Wednesday, September 5, 2012

Tamula promenaad

Võru linn võib uhke olla oma kohe-kohe kolmeaastaseks saava rannapromenaadi üle. Maastikuehituse õppuritele  hea  näitlik  õppevahend, kõigile teistele üks mõnus jalutus- ja tegutsemispaik. Siin mõned pildid, ise kohalkäimine on igati soovitatav.




Kaldpinna haljastus koosneb suurtest madalate põõsaste pindadest (enelad, kadakad, kukrepuud, tuhkpuud).
Allservas liivateedest vaibad. Thunbergi kukerpuu leegib juba sügispunas.
Purskkaevust pidi suvel voolama vesi madalate murunõlvade vahel
mere poole looklevasse jalapesu kanalisse

Kõrgemad ja madalamad kõrrelised

Kogu rannaalal valitseb hästi taltsutatud looduslikkus. Suplejad võivad veeni jõuda mugavaid teid pidi, torukujulisi riietuskabiine paistab päris suur hulk kobaras koos. Mõned liivapeenrakesed on paigutatud otse keset laudpõrandat.
Kunsti kah. Allpool oleva liivamonumendi juures olev silt kuulutab, et tegu on liivalinnaga.
Rannal oli ka püsivam monument- jämedam ümar sammas nagu hiidlille vars kahel poolt  pungitavate sigisibulatega. Nimeks "Elujõud"

Lõpuks olen ka mina laisk ja kõige alla saab pandud copy-paste puhkaeestis lehelt 

Tamula rannapromenaad algab Tamula hotelli juurest ja kulgeb piki randa Roosisaare sillani. Promenaadi ilmestavad erinevad atraktsioonid: laste mänguväljak kiikede, ronimisvõrgu ja liumäega; roheline muru neile, kes ei soovi rannaliival pikutada, tribüün istepinkidega ja järvele viivad pontoonsillad.
Jalutajatele on puhkepeatusteks mõnusad pink-kiiged, kust on hea partide ja luikede askeldusi jälgida. Rannas on võimalus võrkpalli mängida, kontserte kuulata ja keha kinnitada.
Huvitav teada:
• Tamula rannapromenaadi pikkus on 800 meetrit
• pälvis Eesti maastikuarhitektuuri Aasta Teo 2009 tiitli

6 comments:

  1. :) Ja TAMula asub ....?
    Tundub ilus küll, see esimene foto/vaade on super!

    ReplyDelete
  2. Aitäh, et kajastad tegusid!
    Sõidan tihti Võrust läbi, kuid ei teadnudki sellest ilusast promenaadist. Kas ajakirjades on ka kirjutatud Võru linnast nagu Haapsalust. Ta ju ilus linnake.

    ReplyDelete
  3. Nii see on. Igatseme muudkui soojale või võõrale maale ja ei teagi, kus asuvad Eestimaa kaunimad paigad ja kuidas need ajapikku aina paremaks muutuvad.

    ReplyDelete
  4. No nii. Mul lausa häbi öelda, aga mina pole sinna veel jõudnud, sest lihtsalt pole aega. Me tavaliselt ööbime vanemate juures ja promenaad on sealt umbes 500m pikki randa. Aga me ainult ööbime seal Võrus ja mul pole eriti aega seal käija.
    Aga juttude järgi olla see ilus promenaad. Eks jõuab ka seal käija. Minu jaoks on see eriti huvitav, sest mul on veel meeles pildid minevikust, kui seal oli lihtsalt järve kallas täis pilliroogu. Ok paadid olid ka. Ma olen Võrus sündind ja üles kasvanud. Tallinnas ma olen kõigest viimased 14 või 15 aastat elanud. Ma mäletan kuidas sinna Roosisaarele pääses üle plankudest tehtud silla, mis oli vahel kohati nii lagunenud, et ei saanudki üle minna. See promenaad on üks väga väärt tegu ja näitab, et kui ikka tahtmist on saab teha ikka. Ja ma ei taha küll kõlada halvasti, aga millal Tallinna lubatud mere promenaad valmis saab?
    Pisike eestimaa on nii suur, et ei jõua kõiki ilusaid kohti läbi käija. Ja neid kohti on palju kus käija.

    ReplyDelete
  5. Tänud ka teistele näitamast! Ei teadnudki, et seal soojal ajal nii kaunis ja lopsakas on. Ise olen mitmel aastal sinna sattunud ainult vahetult peale lume sulamist, Võhandu Maratoni start antakse sealt Roosisaare silla juurest ning sellega seoses olen seal promenaadi lõpus, silla juures, parkimisplatsil ka ööbinud. Isegi peale lume sulamist, kui veel kõik trööstitu ja hall, oli sel promenaadil kevadöösel väga lummav ja kena jalutada. Ehk satun seda kunagi ka suvisel ajal tegema :).

    ReplyDelete
  6. Jaaa, seal oli tõesti imeilus - sattusin sinna mõned aastad tagasi poolkogemata.

    ReplyDelete