Sunday, September 9, 2012

Kapsapott

Nii uhket sügiskompositsiooni mul varem olnud ei ole. Kõik tänu sõbranna E-le, kes oli nõus mu kergemeelselt ostetud dekoratiivkapsaseemneid oma aeda maha külvama. Päris mitu pakki. Ootamatult olid kõik seemned idanenud ja nii moodustus tema rammusa mullaga aias kirev rida. Mõned kapsad olid küll isetahtsi arenenud - kes kasvatas ühe korraliku söögikapsa pea, kes asus kõrvalpungadest väikesi peakesi kasvatama nagu rooskapsas. Üks valge oli kasvatanud lihtsalt ühe pika peenikese rotisaba pealaele. Enamus siiski olid sirgunud ja värvunud vastavalt sordile. Kahju, et sõbranna eesaed pea olematu on, muidu võiks uhke väljapaneku korraldada. Nüüd võib juhtuda, et see veidrate juurviljadega vagu tarbeaia keskel jääb vähestele silmadele imetleda. Aitäh igatahes südamest.

Nõmme laadaüritusel sai ka käidud. Taimevahetus tundus päris võimas. Nihutasin vaid oma taimetotsikud ühe järelkäruga kohale tulnud taimejagaja kärusse ja pikemalt pakutavasse ei süvenenud. Mine tea, muidu ehk oleks mõni tuust end külge haakinud ja otsi siis jälle kohta, mida pole kuskilt võtta. Üks uus kontakt sai küll telefoniraamatusse salvestatud. Korraldajad olid püüdnud hoolega, lavalt kostis lõõtsamängu ja vilksatasid tantsuseelikud.Valjuhääldajast hõigati huvilisi seenekoolitusele. Kokkuvõtvalt aga - üritus seisab teelahkmel. Asukoht oli ümber kolitud suuremasse parki ja varasemat koduväravakaubandust jätkus ühe käe sõrmede jagu. Palju müüjaid oli väljastpoolt. Müüjad olid otse loomulikult püüdnud haarata parimaid platse ja nii oligi moodustunud keset avarat tühja parki üks kitsas müügitänav, mille keskel ostjad-uudistajad tihedalt tunglema pidid. Laste mänguplatsid küll olid eraldi avaramas paigas. Eks korraldajad pea otsustama, kas nimetada üritus ümber "päris" laadaks, kehtestada platsimaks ja kutsuda kokku rohkem müüjaid, või teha samm tagasi intiimsema kodukandi tänavaürituse suunas.



Ülalpool olev  olev pilt on ühest letist, kus pakuti küllalt soodsa hinnaga tulbisibulaid. Kakskümmend tükki pakis. Juttu tehes anti mõista, et hind on päris õige, müüja tegeleb ka lõiketulpide kasvatusega kasvuhoones ja eks need sibulad siis "äraõitsenud" lillede jäägid ole. Sellegipoolest, algajale tulbikasvatajale hea võimalus. Ajatustulbid on ju enam-vähem samad, mis avamaalgi kasvavad.  Üldiselt taimeistikuid müügil ei olnud, ühes nurgas keegi oma aia põõsaülejääke küll pakkus. Hindu ei uurinud. Supid söödud, koogid maitstud ja koju kapsaid istutama.

2 comments:

  1. Tegelikult kuluks Tallinna mõni laat ära küll, tervel Harjumaal ju selliseid üritusi praktiliselt ei toimugi, Luige välja arvatud.

    ReplyDelete
  2. Kapsad on ilusad kuni öökülmadeni, siis muutuvad nad imelikult pehmeks. Olen neid korra külvanud ja imetlenud. Kui nad ära külmusid, viisime nad aia äärde ja jänestel jätkus neid päris kauaks, tol aastal nad väga aeda ei tükkinud:)

    ReplyDelete