmselt minususgusel üle jõu. Tabelisse lisada Cyclamen hederifolium 14/+ - 1 pk ja Sternbergia lutea - 1 pk (mul endal ei õnnestunud millegipärast)

    ReplyDelete
  17. Jäin vaatama, et 2 krookuse sibulat (Crocus speciosus Oxonian) tundub küll kole nutune kogus, need pisikesed ei paista peenralt kahekesi väljagi :). Seega võtan selle paki, 10 tk. Kui keegi tahab sellest mõnda endale, pole probleemi :).

    ReplyDelete
  18. Kuldkingakese ja Nodsu parandused tehtud

    ReplyDelete