Thursday, May 9, 2013

Showwinner

Just see tulp õitses massiliselt Keukenhoffi pargis kui meie üle-eelmisel hilinenud kevadel Hollandit külastasime. Ega avamaal palju teisi tulpe lahti polnudki - aiavaasisid täitnud sordid olid ajatatuna kohale toimetatud. Ma miskipärast ei olnud seda tulpi varem proovinud, kuid nüüd ta saab minult tublid plusspunktid selle eest, et nii kindlalt ja sirgelt seisab püsti oma üsna varjulises sordiproovi peenras. Keset veel pruuntoonis maad mõjub erkpunane nii rõõmsameelselt. Sellest me ei räägi, et istutusplaan nägi ette õitsemisjärjekorras  krookused enne ja tulbid pärast. Kõrval samuti kaufmanni tulp "Fashion", kuid avanes pisut hiljem ja ekstreemtingimustes jääb konkurendile alla - suuremad õied, peenemad varred
Tulipa kaufmannianna "Showwinner", tulipa kaufmannianna "Fashion"
krookused "Flower Record", "King of Stripes" ja "Jeanne D'Arc"
Järgnevalt näitan  kaht tulpi, millest üks müüdi kindlasti vale nimega ja teises ma kahtlen. Ja need ei ole ainukesed. Internetis ja veel vähem sibulapakkidel olevad pildid  ega ka kirjeldused määramist lihtsaks ei tee - vaja oleks umbes viit pilti - noor ja vana õis kinniselt ja avanenult ning puhmiku üldvaade lehemustriga. Mõnevõrra aitab google pildiotsing, kuid vähemlevinud sortide osas võib tulla vastuseks vaid üks-kaks erinevat vaadet kui sedagi.

Kaufmanni tulp "Stresa", müüginimega "Yellow Crown". "Stresa" ei avane peaaegu tasapinnaliseks tähekeseks nagu "Yellow Crown" ja paljud teised kaufmanni tulbid.
 Varsti on huvitav moment, kas selle aasta Kollane Kroon on õige või pole mitte.

See tulp müüdi kui greigi "Mary -Ann" ja ma pole päris kindel, et ta seda ei ole. Internetipiltidel esinevad selle nime all valdavalt üsna  roosaõielised näited, minu omad on enamuse oma õitseajast  pigem naturaalse kaufmanni moodi pehmekollase sisuga. Mõne aja pärast aga hakkavad needsamad tulbid üha roosamaks muutuma ja enne pudenemist võib juba internetipiltidega võrrelda. 

3 comments:

  1. Nii tore värvikas kooslus :) selline rõõmus tõesti :)..ja lahtisena jälle omamoodi...

    ReplyDelete
  2. Viimane pilt ja puhmas meeldivad eriti!

    ReplyDelete
  3. Jah, ma eelistan samuti tulpidel pehmemaid värve, ei oskagi seletada, miks. Ju on veel meeles need lätlaste tulipunased `Londoni` ja `Apeldoorni`silmapiirini ulatuvad põllud. Kõige kaunimad on muidugi pisi-pisikeste õitega liigid.

    ReplyDelete