Thursday, May 2, 2013

Maipüha

Kui lumi läinud, päike paistab ja keset töönädalat vaba päev, mis see muud siis on kui püha. Hommikul, kui kraadiklaas juba mitu plusskraadi näitab, väike tiir aias. Lumeroosid on roosakaks värvunud. Ka uustulnukad said oma pottidega õue kolitud niipea, kui maa sulas, kuid neilt mingeid õisi sel aastal oodata ei ole. Külmakindlad lilled on ikka päris ime kui vahel mõtlema juhtud.  Rodode vahele on hakanud kerkima koerahammaste mustrilisi lehekesi ning esimesena on avanemas valge siberi koerammas.
Must lumeroos

Siberi koerahammas

Paar päeva juba on saanud jälgida tulpide edenemist, et kas tõesti sel aastal algab maikuu ilma tulpideta. Siiski mitte, päeva jooksul avanevad arglikult esimesed heledad kaufmannid. Ka uustulnuk punane "Show-winner"  punatab pungasid, kuid avanemiseni täna ei jõua. Tali ei ole kõigile tulpidele edukas olnud. Mõned  uustulnukad nii avamaal kui ämbrites on lausa jälgi jätmata kadunud. Ka talvitunud taimede hulgas on rikutud välimusega isendeid. Ma ei tea, kas ainult tundub või ongi sel kevadel sibullilled kuidagi kahvatumad ja väiksemad kui tavaliselt. Isegi osad krookused on imetillukesed.

Kaufnanni tulp "Johann Strauss"
Päeva asisesse ossa jäi kevadväetamine ja veel mitmesugust nokitsemist. Sai käidud ka mõnes poes.
Raamatupoodi pole ammu asja olnud, täna aiaraamatute riiulis hakkas silma selline raamat


Lehitsesin seda ja leidsin, et päris huvitav.Kas ostsin? Oh ei, selle raha eest saab ju juba iseendale praktilisteks talvituskatseteks  kaks-kolm  minirodot ja veel mingi seemnepaki peale selle. Aga õhtul otsisin üles autori veebilehe.http://hobiaednik.ee/ ning kuulasin ära tema esinemise talikülviteemalises raadiosaates http://vikerraadio.err.ee/helid?main_id=1991931, link oli lahkelt viidatud autori kodulehel. Tegemist ei ole päris tavapärase talve all külvamisega. Autor külvab südatalvest alates mitmesugused seemned niiske mullaga täidetud topsidesse ja asetab need suurema plastkasti või konteineriga otse lumehange rõdule või  aeda. Konteineri põhja ja kaane sisse on puuritud õhutusaugud. Mõningat kahtlust äratab väide, nagu oleks sellises konteineris sisetemperatuur 10 kraadi kõrgem kui väljas. Minu temperatuurimõõtmised suletud kütmata aiamajas lubavad arvestada vaid 3-5 kraadi soojema õhuga kui õues. Siiski, autori praktikas meetod toimib paljudel juhtudel. Võiks ehk ka mõned külvid sel viisil teha. Kunagi, kaugaianduse perioodil said ju  kõik seemned, nii sooja- kui külmalembesed  paaripäevase hoogtöö korras ühekorraga pigem liiga külma mulda pandud. Lisaks puudus võimalus tõusmeid jälgida - ei mingit katmist väikeseaugulise kattega. Minu kogemuse järgi on hea külmakartlikumad seemned nagu aedoad ja kurgid suhteliselt kuiva mulda õiget aega ootama panna, mitte mingil juhul eelidandada. Omapead jäetud kurgilava mullapinnal oli kile ning kaaneks klaasi asemel katteloor, et vihm kastma pääseks. Suvidaaliaseemned külarahva kombe kohaselt kummulipööratud klaaspurgi alla, redised ühekaupa hõredalt, porgand ka selle arvestusega, et esimest harvendust ei tule keegi tegema.

Nüüd aga kiidan K-Rauta kui mitmete huvitavate taimeleidude asupaika. Kahju ainult, et seekordne valik minirodosid ei olnud veel allahinnatud. Välimuse poolest oleks juba peaaegu aeg olnud selleks, mitmed taimed olid pärast Hollandi kasvuhoonetingimusi meie kohalike ilmade poolt üsna ära närutatud. Ma oma senised minid olen ka just K-rautast soetanud pärast õite pudenemist väga hea hinnaga. Üks on ka välja läinud talvel. Seekord oli pakkumisel kolm-neli liiki pisikesi ning väga väikese taimena õitsema aetud (kunstlikult?) Scarlet Wonder ja mingi kollaseõieline igihaljas. Üks üsna huvitav oli valgeõieline mini "Arctic Tern" , mis nägi välja nagu täiustatud sookail, mis on ju ka endale rodo nime kätte võitnud.  Aga kaasa tuli vastupandamatute helevioletsete õitega "Night Sky"- pildil õige värv. Kõigil internetipiltidel on selle sordi õied küll hulga tumedamad. Kui talvitub, siis järgmisel aastal näeme.

Rhododendron "Night Sky", dwarf
Polegi vaja järgmist aastat oodata, viimased valguses puhkenud õied olid juba hulga tumesinisemad.



2 comments:

  1. Lumeroos nii armas. Külm ja kõle on meilgi, visalt tuleb see soe.Mul ka juba koerahambad piilumas, nii tore ootusaeg.

    ReplyDelete
  2. Sul on õigus, mu meelest on samuti kõik värvid kuidagi kahvatud ja vaevalised, ükski taim pole end suutnud uhkelt välja sirutada, kõik hoiavad kuidagi maa lähedale

    ReplyDelete