Friday, July 6, 2012

Veel kellukaid

Pildile need, kes hetkel õitsevad lisaks eelmistes postitustes näidatutele. Pozarski kelluke on alustanud oma õitekaskaadide avamist.  Talle on vaja ruumi, kuhu oma õievarred laiali laotada. Ilus kõrgemal kohal või aiavaasis. Korduvõitseja, kena sügiseni. Kellukate raudvara. Laiendab oma territooriumi, kuid mitte maa-aluste võsunditega nagu näiteks korea kelluke. Minul probleeme ei ole tekitanud. Paljundamine on lihtne. Pooligihaljas. Külmemal talvel võib maapealne osa peaaegu ära kaduda, nagu mul tänavu aiavaasis talvitunutel.. Hetkel seal õisi ei ole, kuid puhmakesed rohetavad juba kenasti. On aretatud ka kompaktsemaid aedvorme nagu näiteks "Blue gown", mis moodustab väikese tiheda puhma. On olemas ka "korralikum" kaskaadvorm "Camgood" ehk sinine kosk.
Pozarski kelluke (C. poscharskyana)

Õis lähemalt

Kõrreliseleheline kimpkelluke (Edraianthus graminifolius) ei kuulugi  päriskellukeste perre, pärineb Karpaatidest.  Väheldane, tahab kivist ja lubjarikast  maad (No kust kogu aeg see lubi võetakse tema külje alla - ongi na niruks jäänud)
Parandus:Ahtalehine kimpkellukas (Edraianthus tenuifolius)

Kata kelluke (Korea kelluke, C.Takesimana) Tahaks lahedalt ringi ronida ja kasvupinda laiendada. Lepib ka varjulisema asukohaga. Umbes põlvekõrgune. Kui õie otsast sisse vaatad, on näha kenad täpid . Kas pole raiskamine, kes see ikka maas roomaks ja alt üles vahiks.

Korea kellukese varjatud ilu


x

5 comments:

  1. Nii armsad. Kellukatega käib see sõna,armas, kogu aeg kaasas :)

    ReplyDelete
  2. kõrreliselehine kimpkellukas on hästi huvitav. esmakordne kohtumine siin temaga mul.
    Kata kellukas on mõnus tegelane ka minu aias.
    kellukad on üks lilleliikidest, mis mind hullutavad ja hukka ajavad. ;)

    ReplyDelete
  3. Vaimustavalt ilusad! Kellukad on tõesti imekenad. Kui keegi peaks neid veel omale tahtma, siis paar kellukat mul äkki oleks pakkuda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mida sa mõtled paari kelluka all. Mina saan Pozarski küljest küll mõne tüki eraldada kui soovi on. Kurekatlad ja karpaadi kellukad veel ei õitse mul, muidu täitsa olemas. Valge karpaadi oma sai küll paar aastat tagasi hukka.

      Delete
  4. Aitäh Tii! Sain kellukatest hea ülevaate. Mõned sordid katsun ka oma aeda kuskiltki leida. Ilusad! Armsad! Eriti tekitab emotsiooni kurekatel. Oli peenras aga olen ta välja rohinud. Nüüd õnneks andis ühe varre pargi alal...ongi tal seal parem olla.

    ReplyDelete