Saturday, September 29, 2012

Vihmahoogude vahel

Vighmahoogude vahel on näha, et enamus taimi sooritab oma sügisesi etteasteid vesitest ilmadest hoolimata. Sügisastrid vaid muutusid nii rääbakaks, et tuli maani maha lõigata.
Septembriõitsemine nõmmepeenras.

Kanarbikud hakkasid värvi näitama juba tükk aega tagasi. Pildil olevad on kõik mitu talve peenras  elanud.  Mõned on ekstra lätlaste sordid, noortaimena võluvalt eredad spiraalsed  tutsakad. Paraku just need on praeguseks metsikuma väljanägemise omandanud.  Enamik on sügisostud tavalisest aiapoe valikust.Teravapungalised, mitte kunagi päriselt avanevate õitega põõsakesed hoiavad oma välimust kevadeni, kuid päriselt õitsevad on erksamad. Peenras on mõlemaid. 

Sügislille õitsemine ei ole pikk, kuid selle eest efektne. Aia esimesel aastal sai muretsetud mitmeid liike ja sorte, teiste hulgas ka eputavad "vesiroosid". Talvitusid maas kenasti. Järgmisel suvel panin sibulad aiavaasi. Sügisel olid ilusad küll, kuid kevadeks olid hävinud. Paksude 5 cm seintega suur savivaas telgis. Poleks arvanud.
Las siis olla tavalised. Parasjagu, et suvine lehtede kolletumine häirivaks ei muutuks.




8 comments:

  1. Oi kui armas peenar Sul.Hingel hakkas soe. Vist see metsikum väljanägemine :)Proovisin ka kord kanarbikke panna, tol korral oma võhiklikkusest, et mänd ju kasvab, peaks kanarbik ka :), aga mul väga lubjane maa. Ja ega ma peale esimest korda enam ei püüdnud, tuli muu mõte. Aga kanarbikud meeldivad mulle ikka väga väga.

    ReplyDelete
  2. Sügislilled mulle meeldivad :). Üle-eelmine aasta sain tädilt peotäie, eelmiseks aastaks oli neid saanud tunduvalt rohkem ja nüüd on alles harvad karvad. Kui ära õitsevad, pean vist üles võtma ja vaatama, mis seal toimub... on keegi äkki nahka pannud.
    Kanarbikku meeldib mulle imetleda nõmmemetsades ja rabades. Sinu aias olid nad ka väga kenad ja omal kohal, enda aias ei kujuta neid aga ette. Eks ta ole, igaühele, igale aiale oma :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mina sügisel sügislilli ei puutuks. Järgmisel kevadel näed, kui palju lehti tuleb üles. Võib-olla ei ole isegi kõik õied veel maapinnale jõudnud. Suvel kui lehed kollased võib sibulaid üles võtta ja vaadata. Sügislill on väga mürgine ja närilised seda ei söö. Tigudele aga õied maitsevad.

      Delete
    2. Tänud nõuande eest! Kannatan siis järgmise suveni :). Tigude töö ei paista olevat, ehk osad on tõesti lihtsalt laisema tulemisega.

      Delete
  3. See nõmmepeenar on sul ikka väga ilus. Aga sul paistab ka ülejäänud aed veel täitsa roheline. Meil see suur kanarbiku põõsas ka õitses kui viimati Pärnal käisime. Pärnal olen täheldanud, et kuigi kanarbik kasvab ka varjus metsa all ja turbas, siis seal on just need põõsad kõige ilusamad, mis kasvavad liivases pinnases ja päikese käes. Varjus on põõsad hõredamad ja ei õitse nii palju. Ma kavatsen ka järgmine aasta kevad osa põõsaid ümberistutada.

    ReplyDelete
  4. Nõmmepeenar on tõesti kaunis, eks sinna ole valitud ju ka sobivad taimed, kes kohta naudivad.
    Meil tuleks kõik aiavaasid talveks maasse kaevata või kaitsta neid mingi penoplasti moodi kasukaga, külm hiilib sibulatele juurde poti külgedelt ja seda sibulad ei talu.

    ReplyDelete
  5. Väga ilus peenar tõesti!
    Kahjuks ei jõudnud Sinu aeda septembris, kole kiire oli. Kui oktoobri lõpp ilus ikka on, katsetan äkki uuesti tulemist? Või üritan parem järgmise aasta kevadel, siis kui Sul rodod õitsevad. Neid ma tahaks näha küll.

    Väga inspireeriv foto Sul. Lähen nüüd õue, sakin oma peenart pisut kah kääridega

    ReplyDelete