Sunday, December 18, 2011

Trollius ircuticus


Selle suve üllataja oli irkutski kullerkupp Trollius ircuticus. Mul oli juba ammune unistus oma aias kasvatada oranzide ümarate kinniste õitega kullerkuppu. Mitte seda lahtist hiina oma. Aitab sellestki, et paar aastat tagasi õhinal soetatud madala kullerkupu Trollius pumiluse õienupud hakkasid avanedes üha enam meenutama tulikaõisi. Puhmas ise on kuidagi rõõmus - üksteise järel avanevaid säravkollaseid õisi on ohtralt ja õitsemist jätkub üsna kauaks. Saigi elamisloa valgusrikkamas metsapeenras. Meie tavaline kullerkupp oli mul juba teisest aia-aastast aianurgas olemas. Kevadel Luige laadal küsisin iga silma hakkava kullerkupulehtedega taime kohta, mis sordiga tegu. Ühes kohas siis pakutigi üsna noori paari lehega taimi - olevat irkutski kullerkupud, seemnekülvist. Näidati küll hiina kullerkupu pilti, et sarnane pidi olema, kuid huvi oli juba tekkinud. Kodus tagasi, torkasin taimetite üsna juhuslikku kohta, et eks vaatab kuidas kasvab, äkki järgmisel aastal näitab esimesi õisi. Kasvas küll ja kiiresti. Juuli keskpaiku oli tekkinud mu alustava krellroosa floksipuhma ette täielik tulekahi. Ega ma ei olnud vaevunud järele uurima, et kõik kullerkupud ei õitsegi kevadel. Augustikuu algul nad kahekesi kõrvuti õitsema jäidki.
Irkutski kullerkupu õis 24. juulil 2011 oli pigem eredam kui pildil

Septembris oli oranz "korralagedus" floksipuhma eest kadunud. Floksil endal olid ka paremad päevad möödas. Oktoobris aga hakkasid mõlemad uusi õievarsi tekitama. Kullerkupu õis oli esialgu üsna kahvatu.. Jaheduse ja hämaruse tõttu toimus õie puhkemine ja küpsema tooni kogumine aegluubis.
 29. oktoober,  kahvatu sügisõis

05. november 

 12. november, sama õis

20. november, uus õis, vana pruunistuja paistab taustal  

11. detsember - ikka veel on üritajaid.

Loodan , et tugevale looduslikule liigile selline sügisene pikk õilmitsemine suurt kahju ei tee. Aga Aasia kullerkuppu ja seda kõrgemat suurte ümarate oranzide õitega tahaks ikka ka. Kollektsioneerimise vastu räägib tegelikult peale vähese aiaruumi ka heade kullerkupu kasvutingimuste puudumine.


3 comments:

  1. Väga ilus! See võiks enda aias ka olla. Peab mõtlema kuhu panna.

    ReplyDelete
  2. Kullerkuppudele meeldiks ju kõige rohkem viljaka mullaga metsaaias ja õnnelikud on need inimesed, kellel on võimalus pakkuda neile parimat:)
    Aga seda liiki näen ma küll esmakordselt, väga põnev.

    ReplyDelete