Friday, July 6, 2012

Esimesed siberlased ja lõhnapilved


Siberlased
Siin aias mul siberlasi olnud ei ole. Eelmises oli pea hooldusvaba uhke ansambel kõrgest sinisest siberi võhumõõgast ja sidrunkollasest päevaliiliast. Mõlemat päris suured puhmad. Selle kordamiseks siin ruumi ei ole. Päevaliiliad jäävad üldse mängust välja. Kuna nüüd on nii palju huvitavaid siberlasi liikvel, siis on tekkinud mõte, et ehk võiks neile ruumi leida või pigem teha. 
Eelmisel hilissügisel K-rauta välisplatsi sulgemise eelne ülevaatus tõi kaasa kaks siberi võhumõõga  potikest. Sildid kindlalt küljes: "Butter and sugar" ja "Silver edge". Juurdusid kensati ja juba esimesel suvel ajasid üles ka paar õievart. Esimesena puhkes kollane. Helekollane valgega nagu peab. Teine puhmas oli pisut kõrgem ja õievars ka sirgumas. Tore! Ainult, et pung ei tahtnud kuidagi siniseks minna, muutus aga üha heledamaks Jõudsin juba mõttes topelt võisuhkru eksemplaridega leppida. Täna siis selgus tõde. Avanenud õis oli üleni valge. Vaadates aiaärides pakutavat nappi sortimenti, võiks ta nimi olla "White Swan". Hea meel ikkagi, et erinevad. Küll need sinised ka tulevad kui aeg käes.
Siberi võhumõõk "Butter and Sugar"


White Swan?




Lõhnapilved
Tavaline kõrge nõmmnelk näeb tänavu väga korralik välja. Tema udupeeneks lõhestunud õied levitavad õrna nelgilõhna. Seda on tunda vaid lähedalt.

Dianthus arenarius ssp borussicus 


Samas lähedal levitab üle õue oma hurmavat lõhna väikesekasvuline ebajasmiin "Lemoinei". See on natuke tuntud jasmiinilõhn, kuid suuremal määral ehtne sidrunipuu õite lõhn. Üks mu lemmiklõhnasid. Tulge nuusutage kui ei usu! Õnneks on Tinkerbelle sirel seal kõrval oma vürtsika lõhnapooe äsja sulgenud.

Philadelphus hybrida "Lemoinei"


Tsitruseidülli aga tungib ja tundub, et levib üle kvartali hallide nelkide paks magus lõhn.Võrratu seegi, kuid oleks ju võinud oodata, kuni jasmiinid lõpetavad!  Ühevõrra tugevalt lõhnavad ühekordsed ja need pildil olevad lahtiharunenud heleroosad suletupsud. Algul mõtlesin, et neil õitel on midagi viga, kuid ei, nii peabki olema. Kas ehk mõnel on just selline nelk puudu? Plaanis nende rida lühendada. Nelkide tagant ei paista, kuid värava juures on täiesti olemas ka vana taluaia ebajasmiin oma klassikalise lõhnaga. Ta veel enda kohta väike ja õisi palju ei ole, kuid lõhnamiseks jätkub.

Dianthus plumeris


Etteruttav pilk küpse suve tegijatele

Suvised elulõngad alustavad tasapisi. Tervelehine elulõng (Clematis integrifolia) "Arabella. Esimene õis tundub tumeviletsem kui mullu, kuid arvatavasti pleegib heledamaks. Pika õitseajaga ülespoole vaatavate väikeste
õitega madalapoolne sort, mida peab toele pisut kinnitama. 

Kevadise elulõnga viljatupsud on tänavu eriti hästi välja kukkunud
Minu lemmik kukekannuse seemik


On küll huvitav, kuid kimbatust tekitav külvata suurekasvulist püsikut. Pole ju kõigile oma suurepärastele "aretistele" ruumi kuskilt võtta. Ikka on neid rohkem kui vaja oleks. Ja nüüd nad külvavad ise edasi. Osa seemikuid kandsid ka huvitavamaid topelt õisi, kuid need said kehvema püstipüsimise tõttu valgematesse aedadesse asumisele saadetud

Lillekasvatajale, tublile lõngavärvijale:
Siin sidrunmeliss. Naistenõgest mul praegu aias ei kasva. Kui kaks taime on kõrvuti, siis on lihtne vahet teha. Meliss on rohelisem ja lehed pisut läikivad. Ka melissi lehtedel on karvakesed, kuid need ei anna tooni. Naistenõgese taim on hallikam ja üleni karvane. Kasvab kõrgemaks ja on külmakindlam. Meliss võib samuti ise külvata, pildilolevat taime ei ole mina istutanud. Päikesepoolsel küljel olev suurem püstisema varrega puhmas on parajasti madalaks lõigatud. Tütrele melissi tee meeldib, mina haaran niisama mõne ladva värskelt tarvitamiseks.  Kumb taim on maitsvam, see ongi just maitse asi. Naistenõges on värskena parem hästi noorelt, melissi värskus on pisut pikem.  




No comments:

Post a Comment